URL: http://rehabilitationj.uswr.ac.ir/article-1-208-fa.html
هدف: ناتوانی و معلولیت به مفهوم امروزین خود، در جهان باستان و کتابهای پزشکی و قدیمی کمتر به چشم میخورد، اما ردپای «درمان بخشی» و «توانمندسازی» در تاریخ بیشتر سرزمینهای کهن مشهود است که با اعتقادات و باورهای دینی همراه بوده است.
هدف از پژوهش حاضر، بررسی آثار و اسناد تاریخی معتبر باقی مانده از دوران باستان در خصوص توانبخشی است تا بتوانیم سهم تمدن ایرانی را در روند شکلگیری «توانبخشی» و «توانمندسازی» در جهان امروز بر پایه مستندات علمی به دست آوریم.
روش بررسی: این تحقیق از روش پژوهش کیفی از طریق مروری در اسناد تاریخی میباشد که پس از تبیین هدف و پیریزی فرضیههای مد نظر به جمعآوری اطلاعات دقیق از منابع معتبر با روش تحقیقات کیفی پرداخته است.
یافتهها: در ایران باستان اهورامزدا سرچشمه همه نیکیها و اهریمن منشاء همه پلیدیهاست. درد و رنج و بیماری از وسوسههای اهریمن است. تمدن ایرانیان یکی از نخستین تمدنهایی بوده که از روشهای علمی و خواص گیاهان دارویی برای درمان بخشی و توانمندسازی استفاده میکرده است. دانشگاه گندی شاپور نخستین دانشگاه پزشکی بوده که به امر فرهنگی و توانبخشی میپرداخته و نیز مکانهایی در آن زمان بوجود آمده که به امر نگهداری از معلولین و محرومین اختصاص داشته است.
نتیجهگیری: زمانی که غرب و سایر ملل درگیر جهل و نادانی بوده و از ترس بیماری به خود میلرزیدند و معلولان را به دریا میانداختند، ایران مهد تمدن و مرکز بزرگترین دانشگاه پزشکی بود. از آنجا که اسناد معتبر و به جای مانده بسیار محدود و مطالب پراکنده میباشد، لذا هر عبارت و نکته حاصله در این پژوهش خود بیانگر مطالب مهم و غیرقابل اغماض میباشد که شرح و تفسیر آن به عهده پژوهشگران و خوانندگان این مقاله میباشد.
بازنشر اطلاعات | |
این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است. |