جلد 12 - ضمیمه زمستان: مقالات دانشجویی                   دوره، ، فصل و سال، مسلسل | برگشت به فهرست نسخه ها

Azari G R, Davuian-Talab A H. Comparison of Burnout and Musculoskeletal Disorders among Computer Users and Office Workers. jrehab 2012; 12 :38-46
URL: http://rehabilitationj.uswr.ac.ir/article-1-1052-fa.html
آذری غلام‌رضا، داوودیان‌طلب امیرحسین. مقایسه فرسودگی شغلی و اختلالات اسکلتی عضلانی در بین کاربران رایانه و کارکنان اداری. مجله توانبخشی. 1390; 12 () :38-46

URL: http://rehabilitationj.uswr.ac.ir/article-1-1052-fa.html

1- دانشگاه علوم بهزیستی و توانبخشی
2- علوم بهزیستی و توانخشی، تهران، ایران. ، Amirhosaindavudian@ yahoo.com

هدف: فشارهای روانی ،افزایش بروز اختلالات اسکلتی عضلانی ،بی تحریکی و خستگی از عوارض سوء گسترش فناوری علی رغم افزایش تولید و بهره‌وری می‌باشند .هدف این پژوهش تعیین فرسودگی شغلی و اختلالات اسکلتی-عضلانی در کاربران کامپیوتر و دیگر کارکنان اداری غیره کار بر ،مقایسه این دو گروه و ارائه پیشنهاد جهت کنترل عوامل خطر در صورت وجود چنین مشکلاتی در محیط کار

روش بررسی: یک پژوهش مقطعی که بر روی 426 نفر از کارکنان اداری (40 درصد مرد و 60 درصد زن) که بر اساس میزان استفاده از رایانه در هفته، به دو گروه کاربر و غیره کاربر تقسیم شدند و فرسودگی شغلی و اختلالات اسکلتی عضلانی بین این دو گروه مقایسه شده است.

یافته‌ها: یافته‌ها نشان داد که در کل کارکنان بیشترین میزان فرسودگی شغلی مربوط به کاهش کیفیت فردی 29٫2درصد کمترین میزان مربوط به مسخ شخصیت 4٫6درصد می‌باشد، بر اساس آزمون من ویتنی در سه بعد فرسودگی شغلی هیچ اختلاف معناداری بین گروه کاربر رایانه و غیره کاربر وجود نداشت اما بین دو گروه در میزان اختلالات اسکلتی عضلانی در گردن (0/03=P)، شانه راست (0/03=P)، پشت (0/044=P)، مچ دست راست ( 0/03=P) اختلاف معنادار وجود دارد به طوری که در گروه کاربر رایانه میزان اختلالات بیشتر می‌باشد.

نتیجه‌گیری: بر اساس نتایج، میزان فرسودگی در بعد کاهش کیفیت فردی و همچنین میزان دردهای کمری و پشتی در کارکنان اداری نسبتاً بالا می‌باشد که مستلزم ارائه راهکارهای ارگونومی جهت بهبود کیفیت زندگی کاری و جلوگیری از پیشرفت عوامل ایجاد اختلالات اسکلتی عضلانی می‌باشد.

نوع مطالعه: پژوهشی | موضوع مقاله: عمومى
دریافت: 1390/12/3 | پذیرش: 1392/2/8 | انتشار: 1392/2/8