URL: http://rehabilitationj.uswr.ac.ir/article-1-2079-fa.html
هدف هدف مطالعه حاضر بررسی تأثیر تمرینات استقامتی و قدرتی بر عضلات کف لگن زنان مبتلا به بیاختیاری ادرار استرسی با استفاده از EMG بیوفیدبک است.
روش بررسی این پژوهش یک کارآزمایی بالینی نیمهتجربی از نوع قبل و بعد بود که بهمنظور بررسی مقایسهای استقامت عضلات کف لگن در بیماران خانم مبتلا به بیاختیاری ادرار استرسی، قبل و بعد از تمرینات کف لگن انجام و بهوسیله EMG بیوفیدبک ارزیابی شد. نمونهگیری به روش نمونهگیری دردسترس و بهصورت غیراحتمالی ساده انجام شد؛ به این ترتیب که افرادی که شرایط ورود به آزمون را داشتند، بهطورتصادفی و داوطلبانه وارد آزمون میشدند. در مدت زمان انجام مطالعه 40 نفر با داشتن شرایط ورود به آزمون به مطالعه وارد شدند و در یک گروه قرار گرفتند و اندازهگیری قبل و بعد از درمان انجام شد که از میان آنها 35 نفر درمان را تا انتها انجام دادند. قدرت و استقامت عضلات کف لگن قبل و بعد از مداخله با کمک EMG بیوفیدبک مدل مایوتِراک اینفینیتی ساخت کشور کانادا ارزیابی شد. جلسات بهمدت 10 هفته و هرهفته دوبار انجام و هر جلسه اعداد مربوط به استقامت و حداکثر قدرت عضلات کف لگن هر بیمار برحسب میکروولت ثبت شد. زمان حفظ انقباض در کلینیک سه هفته اول 5 ثانیه و سه هفته دوم 10 ثانیه و از هفته ششم به بعد، 15 ثانیه بود. برای انجام تمرین در منزل از بیمار خواسته میشد انقباضها را از وضعیت خوابیده شروع کند و هر دو هفته به وضعیتهای نیمهخوابیده، چهاردستوپا، نشسته و درنهایت ایستاده پیشرفت دهد. زمان حفظ انقباضها در هریک از این وضعیتها از 3 تا 30 ثانیه پیشرفت داده شد. تعداد انقباضها هم از 10 تا 30 تکرار در هر دفعه بود. بیماران تمامی تمرینات کف لگن تجویزشده را زیرنظر مستقیم فیزیوتراپیست و به کمک EMG بیوفیدبک انجام دادند. در این پژوهش هر آزمودنی قبل و بعد از مداخله با خودش سنجیده شد: به این صورت که آزمودنی در ابتدای مداخله از نظر میزان حداکثر قدرت و استقامت عضلات کف لگن و در پایان دوره مداخله نیز از نظر میزان تغییرات حداکثر قدرت و استقامت عضلات کف لگن به کمک EMG بیوفیدبک ارزیابی میشد. اطلاعات بهدستآمده از فرمها جمعآوری و به جدول مادر منتقل و با استفاده از نسخه 11 نرمافزار SPSS تجزیهوتحلیل شد. برای ارائه آمار توصیفی، شاخصهای تمایل مرکزی و پراکندگی تمام متغیرهای کمّی بهدست آمد. در بخش آمار تحلیلی آزمون حالت عادی از متغیرهای کمّی گرفته و با استفاده از آزمون شاپیرو-ویلک از طبیعیبودن توزیع آنها اطمینان حاصل شد.پسازآن برای تجزیهوتحلیل تأثیر مداخله بر متغیرهای وابسته آزمون تی زوجی بهکار رفت. همچنین از تحلیل رگرسیونی و آزمون اسپیرمن بهمنظور یافتن رابطه میان متغیرها و ضریب همبستگی درونگروهی و میزان تکرارپذیری اندازهگیری از دستگاه EMG بیوفیدبک استفاده شد.
یافتهها دستگاه EMG بیوفیدبک تکرارپذیری عالی و بسیارخوب را در هر دو گروه سالم و بیمار برای متغیر حداکثر قدرت (94/0 و 90/0) و تکرارپذیری عالی و خوب را برای متغیر استقامت در هر دو گروه سالم و بیمار (91/0 و 73/0) نشان داد. حداکثر قدرت و استفامت عضلات کف لگن در بیماران قبل و بعد از مداخله تفاوت معنادار آماری داشت (001/0P<). همچنین تأثیر مداخله بر استقامت عضلات کف لگن با توجه به سن، تعداد و نوع زایمان افراد شرکت کننده معنادار نبود (05/0
).
نتیجهگیری نتایج پژوهش نشان داد تمرینات قدرتی و استقامتی عضلات کف لگن با استفاده از EMG بیوفیدبک حداکثر قدرت و استقامت عضلات کف لگن را در زنان مبتلا به بیاختیاری ادرار استرسی افزایش میدهد.
بازنشر اطلاعات | |
این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است. |