دوره 7، شماره 1 - ( بهار 1385 )                   دوره، شماره، فصل و سال، شماره مسلسل | برگشت به فهرست نسخه ها

Salman-Roghani R, Adib A. Normal Values and Reproducibilitiy of Electric Current Perception Threshold in Sensory Fibers. jrehab 2006; 7 (1) :33-37
URL: http://rehabilitationj.uswr.ac.ir/article-1-58-fa.html
سلمان‌روغنی رضا، ادیب افشین. بررسی مقادیر طبیعی و تکرارپذیری آستانه درک جریان الکتریکی در فیبرهای حسی. مجله توانبخشی. 1385; 7 (1) :33-37

URL: http://rehabilitationj.uswr.ac.ir/article-1-58-fa.html

1- گروه علوم بالینی، دانشگاه علوم بهزیستی و توانبخشی، تهران، ایران. ، E-mail: Salman@uswr.ac.ir

هدف: روشهای رایج الکترودیاگنوز (NCS/EMG) محدودیتهایی در تشخیص برخـی از نوروپاتی‌ها مانند نوروپاتی‌هـــای سیستـــم اتونـــوم، مراحــل حاد نوروپاتی‌ها (hyperesthetic) و رادیکولوپاتی‌های صرفاً حسی دارند. در این زمینه روشهای بررسی کمی (Quantitative) سیستم عصبی می‌تواند جایگزین مناسبی برای روشهای رایج باشد. روش تعیین آستانه درک جریان (CPT) یکی از همین روشهای کمی است که در آن از تحریکات الکتریکی استفاده می‌شود. از مزایای آن می‌توان به کاهش احتمال خطرات سوختگی در نوروپاتی‌های شدید اشاره کرد. هدف از انجام این مطالعه بدست آوردن مقادیر طبیعی و بررسی تکرارپذیری این تست بعنوان مرجعی برای مقایسه مقادیر غیرطبیعی (محدوده طبیعی) در جامعه ایرانی می‌باشد.

روش بررسی: این مطالعه به روش مقطعی و بصورت توصیفی در سه ماهه اول سال 1383 در کلینیک‌های وابسته به دانشگاه علوم پزشکی شیراز انجام گرفت. جهت بررسی مقادیر نرمال، 50 فرد سالم (32 مرد و 18 زن) با محدوده سنی 20 تا 40 سال که سابقه‌ای از مشکلات عصبی- عضلانی، ابتلا به دیابت و الکلیسم نداشتند بطور تصادفی با روش نمونه‌گیری ساده انتخاب شده و آزمایش آستانه درک جریان در درماتومهای 8C (انگشت چهارم دست) و 5L (انگشت شست پا) توسط دستگاه نورومتر (CPTc) بر روی آنها انجام گردید. جهت بررسی تکرارپذیری تست تعداد 6 نفر روزی 3 بار و در طول یک هفته 2 بار مورد آزمایش آستانه درک جریان قرار گرفتند. سپس داده‌ها جهت تعیین میانگین، انحراف معیار و تکرارپذیری تست آنالیز شدند.

یافته‌ها: مقادیـر نرمال برای درماتوم 8C در فرکانسHz 2000 عبارت بود از 47± 2/04 میلی آمپر، در فرکانس Hz 250 ،0/25±0/75 میلی آمپر و در فرکانس Hz5  0/21±0/51 میلی آمپر و برای درماتوم 5L در فرکانس Hz 2000 ،0/73±2/83 میلی آمپر، در فرکانس Hz 250، 45/0± 24/1 میلی آمپر و در فرکانس Hz 5، 0/30±0/76 میلی آمپر. آزمون آلفای کرونباخ جهت بررسی قابلیت اعتماد و تکرارپذیری تست استفاده شد، قابلیت اعتماد در اندام فوقانــی (%98/5) و در اندام تحتانی 99% می‌باشد (0/9875=a1 و 0/9980=a2).

نتیجه‌گیری: یافته‌های بدست آمده نزدیکی زیادی با مقادیر طبیعی جهانی دارد و می‌تواند بعنوان بخشی از بانک اطلاعاتی محدوده طبیعی ایران استفاده شود. ولی بررسی‌های بیشتر در این رابطه، بخصوص در کلینیکها و مراکز دیگر بر ارزش و اعتبار این بانک اطلاعاتی خواهد افزود، چراکه این داده فقط از درماتومهای 8C و 5L بدست آمده است. در ضمن تکرارپذیری تست رابطه مستقیم با میزان تبحر فرد آزمونگر و رعایت دقیق نکات مندرج در روش انجام تست دارد و بدین ترتیب قابلیت اعتبار تست در هر کلینیک باید بطور جداگانه مورد بررسی قرار گیرد.

نوع مطالعه: پژوهشی | موضوع مقاله: عمومى
دریافت: 1386/5/21 | پذیرش: 1394/7/19 | انتشار: 1394/7/19