دوره 10، شماره 4 - ( زمستان 1388 )                   دوره، شماره، فصل و سال، شماره مسلسل | برگشت به فهرست نسخه ها

Nouri S, Mozaffari-Kermani R, Kouhpayeh-Zadeh J, Zoljalali S. Evaluation of Speech and Language Features of Children Born after Assisted Reproductive Techniques. jrehab 2010; 10 (4)
URL: http://rehabilitationj.uswr.ac.ir/article-1-423-fa.html
نوری سودابه، مظفری‌کرمانی رامین، کوهپایه‌زاده جلیل، ذوالجلالی شبنم. بررسی ویژگی‌های گفتار و زبان کودکان حاصل از درمان‌های کمک‌باروری . مجله توانبخشی. 1388; 10 (4)

URL: http://rehabilitationj.uswr.ac.ir/article-1-423-fa.html

1- جهاد دانشگاهی علوم پزشکی ایران، مرکز مطالعات رشد و سلامت کودک، تهران، ایران.

هدف:‌ در این مطالعه به بررسی برخی ویژگی های گفتار و زبان کودکان حاصل از درمانهای کمک باروری پرداخته شده است.

روش بررسی: مطالعه از نوع توصیفی – تحلیلی و نمونه گیری به صورت ساده از جامعه در دسترس و به شکل تمام شمار بوده است. 50 کودک صفر تا ۴۹ ماهه از طریق مصاحبه با والدین و مشاهده بالینی کودک توسط آسیب شناس گفتار و زبان مورد ارزیابی قرار گرفته و اطلاعات اخذ شده در پرسشنامه‌ای ثبت شد. طلاعات این پرسشنامه بر اساس مقیاس نشانگان زبان ابتدایی دو (ELM–2)، آزمون میانگین طول گفته (MLU) و بسته مهارت‌های دهانی اطفال (POSP) می باشد. برای تجزیه و تحلیل داده‌ها از آزمونهای تی مستقل، کولموگروف اسمیرنوف، من ویتنی یو و مجذور خی استفاده شد.

یافته‌ها: از 50 کودک مورد بررسی 33 نفر (%66) حاصل از درمانهای تزریق داخل سیتوپلاسمی اسپرم (ICSI) و بقیه حاصل از تلقیح (تزریق اسپرم) داخل رحمی (IUI) و لقاح آزمایشگاهی (IVF) بودند. میانگین طول گفته بر حسب واژه در آزمودنی های 19 تا ۴۹ ماهه 3/3 واژه بود. %8 این کودکان در ساختمان اندامهای گویایی و %6 در عملکرد اندامهای گویایی اختلال نشان دادند. یافته های این پژوهش نشان داد در میانگین طول گفته بر حسب واژه (۰/۰۶۹=P)، سن شروع صداسازی بازتابی (۰/۱۲۵=P)، تعداد واژه های با معنی (۰/۰۷۹=P) و ساختمان و عملکرد اندام‌های گویایی (۰/۳۲۷=P) بین دو جنس تفاوت معناداری وجود ندارد. در صورتی که در سن شروع قان و قون آهنگین تفاوت بین دو جنس معنا دار بود (0/026=P).

نتیجه‌گیری:‌ گفتار و زبان کودکان حاصل از درمانهای کمک باروری در محدوده طبیعی قرار دارد. برای تعمیم یافته ها نیاز به مطالعات جامع تری می باشد.

متن کامل [PDF 214 kb]   (2025 دریافت)
نوع مطالعه: كاربردی | موضوع مقاله: عمومى
دریافت: 1388/12/8 | پذیرش: 1394/7/21 | انتشار: 1394/7/21