دوره 15، شماره 2 - ( تابستان 1393 )                   دوره، شماره، فصل و سال، شماره مسلسل | برگشت به فهرست نسخه ها

Ja'fari M, Faraji M, Tirgar A, Bijani A, Javanshir K. The Relationship between School Bag Characteristics and Personal Variables with Neck Pain among High School Students of Babol, Iran. jrehab 2014; 15 (2) :4-11
URL: http://rehabilitationj.uswr.ac.ir/article-1-1518-fa.html
جعفری مهدی، فرجی مریم، تیرگر آرام، بیژنی علی، جوانشیر خدابخش. بررسی ارتباط بین ویژگی های فردی و مشخصات کیف مدرسه با گردن درد در دانش آموزان مقطع متوسطه شهر بابل. مجله توانبخشی. 1393; 15 (2) :4-11

URL: http://rehabilitationj.uswr.ac.ir/article-1-1518-fa.html

1- کمیته تحقیقات دانشجویی، دانشگاه علوم پزشکی بابل
2- مرکز تحقیقات اختلال حرکت، دانشگاه علوم پزشکی بابل
3- مرکز تحقیقات عوامل اجتماعی مؤثر بر سلامت، دانشگاه علوم پزشکی بابل
4- مرکز تحقیقات اختلال حرکت، دانشگاه علوم پزشکی بابل، مازندران، ایران. ، kjavanshir@yahoo.com

هدف: گردن درد دومین مشکل شایع عضلانی اسکلتی در جوامع بشری است. بر اساس مطالعات، مشخصات فردی و وزن کیف از عوامل زمینه ساز در مشکلات عضلانی اسکلتی دانش آموزان محسوب میشوند. با توجه به وجود زمینه ابتلا به گردن درد، هدف از این مطالعه بررسی تأثیر عوامل خطر زا در دانش آموزان مقطع متوسطه میباشد.

روش بررسی: پژوهش حاضر در سال ۹۲-۹۱ بر روی ۱۰۰۰ دانش آموز دبیرستانی بابل انجام شد. دانش آموزان به صورت تصادفی انتخاب گردیدند. مشخصات دانش آموزان و مشخصات کیف و نوع حمل آن و سایر اطلاعات با پرسشنامه جمع آوری شد. از VAS برای بررسی شدت درد استفاده گردید. از ترازو و قدسنج استاندارد برای اندازه گیری وزن و قد استفاده شد. یافته ها توسط نرم افزار SPSS مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.

یافته‌ها: میانگین سنی دانش آموزان ۱/۱۳±۱۵/۹۶ سال بود. میانگین وزن کیف و نسبت وزن کیف به وزن بدن به ترتیب ۰/۹۷±۲/۷۶ کیلوگرم و ۱/۸۷±۴/۴۷ درصد بود. دانش آموزان دارای گردن درد نسبت به سایرین سن (P<۰/۰۰۱)، قد (P<۰/۰۰۱) و وزن (P=۰/۰۰۲) کمتری داشته و دارای نسبت وزن کیف به وزن بدن بیشتری (P=۰/۰۰۱) بودند. میزان استفاده از کوله پشتی در دانش آموزان دچار گردن درد نسبت به سایرین بیشتر بود (P=۰/۰۰۲).

نتیجه‌گیری: نتایج حاضر نشان می دهد ابتلا به گردن درد در دانش آموزانی که ابعاد بدنی کوچکتری دارند بیشتر می باشد. مشخصات کیف نیز می تواند در بروز گردن درد مؤثر باشد. با توجه به اهمیت دانش آموزان به عنوان بزرگسالان آینده کشور بررسی های دقیق در مورد علل شیوع گردن درد در این گروه سنی ضروری بنظر می رسد. همچنین این مطالعه می تواند زمینه ساز مداخلات مناسب درمانی باشد.

واژه‌های کلیدی: گردن درد، دانش آموز، قد، وزن، وزن کیف
نوع مطالعه: پژوهشی | موضوع مقاله: عمومى