دوره 14، شماره 4 - ( زمستان 1392 )                   دوره، شماره، فصل و سال، شماره مسلسل | برگشت به فهرست نسخه ها

XML English Abstract Print


Download citation:
BibTeX | RIS | EndNote | Medlars | ProCite | Reference Manager | RefWorks
Send citation to:

Soltani S, Mahnam A. Development of a Assistive Human-Computer device Based On Electro-Oculogram for Disabled People. jrehab 2014; 14 (4) :113-124
URL: http://rehabilitationj.uswr.ac.ir/article-1-1296-fa.html
سلطانی سیما، مهنام امین. توسعه و تست یک عینک واسط انسان با کامپیوتر مبتنی‌بر سیگنال الکتریکی چشم برای ناتوانان جسمی‌حرکتی. مجله توانبخشی. 1392; 14 (4) :113-124

URL: http://rehabilitationj.uswr.ac.ir/article-1-1296-fa.html


1- دانشگاه اصفهان
2- دانشگاه اصفهان، اصفهان، ایران. ، mahnam@eng.ui.ac.ir
چکیده:   (6539 مشاهده)

هدف: هدف این تحقیق طراحی و ساخت و ارزیابی عملکرد یک واسط انسان با کامپیوتر پوشیدنی بوده است که امکان تایپ حروف با حرکات چشم را برای بیان منظور، در افراد ناتوان جسمی‌حرکتی و فاقد قدرت تکلم فراهم می‌آورد.

روش بررسی: در این مطالعۀ کاربردی‌توسعه‌ای، عینکِ واسطی طراحی و ساخته شده است که سیگنال الکتریکی چشم را ثبت و به‌صورت بی‌سیم به کامپیوتر منتقل می‌کند. با پردازش زمان حقیقی اطلاعات، امکان ارتباط با صفحه‌کلید مجازی و نیز بازی کامپیوتری فراهم می‌شود. برای ارزیابی عملکرد دستگاه، شش فرد عادی ازلحاظ جسمی‌ذهنی و علاقه‌مند به شرکت در آزمایش، در محدودۀ سنی ۱۶تا۵۰ با نمونه‌گیری ساده انتخاب شدند و در مجموع ۱۰۷۱ کاراکتر را با این دستگاه تایپ کردند. بر‌این‌اساس پارامترهایی نظیر صحت عملکرد سیستم و میزان تایپ محاسبه شد. همچنین امکان‌پذیری استفاده از دستگاه برای افراد ناتوان جسمی‌حرکتی با انجام بازی کامپیوتری روی چهار فرد فلج در چهار اندام بررسی شد.

یافته‌ها: طبق نتایج به‌دست‌آمده از آزمایش‌ها، صحت عملکرد سیستم در تشخیص حالت‌‌های حرکتی چشم، در گروه افراد عادی ۹۴/۱ درصد و میزان تایپ ۷/۲۲ کاراکتر در دقیقه محاسبه شد. در انجام حرکت‌‌های چشم برای ارتباط با سیستم، متوسط درصد موفقیت افراد ناتوان جسمی‌حرکتی شرکت‌کننده در آزمایش ۵۸/۷ درصد محاسبه گردید.

نتیجه‌گیری: این دستگاه ضمن حفظ کیفیت مطلوب در ثبت و پردازش سیگنال، کوچک (در اندازۀ cm۴/۵×cm۲/۶) و سبک (۱۵ گرم) و کم‌مصرف (توان مصرفی mW ۱۲۳) بوده است، به‌صورت عینکی روی چشم گذاشته می‌شود و امکان کاربرد روزانه را برای کاربر خود فراهم می‌کند. محیط کاربری به‌گونه‌ای طراحی شده است که فرد می‌تواند کلمات را با کمترین تعداد حرکت چشم تایپ کند.

متن کامل [PDF 661 kb]   (2226 دریافت)    
نوع مطالعه: پژوهشی | موضوع مقاله: عمومى
دریافت: 1392/3/17 | پذیرش: 1392/7/15 | انتشار: 1393/3/25

ارسال نظر درباره این مقاله : نام کاربری یا پست الکترونیک شما:
CAPTCHA

ارسال پیام به نویسنده مسئول


بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.

کلیه حقوق این وب سایت متعلق به فصلنامه آرشیو توانبخشی می باشد.

طراحی و برنامه نویسی : یکتاوب افزار شرق

© 2024 CC BY-NC 4.0 | Archives of Rehabilitation

Designed & Developed by : Yektaweb