دوره 24، شماره 1 - ( بهار 1402 )                   دوره، شماره، فصل و سال، شماره مسلسل | برگشت به فهرست نسخه ها

Hasanvand A, Darouie A, Aghadoost S, Dabirmoghaddam P, Bakhshi E. The Study of Vocal Function in Patients With Early Laryngeal Carcinoma After Transoral Laser Microsurgery. jrehab 2023; 24 (1) :114-131
URL: http://rehabilitationj.uswr.ac.ir/article-1-3153-fa.html
حسن‌وند آرزو، دارویی اکبر، آقادوست سمیرا، دبیرمقدم پیمان، بخشی عنایت‌اله. بررسی عملکرد صوتی بیماران مبتلا به سرطان اولیه حنجره پس از جراحی لیزری. مجله توانبخشی. 1402; 24 (1) :114-131

URL: http://rehabilitationj.uswr.ac.ir/article-1-3153-fa.html

1- گروه آموزشی گفتاردرمانی، دانشگاه علوم توانبخشی و سلامت اجتماعی، تهران، ایران.
2- گروه آموزشی گفتاردرمانی، دانشگاه علوم توانبخشی و سلامت اجتماعی، تهران، ایران. ، adarouie@hotmail.com
3- گروه آموزشی گفتاردرمانی، دانشکده توانبخشی، دانشگاه علوم‌پزشکی تهران، تهران، ایران.
4- فلوشیپ بیماری‌های حنجره، استاد، مرکز تحقیقات گوش و حلق و بینی، دانشگاه علوم‌پزشکی تهران، تهران، ایران.
5- گروه آموزشی آمار زیستی و اپیدمیولوژی، دانشگاه علوم توانبخشی و سلامت اجتماعی، تهران، ایران.
اهداف امروزه جراحی لیزری به‌عنوان یکی از اولین گزینه‌های کنترل و درمان سرطان اولیه حنجره محسوب می‌شود و اختلال صدا جزء عوارض گریزناپذیر این شیوه درمانی است. مطالعه حاضر با هدف مقایسه عملکرد صوتی بیماران مبتلا به سرطان اولیه حنجره پس از جراحی لیزری، با افراد سالم دارای کیفیت بهنجار صدا، به کمک تحلیل آکوستیک و شاخص معلولیت صدا و نیز بررسی همبستگی نتایج این دو ارزیابی در هر‌یک از گروه‌ها صورت گرفت.
روش بررسی مطالعه حاضر پژوهشی توصیفی‌همبستگی و مقایسه‌ای است که به شیوه مقطعی و با استفاده از نمونه‌گیری در دسترس به مقایسه عملکرد صوتی 2 گروه متشکل از 60 مرد (با میانگین سنی 5/170±‌59/18 سال) مبتلا به سرطان اولیه حنجره و تحت جراحی لیزری به‌عنوان گروه بیماران و 60 مرد (با میانگین سنی 5/491±‌56/68 سال) با کیفیت صوتی بهنجار بدون هرگونه سابقه اختلال صدا به‌عنوان گروه کنترل پرداخته است. عملکرد صوتی شرکت‌کنندگان با استفاده از پارامترهای آکوستیک (شامل جیتر، شیمر، نسبت هارمونی به نویز، فرکانس پایه، برجسته‌ترین قله تعدیل‌شده سپستروم) و نسخه 30 گویه‌ای و فارسی پرسش‌نامه شاخص معلولیت صدا (شامل نمره کل و نمرات خرده‌مقیاس‌های جسمی، عاطفی و عملکردی) ارزیابی شد. سپس مقادیر به‌دست‌آمده با استفاده از نسخه 20 نرم‌افزار آماری SPSS، شاخص‌های آمار توصیفی، آزمون‌های کولموگروف‌اسمیرنوف، تی مستقل و آزمون همبستگی پیرسون در سطح معناداری 0/05>P موردبررسی قرار گرفت.
یافته‌ها نتایج نشان می‌دهد پارامترهای تحلیل آکوستیک و شاخص معلولیت صدا در گروه تحت جراحی لیزری با گروه کنترل تفاوت معنادار دارد (0/001>P). همچنین در گروه بیماران همبستگی معنادار مستقیم بین پارامترهای جیتر و شیمر با نمره کل و خرده‌مقیاس جسمی، همبستگی معنادار معکوس بین نسبت هارمونی به نویز و نمره کل و نمرات خرده‌مقیاس‌های عملکردی و جسمی و نیز برجسته‌ترین قله تعدیل‌شده سپستروم با نمره کل و نمرات خرده‌مقیاس‌های شاخص معلولیت صدا وجود دارد (0/05>P). به‌علاوه در گروه کنترل رابطه معناداری بین پارامترهای آکوستیک و خرده‌مقیاس‌های شاخص معلولیت صدا وجود ندارد (0/05>P).
نتیجه‌گیری یافته‌های حاصل از تحلیل آکوستیک و شاخص معلولیت صدا نشان‌دهنده اختلال در عملکرد صوتی و کاهش کیفیت زندگی وابسته به صدا در بیماران مبتلا به سرطان اولیه حنجره پس از جراحی لیزری است. همچنین وجود همبستگی معنادار بین نمرات شاخص معلولیت صدا و پارامترهای تحلیل آکوستیک به‌ویژه تحلیل سپسترال در گروه بیماران بر لزوم توجه به ارزیابی‌های فرکانس وابسته اشاره دارد. از‌این‌رو در‌مجموع نتایج مطالعه حاضر، بر سنجش همه‌جانبه عملکرد صوتی، ارائه برنامه‌های صوت‌درمانی پس از جراحی و توجه به وجوه مختلف کیفیت زندگی بیماران مبتلا به سرطان اولیه حنجره پس از جراحی لیزری تأکید می‌کند.
متن کامل [PDF 1964 kb]   (576 دریافت) |   |   متن کامل (HTML)  (936 مشاهده)
نوع مطالعه: پژوهشی | موضوع مقاله: گفتاردرمانی
دریافت: 1401/4/14 | پذیرش: 1401/8/22 | انتشار: 1401/10/11