دوره 11، شماره 2 - ( تابستان 1389 )                   دوره، شماره، فصل و سال، شماره مسلسل | برگشت به فهرست نسخه ها

Zar-Shenas S, Karbalaaei-Nouri A, Hosseini S, Rahgozar M, Seyed-Nour R, Moshtagh N. The Effects of Aerobic Exercise on Body Image Attitudes in Women. jrehab 2010; 11 (2) :15-20
URL: http://rehabilitationj.uswr.ac.ir/article-1-477-fa.html
زرشناس ساره، کربلایی نوری اشرف، حسینی سیدعلی، رهگذر مهدی، سیدنور رضا، مشتاق نهاله. تأثیر ورزش هوازی بر نگرش زنان در مورد تصویر بدنی . مجله توانبخشی. 1389; 11 (2) :15-20

URL: http://rehabilitationj.uswr.ac.ir/article-1-477-fa.html

1- دانشگاه علوم بهزیستی و توانبخشی
2- دانشگاه علوم بهزیستی و توانبخشی ، reza.seyednour@gmail.com

هدف: فشارهای اجتماعی نشأت گرفته از افزایش علاقمندی به لاغری و نظرات گسترده در مورد ساختار بدن باعث شده است که نارضایتی از بدن در میان زنان که می تواند منشاء کاهش عزت نفس، افسردگی و سایر اختلالات باشد، بسیار شایع شود. هدف از انجام این مطالعه، بررسی تأثیر ورزش هوازی کوتاه مدت بر جنبه های مختلف نگرش تصویر بدنی در زنان بزرگسال می باشد.

روش بررسی: در این پژوهش مداخله ای و شبه تجربی، از طریق نمونه گیری در دسترس، 82 نفر از زنان بزرگسال (18 تا ۴۵ سال)، از میان 150 نفر از مراجعان به باشگاه های گل و انقلاب شهر تهران با توجه به همسان سازی و در نظر داشتن معیارهای ورود و خروج (عدم شرکت در انواع ورزش در3 ماه گذشته، عدم ابتلا به اختلالات جسمی و وجود نگرش منفی در مورد تصویر بدنی) انتخاب شده و به صورت تصادفی تعادلی به دو گروه مداخله و کنترل تخصیص یافتند. جمع آوری داده ها با استفاده از پرسشنامه جمعیت‌شناختی و پرسشنامه چند بعدی نگرش فرد در مورد بدن خود (MBSRQ) انجام شد. گروه مداخله به مدت 4 هفته و هفته ای 3 روز به مدت 1 ساعت در ورزش هوازی شرکت کردند. داده های حاصل با آزمون های تی مستقل و زوجی و مجذور خی مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.

یافته ها: مقایسه دو گروه بعد از مداخله، حاکی از وجود اختلاف معنادار بین آنها در خرده مقیاس های ارزیابی از ظاهر (P<0.001)، آگاهی از ظاهر (P<0.001)، آگاهی از احساس سلامت جسمانی (P=0.003) و آگاهی از احساس بیماری (P=0.002) بود، ولی در مورد خرده مقیاس های ارزیابی از تناسب جسمانی (P=0.141)، آگاهی از تناسب جسمانی (P=0.888)، ارزیابی از احساس سلامت جسمانی (P=0.072)، رضایت از بخشهای مختلف بدن (P=0.082)، مشغولیت فکری با اضافه وزن (P=0.167) و ارزیابی وزن (P=0.156) بین دو گروه اختلاف معناداری وجود نداشت.

نتیجه گیری: دوره های کوتاه مدت ورزش هوازی در بهبود برخی ابعاد نگرش تصویر بدنی در زنان بزرگسال مؤثر بوده و می تواند به عنوان یک ابزار درمانی در کاردرمانی مورد استفاده قرار گیرد.

نوع مطالعه: پژوهشی | موضوع مقاله: عمومى
دریافت: 1389/4/12 | پذیرش: 1392/11/5 | انتشار: 1392/11/5