دوره 23، شماره 4 - ( زمستان 1401 )                   دوره، شماره، فصل و سال، شماره مسلسل | برگشت به فهرست نسخه ها

Razzaghi V, Ostadhashemi L, Arshi M, Sabzi Khoshnami M. Exploring the Facilitators and Barriers of Social Integration of Patients With Spinal Cord Injuries in Rofeideh Rehabilitation Hospital: A Qualitative Study. jrehab 2023; 23 (4) :482-501
URL: http://rehabilitationj.uswr.ac.ir/article-1-2958-fa.html
رزاقی وحید، استاد هاشمی لیلا، عرشی ملیحه، سبزی خوشنامی محمد. واکاوی موانع و تسهیل‌کننده‌های ادغام اجتماعی بیماران ضایعه نخاعی بیمارستان توان‌بخشی رفیده: مطالعه کیفی. مجله توانبخشی. 1401; 23 (4) :482-501

URL: http://rehabilitationj.uswr.ac.ir/article-1-2958-fa.html

1- گروه آموزشی مددکاری اجتماعی، دانشکده سلامت اجتماعی، دانشگاه علوم توانبخشی و سلامت اجتماعی، تهران، ایران.
2- گروه آموزشی مددکاری اجتماعی، دانشکده سلامت اجتماعی، دانشگاه علوم توانبخشی و سلامت اجتماعی، تهران، ایران. ، lostadhashemi2@gmail.com
اهداف: زندگی بعد از بروز اتفاقات ناگوار، نظیر ضایعه نخاعی دستخوش تغییرات می‌شود و افراد با معلولیت ضایعه نخاعی برای حضور در جامعه به‌عنوان یک شهروند با موانع و چالش‌های مختلفی مواجه‌اند. هدف این مطالعه واکاوی موانع و تسهیل‌کننده‌های ادغام اجتماعی توان‌خواهان ضایعه نخاعی در بیمارستان توان‌بخشی رفیده است.
روش بررسی: این پژوهش با استفاده از تحلیل محتوای قراردادی گرانهایم و لیندمن (2004) انجام شد. مشارکت‌کنندگان 13 نفر از بیماران دارای معلولیت ضایعه نخاعی، 4 نفر از مراقبین خانوادگی و 5 نفر از ارائه‌دهندگان خدمات توان‌بخشی به این بیماران در بیمارستان توان‌بخشی رفیده بودند که به شیوه نمونه‌گیری هدفمند انتخاب شدند. نمونه‌گیری تا زمان رسیدن به اشباع داده‌ها، ادامه یافت. داده‌ها با استفاده از مصاحبه عمیق نیمه‌ساختاریافته جمع‌آوری و تحلیل شد. برای بررسی استحکام داده‌ها از 4 معیار مقبولیت، قابلیت اطمینان، قابلیت انتقال و قابلیت تأیید پیشنهادی گوبا و لینکن استفاده شد.
یافته‌ها: تسهیل‌کننده‌های ادغام‌اجتماعی افراد ضایعه نخاعی در 3 طبقه اصلی «حمایت اجتماعی»، «مشارکت اجتماعی» ،«باورهای فردی» و 8 زیر طبقه مرتبط با آن‌ها شناسایی شد. موانع ادغام اجتماعی استخراج‌شده بر مبنای تجربیات مشارکت‌کنندگان در این مطالعه نیز در 3 طبقه اصلی «موانع محیطی و ساختاری»، «موانع جسمی و حرکتی» و «موانع زمینه‌ای» و 6 زیر‌طبقه مرتبط قرار گرفتند.
نتیجه‌گیری: بر‌اساس یافته‌های این مطالعه، بیماران ضایعه نخاعی برای بازگشت به جامعه با بازدارنده‌های متعددی مواجه هستند و از سوی دیگر موارد کمک‌کننده‌ای در سطوح مختلف فردی، خانوادگی و اجتماعی وجود دارد که موجب تسهیل فرایند ادغام اجتماعی آن‌ها می‌شود. شناخت این عوامل که برگرفته از تجارب عمیق افراد دارای معلولیت ضایعه نخاعی، مراقبین خانوادگی و ارائه‌دهندگان خدمات توانبخشی است، می‌تواند برای بیماران، خانواده‌ها، متخصصین و سیاست‌گذاران کاربرد زیادی داشته باشد تا با برنامه‌ریزی، طراحی و اجرای مداخلات مرتبط در راستای کاهش موانع و تقویت تسهیل‌کننده‌ها در مسیر ادغام اجتماعی گروه هدف گام بردارند.

متن کامل [PDF 2021 kb]   (589 دریافت) |   |   متن کامل (HTML)  (1261 مشاهده)
نوع مطالعه: پژوهشی | موضوع مقاله: توانبخشی
دریافت: 1400/4/27 | پذیرش: 1400/8/29 | انتشار: 1401/10/11