1- مرکز تحقیقات سوء مصرف و وابستگی به مواد، دانشگاه علوم توانبخشی و سلامت اجتماعی، تهران، ایران. و گروه کاردرمانی، دانشکده توانبخشی، دانشگاه علوم توانبخشی و سلامت اجتماعی، تهران، ایران.
2- مرکز تحقیقات سلامت در حوادث و بلایا، پژوهشکده سلامت اجتماعی، دانشگاه علوم توانبخشی و سلامت اجتماعی، تهران، ایران. & مرکز کوئست (QUEST) برای تحقیقات مسئولیتپذیر، موسسه بهداشت برلین در شاریته (Charité) ، برلین، آلمان. ، hrkhankeh@gmail.com
3- مرکز تحقیقات سایکوز، دانشگاه علوم توانبخشی و سلامت اجتماعی، تهران، ایران. و گروه روانپزشکی، علوم رفتاری و سلامت روان، دانشکده دانشگاه علوم توانبخشی و سلامت اجتماعی، تهران، ایران.
چکیده: (706 مشاهده)
هدف تئوریهای متعددی برای درمان اختلالات مصرف مواد مطرح شده است، اما با وجود این تئوریها، اختلالات مصرف مواد کماکان یکی از مشکلات بشریت است. به همین دلیل نیاز به پارادایم جدیدی است که نگاه جدیدی را به اختلالات مصرف مواد مطرح کند. یکی از سازمانهایی که باتوجهبه تعداد رهاییها و ماندگاری این افراد درمانشده به نظر میرسد پارادایم جدیدی را در اختلالات مصرف مواد مطرح کرده است، کنگره 60 است. چندین مطالعه بر روی اثربخشی کنگره 60 در درمان اختلالات مصرف مواد انجام شده است، اما مطالعات تئوری زیربنای درمان در کنگره 60 مورد بررسی قرار نگرفته است. این مطالعه به دنبال تئوری زیربنای تغییرات روانشناختی در افراد درمانشده در کنگره 60 است.
روش بررسی برای رسیدن به این تئوری از متدلوژی گراندد تئوری نسخه استراوس و کوربین 2014 استفاده شد. دادههای مطالعه شامل افراد درمانشده (25 نفر)، متون (کتاب عبور از منطقه 60 درجه زیر صفر و جهانبینی 1 و 2) و یادداشت در عرصه منتج از مشاهدات است. این دادهها از نمایندگیهای کنگره 60 در سراسر کشور در بازه زمانی فروردین 1401 تا دی 1402 به دست آمد. آنالیز این دادهها براساس روش مقایسه مداوم در 3 مرحله کدگذاری باز، محوری و انتخابی صورت گرفت.
یافتهها مفهوم مرکزی بهدستآمده در این مطالعه «جهانبینی در کنگره 60» است. طبقات اصلی شامل اجزای جهانبینی و ارتباط بین اجزای جهانبینی است. اجزای جهانبینی شامل نور و صوت، نفس و ساختارهای آن، قلب و حسهای آن، عقل، عمل و انرژی است. ارتباط بین اجزای جهانبینی شامل ارتباط نور و صوت، نفس و ساختارهای آن، قلب و حسهای آن، عقل، عمل و انرژی با هم در شکلگیری جهانبینی سالم و اعتیادی است.
نتیجهگیری جهانبینی دریافت، احساس و پاسخ فرد به دنیای درون و بیرون است. جهانبینی در کنگره 60 از اجزای نور و صوت، نفس، قلب، عقل، عمل و انرژی و ارتباط بین این اجزا شکل میگیرد. این اجزا در کنار هم قرار میگیرند و رفتارهای اعتیادی و رفتارهای سالم در زمان درمان در کنگره 60 را توضیح میدهند. «تئوری جهانبینی در کنگره 60» میتواند بهصورت فرضیاتی در مطالعات آینده که تغییرات روانشناختی در افراد درمانشده در کنگره 60 را توضیح میدهد مورد بررسی قرار گیرد.
نوع مطالعه:
پژوهشی |
موضوع مقاله:
اعتیاد دریافت: 1403/1/31 | پذیرش: 1403/7/1 | انتشار: 1404/1/12