دوره 11، شماره 4 - ( زمستان 1389 )                   دوره، شماره، فصل و سال، شماره مسلسل | برگشت به فهرست نسخه ها

Karimlou M, Salehi M, Zayeri F, Massah O, Hatami A, Moosavy-Khattat M. Developing the Persian Version of the World Health Organization Quality of Life-100 Questionnaire. jrehab 2011; 11 (4) :73-82
URL: http://rehabilitationj.uswr.ac.ir/article-1-848-fa.html
کریملو مسعود، صالحی مسعود، زائری فرید، مساح امید، حاتمی علیرضا، موسوی خطاط محمد. توسعه نسخه‌ فارسی پرسشنامه کیفیت زندگی سازمان جهانی بهداشت-۱۰۰. مجله توانبخشی. 1389; 11 (4) :73-82

URL: http://rehabilitationj.uswr.ac.ir/article-1-848-fa.html

1- دانشکده مدیریت و و اطلاع رسانی پزشکی دانشگاه علوم پزشکی تهران، تهران، ایران. ، salehi74@yahoo.com

هدف: این مطالعه، با هدف ترجمه پرسشنامه کیفیت زندگی سازمان جهانی بهداشت‌-۱۰۰ به زبان فارسی و ارزیابی روایی و پایایی نسخه ترجمه شده، انجام شد.

روش‌بررسی: در این مطالعه استانداردسازی و اعتبارسنجی، از روش پیشروـ‌پسرو جهت ترجمه پرسشنامه استفاده شد. در مطالعه مقدماتی، از یک نمونه 60 نفری از دانشجویان برای ارزیابی تکرارپذیری و همچنین روایی هم‌زمان بهره گرفته شد. سپس، 500 فرد سالم و 500 فرد معلول به‌صورت چندمرحله‌ای، به‌تصادف انتخاب شدند. پایایی درونی نسخه فارسی پرسشنامه کیفیت زندگی سازمان جهانی بهداشت‌-‌۱۰۰ با استفاده از آلفای کرونباخ در این نمونه مورد ارزیابی قرار گرفت. علاوه بر این، برای سنجش روایی تشخیصی این ابزار، یک مدل رگرسیون خطی چندگانه به‌کار رفت.

یافته‌ها: نتایج آزمون‌ـ‌بازآزمون مطالعه مقدماتی نشان داد که نسخه فارسی پرسشنامه کیفیت زندگی سازمان جهانی بهداشت‌-‌۱۰۰ قابلیت تکرارپذیری قابل‌قبولی دارد (ضرایب هم‌بستگی درون‌گروهی تمامی شش بعد بالاتر از 0/7 بود). همچنین محاسبه ضرایب هم‌بستگی ابعاد مختلف دو پرسشنامه کیفیت زندگی سازمان جهانی بهداشت‌-۱۰۰ و کیفیت زندگی سازمان جهانی بهداشت‌ـ‌فرم کوتاه، روایی هم‌زمان رضایت‌بخشی را نشان داد. تحلیل داده‌های 500 فرد سالم و 500 فرد معلول آشکار ساخت که تمامی ابعاد پرسشنامه کیفیت زندگی سازمان جهانی بهداشت‌-‌۱۰۰ ترجمه‌‌شده، حداقل مقدار قابل‌قبول برای پایایی درونی را احراز نموده‌اند. نتایج تحلیل رگرسیون نیز نشان‌دهنده روایی تشخیص قابل پذیرشی برای تمامی ابعاد این ابزار به غیر از بعد معنوی بود.

نتیجه‌گیری: نسخه فارسی پرسشنامه کیفیت زندگی سازمان جهانی بهداشت‌-‌۱۰۰ روایی و پایایی رضایت‌بخشی برای ارزیابی کیفیت زندگی فارسی‌زبانان دارد. تحقیقات بیشتر در خصوص بعد معنوی توصیه می‌شود.

نوع مطالعه: پژوهشی | موضوع مقاله: آمار حیاتی
دریافت: 1390/4/1 | پذیرش: 1394/7/21 | انتشار: 1394/7/21