دوره 3، شماره 1 و 2 - ( بهار و تابستان 1381 )                   دوره، شماره، فصل و سال، شماره مسلسل | برگشت به فهرست نسخه ها

Soltan-Zadeh A, Soltani M. Evaluation of Functional Disability in ALS. jrehab 2002; 3 (1 and 2) :17-21
URL: http://rehabilitationj.uswr.ac.ir/article-1-555-fa.html
سلطان‌زاده اکبر، سلطانی مهدی. ارزیابی سیر پیشرفت ناتوانی‌های عملکردی بیماران مبتلا به آمیوتروفیک لترال اسکلروز . مجله توانبخشی. 1381; 3 (1 و 2) :17-21

URL: http://rehabilitationj.uswr.ac.ir/article-1-555-fa.html

1- گروه بیماریهای مغز و اعصاب دانشکده پزشکی، دانشگاه علوم پزشکی و خدمات بهداشتی درمانی تهران، تهران، ایران.

هدف: آمیوتروفیک لترال اسکلروز یک بیماری دژ نراتیو، پیش رونده و کشنده نورون حرکتی است. در این مقاله سیر پیشرفت ناتوانی های عملکردی بیمار و فاکتورهای موثر بر آن مورد بررسی قرار می گیرد.

روش بررسی: پس از انتخاب 59 بیمارALS (براساس معیارهایEL.Escorial) برای هر بیمار در ابتدا و انتهای یک دوره پیگیری شش ماهه ALSFRS تعیین شد. از 59 بیمار، 9 بیمار طی دوره پیگیری فوت شدند. نسبت مرد به زن برابر با 1/9 بود. این نسبت در نوع بولبار0/8 و در نوع غیر بولبار 2/5 بود. شایع ترین گروه سنی مبتلا، گروه 65-40 ساله بودند (68%).

یافته‌ها: شایع ترین لوکالیزاسیون شروع بیماری، دست‌ها بود. (46%) میانگین سنی بیماران، 53/4 سال بود. (گروه بولبار 59/1 سال و گروه غیر بولبار 51/7 سال) گروه سنی یا جنس بیمار در میزان پیشرفت ناتوانی‌ها تاثیر معنی داری نشان نداد، ولی لوکالیزاسیون بولبار سیر سریع تری نسبت به غیربولبار نشان داد. در نوع بولبار، زنان پیش از مردان مبتلا شدند (0/8=m/F) در بیماران فوت شده، میانگین مدت زنده ماندن24 ماه، در گروه بولباری 14 ماه و غیر بولباری 27 ماه بود.

نتیجه‌گیری: گروه سنی بالاتر از 53 سال نسبت به گروه سنی  جوان‌تر، مدت بقای کمتری نشان داد. مدت بقا با جنس بیمار ارتباط معنی داری نشان نداد.

نوع مطالعه: پژوهشی | موضوع مقاله: عمومى
دریافت: 1389/5/20 | پذیرش: 1394/7/25 | انتشار: 1394/7/25