1- گروه مدیریت توانبخشی، دانشکده علوم توانبخشی، دانشگاه علومپزشکی جندیشاپور اهواز، اهواز، ایران.
2- گروه آموزشی کاردرمانی، مرکز تحقیقات توانبخشی عضلانی اسکلتی اهواز، دانشکده علوم توانبخشی، دانشگاه علو مپزشکی جندی شاپور اهواز، اهواز، ایران. ، ghazal.mandani@gmail.com
3- گروه آموزشی کاردرمانی، مرکز تحقیقات توانبخشی عضلانی اسکلتی اهواز، دانشکده علوم توانبخشی، دانشگاه علوم پزشکی جندی شاپور اهواز، اهواز، ایران.
4- گروه مامایی و بهداشت باروری، دانشکده علوم پزشکی، دانشگاه تربیت مدرس، تهران، ایران.
چکیده: (2876 مشاهده)
اهداف: بیماری مزمن مالتیپل اسکلروزیس اغلب در سنین میانه عمر، زمانی که فرد مهمترین نقشهای خود در خانواده و جامعه را بر عهده دارد، بروز مییابد و میتواند بر خودمدافعهگری تأثیرگذار باشد. مطالعه حاضر با هدف شناسایی موانع خودمدافعهگری زنان مبتلا به مالتیپل اسکلروزیس صورت پذیرفت.
روش بررسی: این مطالعه با رویکرد کیفی و با روش تحلیل محتوای قراردادی انجام شد. مشارکتکنندگان شامل 10 زن عضو انجمن اماس استان خوزستان در دهه سوم و چهارم زندگی بودند که به روش نمونهگیری هدفمند با سطح تحصیلات و وضعیت تأهل و شغلی گوناگون انتخاب شدند. دادهها از طریق مصاحبه نیمهساختاریافته جمعآوری شد و تا اشباع دادهها از خرداد تا آبان 1398 ادامه پیدا کرد. تجزیه و تحلیل دادهها به روش تحلیل محتوای قراردادی گرانهیم و لاندمن (2004) با رویکرد استقرایی به صورت مستمر و به طور همزمان با جمعآوری دادهها انجام شد. به منظور بررسی روایی و اعتماد یافتههای کیفی از معیارهای لینکلن و گوبا شامل «اعتبار یا مقبولیت»، «قابلیت اطمینان»، «قابلیت تأیید» و «قابلیت انتقال» استفاده شد.
یافتهها: در طی فرایند تحلیل دادهها 900 کد اولیه و 21 زیرطبقه و 6 طبقه اصلی شامل موانع خانوادگی، موانع درمان، موانع حرفهای، موانع محیطی، موانع اجتماعی فرهنگی و موانع روانشناختی آشکار شدند.
نتیجهگیری: زنان مبتلا به اماس با موانع گوناگونی برای احقاق خودمدافعهگری روبهرو هستند که در کنار موانع فردی بخش عمده آنها ناشی از خانواده، محیط و جامعه است. وجود حمایت اجتماعی و در دسترس بودن اطلاعات کافی و مناسب دو مسئلهای هستند که مشخص شد میتوانند نقش بسزایی در رویارویی زنان مبتلا به اماس با موانع پیش روی ایشان و احقاق حقوقشان از طریق خودمدافعهگری داشته باشد.
نوع مطالعه:
پژوهشی |
موضوع مقاله:
مدیریت توانبخشی دریافت: 1399/10/15 | پذیرش: 1400/2/25 | انتشار: 1400/7/9
* نشانی نویسنده مسئول: دانشگاه علوم پزشکی جندیشاپور اهواز،دانشکده علوم توانبخشی، گروه آموزشی کاردرمانی |