URL: http://rehabilitationj.uswr.ac.ir/article-1-3574-fa.html
همانگونه که در جدول شماره 2 مشاهده میشود تقریباً همه کودکان دارای کمشنوایی شدید یا عمیق بودند. اختلاف معنیدار آماری بین سن تقویمی و سن شنیداری کودکان و همچنین روش برقراری ارتباط بین مادر و کودک (کلامی/اشاره) وجود نداشت (05/0
جدول شماره 3، نتایج تحلیل واریانس با اندازههای مکرر را جهت مقایسه اندازه اثر و میانگین نمره رشد مهارت شنیداری و سه عامل آن در کودکان دو گروه آزمایش و کنترل در سه سنجش پیشآزمون، پسآزمون و پیگیری نشان میدهد.
نتیجه آزمون اندازههای تکراری نشان داد اختلاف معنیدار آماری بین میانگین نمره رشد مهارت شنیداری کودکان در دو گروه آزمایش و کنترل وجود دارد (001/P˂0). همچنین تحلیل بیشتر نشان داد بین میانگین نمره رشد شنیداریـشفاهی در گروه آزمایش بین پیشآزمون و پسآزمون اختلاف معنیدار وجود دارد. درواقع میانگین از 48/8 به 89/20 افزایش یافت و بین پسآزمون با پیگیری اختلاف آماری دیده نشد (05/P>0). این اختلاف در گروه کنترل مشاهده نگردید (05/P>0).
بین میانگین نمره رشد آگاهی شنیداری در گروه آزمایش بین پیشآزمون و پسآزمون اختلاف معنیدار وجود دارد. درواقع میانگین از 55/8 به 67/23 افزایش یافت و بین پسآزمون با پیگیری اختلاف آماری دیده نشد (05/P>0). این اختلاف در گروه کنترل مشاهده نگردید (05/P>0).
بین میانگین نمره رشد مهارتهای ارتباطیـاجتماعی در گروه آزمایش بین پیشآزمون و پسآزمون اختلاف معنیدار وجود دارد. درواقع میانگین از 55/1 به 85/6 افزایش یافت و بین پسآزمون با پیگیری اختلاف آماری دیده نشد (05/P>0). این اختلاف در گروه کنترل مشاهده نگردید (05/P>0).
بین میانگین نمره رشد مهارت شنیداری در گروه آزمایش بین پیشآزمون و پسآزمون اختلاف معنیدار وجود دارد. درواقع میانگین از 59/18 به 18/51 افزایش یافت و بین پسآزمون با پیگیری اختلاف آماری دیده نشد (05/P>0). این اختلاف در گروه کنترل مشاهده نگردید (05/P>0).
همچنین براساس مجذور ضریب اتا، 30 درصد از تغییرات بین نمرات رشد مهارت شنیداری کودکان دوگروه مربوط به مداخله میباشد (جدول شماره 3).
جدول شماره 4 نتایج تحلیل واریانس با اندازههای مکرر را جهت مقایسه اندازه اثر و میانگین نمره رشد مهارت آواسازی در کودکان دو گروه آزمایش و کنترل در سه سنجش پیشآزمون، پسآزمون و پیگیری نشان میدهد.
نتیجه آزمون اندازههای تکرار نشان داد اختلاف معنیدار آماری بین میانگین نمره رشد مهارت آواسازی کودکان در دو گروه آزمایش و کنترل وجود دارد (001/P˂0). همچنین تحلیل بیشتر نشان داد بین میانگین نمره رشد مهارت آواسازی در گروه آزمایش بین پیشآزمون و پسآزمون اختلاف معنیدار آماری وجود دارد. درواقع میانگین از 52/17 به 33/32 افزایش یافت و بین پسآزمون با پیگیری اختلاف آماری دیده نشد (05/P>0). این اختلاف در گروه کنترل مشاهده نگردید (05/P>0).
همچنین براساس مجذور ضریب اتا، 32 درصد از تغییرات بین نمرات رشد مهارت آواسازی کودکان دو گروه مربوط به مداخله میباشد (جدول شماره 4).
بحث
اجرای برنامه والدـکودک فرانک طی30 جلسه بهمدت 1 ساعت در هر هفته به افزایش معنیدار نمرات مهارتهای آواسازی و شنیداری کودکان کمشنوا و ناشنوای گروه آزمایش در پسآزمون و پیگیری، همچنین افزایش معنیدار نمرات سه عامل مهارت شنیداری آنها شامل شنیداریـشفاهی، آگاهی شنیداری و مهارتهای ارتباطی/اجتماعی منجر شد. پژوهش حاضر نشان داد برنامه فرانک بر رشد مهارتهای شنیداری و آواسازی تأثیرگذار است و اثر مداخله تا حداقل 4 ماه پس از انجام مداخله باقی ماند.
استفاده از برنامههای مهارتآموزی والدگری برای رشد مهارت شنیداری کودکان کمشنوا و ناشنوا بهدلیل رشد جنبههای مهم مهارتهای پیشزبانی ازجمله مهارتهای شنیداریـشفاهی و آگاهی شنیداری ضروری است. در این پژوهش نیز این دو مهارت بیشتر از مهارتهای ارتباطی/اجتماعی افزایش یافت که احتمالاً افزایش میتواند به برنامه گروهی فرانک با شعر آهنگین همراه با حرکات بیانگر که به آگاهی و واکنش مناسب کودک نسبت به صدای محیط و صدای خودش در برقراری ارتباط موفق منجر شد، نسبت داده شود. همچنین ممکن است کودک با واکنش به اسم خود، پچپچ کردن، با صدای عادی حرف زدن و سؤال کردن درمورد صداهای محیطی اطرافش به رشد معنادار در مهارت شنیداری برسد.
این برنامه همچنین به رشد معنادار و قابلملاحظهای در مهارت آواسازی کودکان کمشنوا و ناشنوا منجر گردید و باعث شد آنها با تمرکز بر چهره مادر و نحوه گفتار او در فرآیند برقراری ارتباط روزمره و تکرار شعرها در درازمدت، به ادراک و تولید آواها و هجاهای دوتایی، تقلید و تکرار کلمات و تولید ریتمها برسند که پایه و اساس درک و بیان زبانی است.
جستوجوی انجامشده در بانکهای اطلاعاتی مختلف نشان داد تاکنون پژوهش منتشرشدهای که اثربخشی برنامه مامان غازه یا فرانک را بر رشد مهارتهای مرحله پیشزبانی: شنیداری و آواسازی کودکان کمشنوا و ناشنوا سنجیده باشد، یافت نشد، امّا پژوهشهایی وجود دارند که اثربخشی برنامه فرانک یا مامان غازه را بر مهارتهای زبانی (زبان دریافتی و بیانی) ترت و همکاران [21]، شارف [23] و عزیززاده-پریخانی و همکاران [16] و مهارتهای سوادآموزی اسنودون [24] بررسی کردهاند. در همه این پژوهشها از شعر و لالایی بهعنوان روشی برای برقراری ارتباط بهتر والدین با کودک کمشنوا و ناشنوا استفاده شده است. نتایج پژوهشهای فوق نشانگر تأثیر این برنامه بر تسهیل رشد زبان در سالهای اولیه کودکی میباشد که پایه رشد مهارتهای سوادآموزی است. برایمثال اسنودن [24] در پژوهش خود با والدین شنوای نوزادان ناشنوا در برنامه والدـکودک مامان غازه مصاحبه کرد و والدین گزارش کردند وقتی نوزادان درمعرض شعرهای آهنگین و موزون همراه با اشارههای زبان آمریکایی قرار گرفتند، تغییرات فوری را در رفتار نوزاد خود همچون حرکات دست، حالتهای چهره، خندیدن و غان و غون مشاهده کردند [24].
در بررسی مداخلات مؤثر دیگر بر مرحله پیشکلامی میتوان به نتایج تحقیقات پژوهشگران دیگر همچون رزمی و همکاران [33] و قنواتینژاد و همکاران [34] اشاره کرد. برایمثال، رزمی و همکاران طی مطالعهای از راهبرد مداخلهای «کتابخوانی گفتوگویی والدـکودک از راه دور» برای بهبود مهارتهای پیشکلامی و شنیداری کودکان ناشنوا زیر 3 سال استفاده کردند. نتایج ایشان نشان داد مداخله بر مهارتهای شنیداری و پیشکلامی شامل تقلید، توجه مشترک، اشاره کردن و نوبت گرفتن کودکان ناشنوا تأثیر معنیداری داشت [33]. نتایج هر دو پژوهش بر اهمیت نقش تعامل مادر با کودک کمشنوا و ناشنوا در سالهای اولیه کودکی برای رشد مهارتهای شنیداری و ارتباطی در کودکان ناشنوا تأکید میکنند.
در پژوهش دیگری، قنواتینژاد و همکاران از برنامه آموزشی « لالایی و ترانههای حرکتی و ریتمیک» برای رشد مهارتهای ارتباطی شامل درک شنیداری و وضوح کلامی (تولید گفتار) کودکان ناشنوای کاشت حلزون زیر 3 سال استفاده کردند [34]. در این پژوهش، بهترتیب اندازه اثر 45/0 و 48/0 از انجام مداخله بر درک شنیداری و وضوح تولید گفتار وجود داشت. در پژوهش حاضر، اندازه اثر برنامه فرانک بر مهارتهای شنیداری و آواسازی بهترتیب 30/0 و32/0 بود. علیرغم استفاده از شعر و ترانه و لالایی همراه با حرکات بیانگر در هر دو مطالعه، ممکن است علت اختلاف قابلتوجه در اندازه اثر پژوهش قنواتینژاد با پژوهش حاضر، اجرای برنامه مداخله بهصورت حضوری در پژوهش قنواتینژاد باشد.
نتیجهگیری
نتایج این پژوهش، اثر مثبت و قابلتوجه برنامه والدـکودک فرانک را بر رشد مهارتهای پیشزبانی: شنیداری و آواسازی کودکان کمشنوا و ناشنوا نشان داد. تعاملات ایجادشده در طی برنامه فرانک از طریق شعر و لالایی آهنگین همراه با حرکات بیانگر به برقراری ارتباط شنیداری موفق کودک با والدین و محیط پیرامونش، همچنین تولید آواها و تقلید و تکرار کلمات منجر گردید. برنامه فرانک زمانی اثرگذاری بیشتری دارد که مداخله برای کودکان کمشنوا و ناشنوا، زودهنگام باشد و بهصورت پیوسته و مداوم اجرا شود. ازآنجاکه مطالعه حاضر حکایت از آن داشت که رشد مهارتهای آگاهی شنیداری، شنیداریـشفاهی کودک کمشنوا و ناشنوا و تقویت مهارتهای ارتباطی والدین مخصوصاً مادر با کودک به سادگی با اجرای برنامه فرانک امکانپذیر است، ضمن اینکه انجام تحقیقات آتی با نمونههای بزرگتر بهصورت حضوری و در فضای مناسب با کمترین میزان محرک محیطی ضروری به نظر میرسد، پیشنهاد میشود مربیان کودکان کمشنوا و ناشنوا و کارشناسان مراکز مداخله زودهنگام از این برنامه در کنار سایر برنامههای آموزشی و توانبخشی خود سود جویند.
برگزاری دورههای آموزشی در جهت افزایش آگاهی والدین از حرکات و رفتارهای کودک کمشنوا و ناشنوا بهمنظور ارائه پاسخ مناسب به رفتار و زبان کودک نیز پیشنهاد میشود. همچنین در شرایطی که به هر دلیل مادران و کودکان ممکن است نتوانند در جلسات حضوری شرکت کنند، برگزاری برنامههای گروهی آنلاین راهحلی مناسب برای برخورداری از برنامه فرانک برای آنها ایجاد میکند.
در انجام این پژوهش میتوان به محدودیتهای زیر اشاره کرد: باتوجهبه همزمانی اجرای این پژوهش در دوره همهگیری کوویدـ19 که با خلأ ارتباط اجتماعی همراه بود و بهدلیل تعطیلی مراکز، دسترسی به نمونهها با حجم بالا با مشکل مواجه شد. ممکن است شرکت در برنامه فرانک که فرصت برقراری ارتباط بین مادران و مادرانـکودکان را فراهم میکرد، در آن مقطع زمانی بهدلیل ایزوله بودن اجتماعی آحاد مردم ازجمله مادران دارای کودکان کمشنوا و ناشنوا اثر بیشتری نسبت به شرکت در این برنامه در شرایط عادی بعد از همهگیری کووید ـ19 داشته باشد. همچنین ازآنجاکه بهدلیل رعایت فاصله اجتماعی، جلسهها آنلاین (صوتی و تصویری) برگزار میشد، مقدار اثر اجرای برنامه حضوری ممکن است از آنچه در این پژوهش برآورد شد، متفاوت باشد. ازآنجاییکه مطالعه در دو شهر کوچک در ایران اجرا شد، بنابراین نمیتوان نتایج را به تمامی کودکان ایرانی و کودکان سراسر دنیا تعمیم داد.
ملاحظات اخلاقی
پیروی از اصول اخلاق پژوهش
این پژوهش با کد اخلاق در دانشگاه شیراز ثبت شده است. در این پژوهش از شرکتکنندگان رضایت آگاهانه دریافت شد.
حامی مالی
این مقاله بخشی از پایاننامه کارشناسی ارشد حکیمه صادقیخواه، گروه روانشناسی و آموزش کودکان استثنایی، دانشکده علوم تربیتی و روانشناسی در دانشگاه شیراز است و هیچگونه کمک مالی از سازمانیهای دولتی، خصوصی و غیرانتفاعی دریافت نکرده است.
مشارکت نویسندگان
مفهومسازی، سمیه سادات ساداتی فیروزآبادی، گیتا موللّی و حکیمه صادقیخواه؛ اجرای برنامه آموزشی، جمعآوری و تحلیل دادهها: طاهره سلیمانیه نائینی و حکیمه صادقیخواه؛ نگارش مقاله، ویراستاری و نهاییسازی، سمیه سادات ساداتی فیروزآبادی، طاهره سلیمانیه نائینی و گیتا موللّی؛ تأیید نهایی، همه نویسندگان.
تعارض منافع
بنابر اظهار نویسندگان، این مقاله تعارض منافع ندارد.
تشکر و قدردانی
نویسندگان از مشارکت والدین دارای کودکان کمشنوا و ناشنوا، و همکاری مسئولین مراکز خانواده و کودک کمشنوای شهرهای برازجان و گناوه در اجرای این پژوهش قدردانی میکنند. از راهنماییهای ارزشمند اساتید محترم نیره مهدیپور شهریور و دکتر عنایت الله بخشی قدردانی میگردد.
بازنشر اطلاعات | |
![]() |
این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است. |