دوره 14، شماره 4 - ( زمستان 1392 )                   دوره، شماره، فصل و سال، شماره مسلسل | برگشت به فهرست نسخه ها

Safaei-Pour Z, Esteki A, Tabatabaei-Ghomsheh F, Mousavi S M E. Analysis of the Ankle Moment-Angle Curve in Different Gait Speeds and Phases for Designing Ankle-Foot Prosthesis. jrehab 2014; 14 (4) :90-98
URL: http://rehabilitationj.uswr.ac.ir/article-1-1277-fa.html
صفایی‌پور زهرا، استکی علی، طباطبایی‌قمشه فرهاد، موسوی سیدمحمدابراهیم. آنالیز نمودار گشتاور زاویۀ مَفصل مچ پا در سرعت‌ها و مراحل مختلف راه‌رفتن جهت طراحی پروتز مچ‌پنجه. مجله توانبخشی. 1392; 14 (4) :90-98

URL: http://rehabilitationj.uswr.ac.ir/article-1-1277-fa.html

1- دانشکده مهندسی پزشکی، دانشگاه آزاد اسلامی، واحد علوم و تحقیقات تهران،ایران. ، safaee_zahra@yahoo.com
2- گروه مهندسی و فیزیک پزشکی، دانشکده پزشکی، دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی
3- گروه ارگونومی، دانشگاه علوم بهزیستی و توانبخشی
4- گروه ارتز و پروتز ، دانشگاه علوم بهزیستی و توانبخشی

هدف: هدف این تحقیق آنالیز نمودار گشتاور‌زاویۀ مَفصل مچ پا و تعیین مشخصات مَفصل مچ در مراحل و سرعت‌های مختلف راه‌رفتن برای کاربرد در طراحی پروتزهای مچ‌ و پنجۀ پا بود.

روش بررسی: مطالعه به‌صورت مقطعی‌تحلیلی بود و ۲۰ نمونۀ در دسترس انتخاب شدند. آنالیز راه‌رفتن در سرعت‌های مختلف و با دو صفحۀ نیرو و پنج دوربین انجام شد. براساس نمودار گشتاورزاویه، فاز ایستایی به سه مرحله تقسیم شد. مشخصات مَفصل مچ شامل شبه‌سفتی و کار در این مراحل محاسبه شد. مقایسۀ میانگین متغیرها در مراحل و سرعت‌های مختلف راه‌رفتن با آزمون آنالیز پراکنش سنجش مکرر صورت گرفت و برای برازش مدل خطی به داده‌ها، از آنالیز رگرسیون خطی استفاده شد.

یافته‌ها: نمودار گشتاور‌زاویه در سرعت‌های آهسته‌تر، در جهت عقربه‌های ساعت و با افزایش سرعت، خلاف جهت عقربه‌های ساعت بود. بهترین خط برازش‌شده به نمودار کار، سرعت راه‌رفتن ۰/۸۱=R2 بود. بین شبه‌سفتی مَفصل مچ در سرعت تند و طبیعی با شبه‌سفتی در سرعت‌های کمتر، تفاوت معناداری وجود داشت (۰/۰۰۱>P).

نتیجه‌گیری: رفتار نمودار گشتاور‌ زاویه در سرعت‌های آهسته‌تر نشان‌دهندۀ عملکرد غیرفعال و اتلافی در مَفصل مچ و با افزایش سرعت، نشان‌دهندۀ عملکرد فعال این مَفصل بود. براساس نتایج، مشخصات مَفصل مچ در سرعت‌ها و مراحل مختلف راه‌رفتن تغییر می‌کند. بنابراین، در سرعت‌های پایین‌تر، یک مدل فنر‌دمپر با اتلاف تنظیم‌شده توانایی شبیه‌سازی عملکرد مفصل مچ را دارد؛ گرچه در سرعت‌های بیشتر، باید برای عناصر فعال، سهمی درنظر گرفت.

نوع مطالعه: پژوهشی | موضوع مقاله: عمومى
دریافت: 1392/1/24 | پذیرش: 1392/5/21 | انتشار: 1393/3/25