دوره 6، شماره 2 - ( تابستان 1384 )                   دوره، شماره، فصل و سال، شماره مسلسل | برگشت به فهرست نسخه ها

Sadeghi A, San'ati M H, Alasti F, Hashemzadeh-Chaleshtari M. Accessing Genetic and Environmental Factors of Hearing Loss in 354 Families in Gom and Markazi Provinces. jrehab 2005; 6 (2) :7-11
URL: http://rehabilitationj.uswr.ac.ir/article-1-85-fa.html
صادقی عبدالرحیم، صنعتی محمدحسین، الستی فاطمه، هاشم‌زاده‌چالشتری مرتضی. بررسی عوامل ژنتیکی و محیطی ناشنوایی در 354 خانواده ناشنوا دار استان‌های قم و مرکزی. مجله توانبخشی. 1384; 6 (2) :7-11

URL: http://rehabilitationj.uswr.ac.ir/article-1-85-fa.html

1- دانشگاه تربیت مدرس، تهران، ایران. ، E-mail: sadegha@nrcyeb.ac.ir

هدف: ناشنوایی شایعترین نقص حسی عصبی درانسان است و از هر هزارکودک یک کودک با ناشنوایی عمیق تا شدید بدنیا می‌آیند. مطالعات فراوانی نشان داده‌اند ناشنوایی در 50 درصد موارد علل ژنتیکی و در 50 درصد باقیمانده علل محیطی و ناشناخته دارد. در این تحقیق، هدف بررسی علل ناشنوایی در خانواده‌های مورد مطالعه بود تا راهکارهای مناسب جهت تشخیص و پیشگیری ارایه شود.

روش بررسی: پرسشنامه‌ها در مدارس و کانون‌های ناشنوایان و مجتمع‌های بهزیستی استان‌های قم و مرکزی توزیع و پس از تکمیل جمع آوری شد. اطلاعاتی چون سن، جنس، وضعیت شنوایی کلیه افراد خانواده و بستگان، نوع ازدوا ج والدین، علت شناسی (ژنتیکی، محیطی) جمع آوری و با استفاده از نرم افزار SPSS اطلاعات بررسی شدند.

یافته‌ها: 354 پرسشنامه حاوی اطلاعات کامل از خانواده‌های ناشنوادار جمع آوری گردید. میانگین سنی افراد ناشنوایی مورد 8/1±16/1 (Proband) سال بود. 48/4 و 51/6 درصد ناشنوایان به ترتیب دختر و پسر بودند. 59/3 درصد والدین دارای نسبت فامیلی، 36/7 درصد غریبه و 4 درصد نسبت خود را معلوم نکرده بودند. میانگین تعداد ناشنوا در خانواده‌ها 1/4± 1/8 است. با بررسی پرسشنامه‌های تکمیل شده و شجره نامه‌ها، در 70/9 درصد موارد عامل ژنتیکی و در 9 درصد موارد عامل محیطی و در 20/1 درصد عاملی برای ناشنوایی شناخته نشد.

نتیجه‌گیری: عامل ژنتیکی با الگوی توارثی اتوزوم مغلوب شایعترین عامل ناشنوایی است و این بخاطر میزان بالای ازدواج فامیلی است که باعث شده سهم علل ژنتیکی در این جمعیت از 50 درصد بیشتر شود. تعدد فرزندان عامل دیگر افزایش تعداد ناشنوایان در خانواده‌هایی است که زمینه ژنتیکی ناشنوایی دارند. عامل محیطی و ناشناخته بعد از عامل ژنتیکی قرار دارد. با منع ازدواج‌های فامیلی، آموزش بهداشت، کنترل تعداد فرزندان و همینطور مشاوره ژنتیک بویژه برای خانواده‌های در معرض خطر می‌توان قدم‌های مهمی در زمینه کاهش تعداد ناشنوایان برداشت.

نوع مطالعه: پژوهشی | موضوع مقاله: عمومى
دریافت: 1386/6/13 | پذیرش: 1394/7/18 | انتشار: 1394/7/18