دوره 8، شماره 1 - ( بهار 1386 )                   دوره، شماره، فصل و سال، شماره مسلسل | برگشت به فهرست نسخه ها

XML English Abstract Print


Download citation:
BibTeX | RIS | EndNote | Medlars | ProCite | Reference Manager | RefWorks
Send citation to:

Jafari Z, Karimi H, Sazmand A, Malayeri S. Comparing the Prevalence of Handedness between Normal and Congenitally Deaf Students in Age Intervals of 12 to 18 Years in Tehran. jrehab 2007; 8 (1) :25-34
URL: http://rehabilitationj.uswr.ac.ir/article-1-8-fa.html
جعفری زهرا، کریمی حسین، سازمند علی‌حسین، ملایری سعید. مقایسه شیوع برتری دستی در بین دانش‌آموزان طبیعی و ناشنوای مادرزاد 18-12 ساله شهر تهران. مجله توانبخشی. 1386; 8 (1) :25-34

URL: http://rehabilitationj.uswr.ac.ir/article-1-8-fa.html


1- گروه علوم اعصاب، دانشگاه علوم بهزیستی و توانبخشی، تهران، ایران. ، E-mail: zjafari2000@yahoo.com
چکیده:   (14329 مشاهده)

  هدف: برتری دستی، بارزترین عدم تقارن رفتاری در انسان است. اصطلاح برتری دستی به دست برتر یا به عدم تقارن عملکرد در اعمال دستی اشاره دارد. در مطالعه حاضر، مقایسه شیوع چپ دستی در بین دانش‌آموزان طبیعی و ناشنوا، تأثیر سن، جنسیت، و توصیه به استفاده از دست راست در اعمال تک‌دستی بر برتری دستی، فراوانی افراد چپ‌دست در خانواده دانش‌آموزان، تأثیر برتری دستی بر توانایی زبان انگلیسی و بررسی دیدگاه افراد جامعه نسبت به چپ‌دستان، مد نظر بود.

روش بررسی: مطالعه مقطعی- مقایسه‌ای حاضر از طریق تکمیل پرسشنامه، با استفاده از مقیاس برتری دستی ادینبورگ روی 380 نفر دانش‌آموز طبیعی با انتخاب احتمالی و 380 نفر ناشنوای شدید یا عمیق حسی- عصبی مادرزادی با انتخاب غیر احتمالی و هدفمند در محدوده سنی 18-12 سال در شهر تهران صورت گرفت. به جز کم شنوایی در دانش‌آموزان ناشنوا، افراد مورد مطالعه ، هیچ گونه بیماری یا مشکل نورولوژیک تأیید شده‌ای نداشتند. برای تعیین میزان و نوع کم شنوایی، به پرونده وضعیت شنوایی دانش‌آموزان و تأیید شنوایی شناس مدارس ناشنوایان، استناد شد.

یافته‌ها: در مطالعه حاضر، شیوع چپ دستی در دانش‌آموزان طبیعی %9/7 و در ناشنوایان %10/3 و بسیار به یکدیگر نزدیک بود، و بین آنها تفاوت معناداری وجود نداشت (P=0/901, z=-1/24). در هر دو گروه دانش‌آموزان طبیعی و ناشنوا، اگرچه شیوع چپ دستی در پسران بیش از دختران بود، اما جنسیت و سن بر نتایج به دست آمده تأثیری نداشت (P>0/05). توصیه خانواده و یا معلمان به استفاده از دست راست، در دانش‌آموزان طبیعی 16 درصد و در دانش‌آموزان ناشنوا 0/5 درصد بود و هیچ‌گونه توصیه اکید یا سخت‌گیری در این زمینه، اعمال نشده بود. فراوانی افراد چپ دست، در خانواده دانش‌آموزان طبیعی (%22/6) نسبت به دانش‌آموزان ناشنوا (%13/2) بالاتر و این اختلاف از لحاظ آماری معنادار بود (P=0/003, Z=-2/976). در هر دو گروه دانش‌آموزان طبیعی و ناشنوا، بین راست دستان و چپ دستان در امتیازات زبان انگلیسی، تفاوت معناداری وجود نداشت (P>0/05). همچنین، در بررسی دیدگاه افراد جامعه نسبت به چپ دستان، بین دو گروه دانش‌آموزان طبیعی و ناشنوا، تفاوت معناداری مشاهده نشد (P=0/541, Z=-0/611).

نتیجه‌گیری: شیوع چپ دستی در بررسی حاضر، به شیوع آن در آمریکای شمالی و اروپای غربی نزدیک بود و با آمار برخی کشورهای آسیایی تفاوت قابل توجهی را نشان داد. مشابهت مقادیر شیوع چپ دستی در دانش‌آموزان طبیعی و ناشنوا، فرضیه پرویک در خصوص عدم شکل گیری «برتری گوش راست» در ناشنوایان مادرزاد را تأیید نکرد.

متن کامل [PDF 824 kb]   (2222 دریافت)    
نوع مطالعه: پژوهشی | موضوع مقاله: عمومى
دریافت: 1386/4/30 | پذیرش: 1394/7/19 | انتشار: 1394/7/19

ارسال نظر درباره این مقاله : نام کاربری یا پست الکترونیک شما:
CAPTCHA

ارسال پیام به نویسنده مسئول


بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.

کلیه حقوق این وب سایت متعلق به فصلنامه آرشیو توانبخشی می باشد.

طراحی و برنامه نویسی : یکتاوب افزار شرق

© 2024 CC BY-NC 4.0 | Archives of Rehabilitation

Designed & Developed by : Yektaweb