دوره 24، شماره 2 - ( تابستان 1402 )                   دوره، شماره، فصل و سال، شماره مسلسل | برگشت به فهرست نسخه ها


XML English Abstract Print


Download citation:
BibTeX | RIS | EndNote | Medlars | ProCite | Reference Manager | RefWorks
Send citation to:

Poursaeid Z, Mohsenpour M, Ghasisin L. The Experiences of the Families of People With Aphasia About the Barriers and Facilitators of Receiving Speech Therapy Services in Iran. jrehab 2023; 24 (2) :150-171
URL: http://rehabilitationj.uswr.ac.ir/article-1-3201-fa.html
پور سعید زهرا، محسن پور محدثه، قسیسین لیلا. تجربیات خانواده‌های افراد دارای زبان‌پریشی از موانع و تسهیل‌کننده‌های دریافت خدمات گفتاردرمانی در ایران. مجله توانبخشی. 1402; 24 (2) :150-171

URL: http://rehabilitationj.uswr.ac.ir/article-1-3201-fa.html


1- گروه گفتاردرمانی، کمیته تحقیقات دانشجویی، دانشکده علوم توانبخشی، دانشگاه علوم پزشکی اصفهان، اصفهان، ایران.
2- مرکز تحقیقات مراقبت‌های پرستاری و مامایی، دانشگاه علوم پزشکی مشهد، مشهد، ایران.
3- گروه گفتار درمانی، دانشکده علوم توانبخشی، دانشگاه علوم پزشکی اصفهان، اصفهان، ایران. ، ghasisin@rehab.mui.ac.ir, ghasisin@gmail.com
چکیده:   (2826 مشاهده)
هدف زبان‌پریشی نوعی اختلال اکتسابی زبان است که می‌تواند کلیه‌ بازنمایی‌های زبان (درک، بیان، خواندن و نوشتن) را تحت تأثیر قرار دهد. این اختلال، یک ناتوانی ارتباطی است که دارای اثرات طولانی‌مدت بر ابعاد مختلف زندگی افراد دارای زبان‌پریشی می‌باشد. شایع‌ترین علت زبان‌پریشی، سکته‌ مغزی است. باتوجه‌به این که شیوع این اختلال در کشور ایران در حال افزایش است، شایسته است که کیفیت خدمات ارائه‌شده به این افراد را بهبود ببخشیم. برای رسیدن به این هدف لازم است که از وضعیت فعلی خدمات آگاه باشیم. شواهد نشان می‌دهند عوامل مؤثر بر ارائه‌ خدمات گفتاردرمانی به افراد دارای زبان‌پریشی در کشورهای مختلف متفاوت است. بنابراین هدف از انجام این مطالعه این بود که موانع و تسهیل‌کننده‌های دریافت خدمات گفتاردرمانی از دیدگاه خانواده‌های این بیماران در کشور ایران مشخص شود.
روش بررسی مطالعه‌ حاضر به‌صورت کیفی و با رویکرد تحلیل محتوا انجام شد. در این مطالعه با 12 نفر از خانواده‌های افراد دارای زبان‌پریشی، مصاحبه‌های فردی، نیمه ساختارمند و با سؤالات باز انجام شد. این افراد با روش نمونه‌گیری مبتنی بر هدف برای شرکت در مطالعه انتخاب شدند. مصاحبه‌ها به‌صورت تماس صوتی از طریق واتساپ و یا تماس تلفنی اجرا شد. تجزیه‌و‌تحلیل داده‌ها با روش برنارد صورت گرفت. مدت مصاحبه با خانواده‌ها، به‌طور میانگین 25 دقیقه بود.
یافته‌ها موانع دریافت خدمات گفتاردرمانی از دیدگاه خانواده‌های دارای زبان‌پریشی، در 5 طبقه و 12 زیرطبقه و تسهیل‌کننده‌های دریافت خدمات در 5 طبقه و 13 زیرطبقه قرار گرفت. بین موانع و تسهیل‌کننده‌های شناسایی‌شده هم پوشانی وجود داشت. بنابراین عنوان‌های طبقه‌ها با هم یکسان و عبارت بودند از: عوامل مؤثر بر حضور مراجع در جلسات گفتاردرمانی، عوامل مربوط به بیمار، عوامل مربوط به محل درمان، عوامل مربوط به خانواده و عوامل مربوط به گفتاردرمانگر. همه‌ شرکت‌کنندگان به مانع و تسهیل‌کننده‌ای مربوط به طبقه‌ عوامل مؤثر بر حضور مراجع در جلسات گفتاردرمانی اشاره کردند. همچنین همه‌ آن‌ها مانعی مربوط به بیمار و تسهیل‌کننده‌ای مربوط به خانواده را هم در دریافت خدمات گفتاردرمانی مؤثر دانستند.
نتیجه‌گیری با بررسی عوامل استخراج شده از صحبت‌های مصاحبه‌شوندگان، می‌توان با کمک افرادی که در این مسیر کمک‌کننده هستند، برای کاهش موانع و تقویت تسهیل‌کننده‌ها برنامه‌ریزی‌های لازم را انجام داد. بیشتر شرکت‌کنندگان، شدت بالای آسیب را مانع از دریافت درمان دانستند. همه‌ آن‌ها اتفاق نظر داشتند که وجود یک منبع جهت اطلاع از خدمات گفتاردرمانی، دریافت این خدمات را تسهیل کرده ‌است. با در نظر گرفتن موانع و تسهیل‌کننده‌ها افراد دارای زبان‌پریشی و خانواده‌های آن‌ها می‌توانند درمان مناسب‌تری را متناسب با شرایط خود دریافت کنند و کیفیت زندگی آن‌ها افزایش پیدا خواهدکرد.

 
متن کامل [PDF 2464 kb]   (812 دریافت) |   |   متن کامل (HTML)  (1332 مشاهده)  
نوع مطالعه: پژوهشی | موضوع مقاله: گفتاردرمانی
دریافت: 1401/7/20 | پذیرش: 1401/11/2 | انتشار: 1402/4/10

ارسال نظر درباره این مقاله : نام کاربری یا پست الکترونیک شما:
CAPTCHA

ارسال پیام به نویسنده مسئول


بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.

کلیه حقوق این وب سایت متعلق به فصلنامه آرشیو توانبخشی می باشد.

طراحی و برنامه نویسی : یکتاوب افزار شرق

© 2024 CC BY-NC 4.0 | Archives of Rehabilitation

Designed & Developed by : Yektaweb