دوره 21، شماره 3 - ( پاییز 1399 )                   دوره، شماره، فصل و سال، شماره مسلسل | برگشت به فهرست نسخه ها


XML English Abstract Print


Download citation:
BibTeX | RIS | EndNote | Medlars | ProCite | Reference Manager | RefWorks
Send citation to:

Karami Matin B, Soofi M, kazemi Karyani A, Soltani S, Shokri B, Amani S et al . Socioeconomic Determinants of Disability and Mortality Due to Congenital Anomalies: A Secondary Analysis of Existing Data. jrehab 2020; 21 (3) :320-335
URL: http://rehabilitationj.uswr.ac.ir/article-1-2786-fa.html
کرمی متین بهزاد، صوفی مسلم، کاظمی کریانی علی، سلطانی شاهین، شکری بیتا، امانی شیوا و همکاران.. تعیین کننده‌های اجتماعی اقتصادی ناتوانی و مرگ و میر زودرس ناشی از ناهنجاری‌های مادزادی: یک تحلیل ثانویه از داده‌های موجود. مجله توانبخشی. 1399; 21 (3) :320-335

URL: http://rehabilitationj.uswr.ac.ir/article-1-2786-fa.html


1- مرکز تحقیقات عوامل تعیین‌کننده بهداشت محیط، پژوهشکده سلامت، دانشگاه علوم‌پزشکی کرمانشاه، کرمانشاه، ایران.
2- مرکز تحقیقات عوامل محیطی مؤثر بر سلامت، پژوهشکده سلامت، دانشگاه علوم‌پزشکی کرمانشاه، کرمانشاه، ایران.
3- مرکز تحقیقات عوامل تعیین‌کننده بهداشت محیط، پژوهشکده سلامت، دانشگاه علوم‌پزشکی کرمانشاه، کرمانشاه، ایران. ، sh-soltani@alumnus.tums.ac.ir
4- کمیته تحقیقات دانشجویی، دانشگاه علوم‌پزشکی کرمانشاه، کرمانشاه، ایران.
چکیده:   (3381 مشاهده)
هدف: ناهنجاری مادرزادی شامل طیفی از اختلالات کارکردی یا ساختاری است که می‌تواند به صورت یک اختلال تنها یا گروهی از اختلالات رخ دهد. مطالعات نشان می‌دهند عوامل اجتماعی و اقتصادی در شیوع ناهنجاری‌های مادرزادی تأثیرگذار هستند، به طوری که کشورهای با درآمد متوسط و کم، بار بیشتری از ناهنجاری‌های مادرزادی را به دوش می‌کشند. هدف مطالعه حاضر، شناسایی مهم‌ترین تعیین‌کننده‌های اجتماعی و اقتصادی ناتوانی و مرگ‌ومیر زودرس ناشی از ناهنجاری‌های مادرزادی در کودکان زیر پنج سال در جهان بود. 
روش بررسی: این پژوهش یک مطالعه مقطعی بود که با استفاده از آخرین داده‌های موجود در سال 2017 انجام شد. متغیر وابسته در این مطالعه، سال‌های زندگی تعدیل‌شده بر حسب ناتوانی بود. در این مطالعه داده‌های 196 کشور جهان مورد تحلیل قرار گرفت. کشورها بر اساس تقسیم‌بندی سازمان جهانی بهداشت، به شش منطقه جغرافیایی آفریقا، اروپا، آمریکا، مدیترانه شرقی، غرب اقیانوس آرام و جنوب شرق آسیا تقسیم شدند. تحلیل داده‌ها با استفاده از آزمون تحلیل واریانس یک‌طرفه و رگرسیون خطی انجام شد.
یافته‌ها: پایین‌ترین میزان DALY مربوط به کشور لوگزامبورگ (856/29) و بالاترین مقدار آن (21714/7) مربوط به کشور سودان بود. منطقه آفریقا بالاترین میانگین DALY (4250/56±9392/78) و منطقه اروپا پایین‌ترین میانگین (1961/64±2969/11) را به خود اختصاص دادند. میزان DALY ناشی از ناهنجاری‌های مادرزادی برای کودکان زیر پنج سال برای کشور ایران در سال 2017 حدود 7721/48 در صد هزار نفر جمعیت بود که در مقایسه با میانگین منطقه اروپا و آمریکا بالاتر و در مقایسه با منطقه آفریقا و مدیترانه شرقی پایین‌تر بود. نتایج تحلیل رگرسیون خطی نیز نشان داد متغیر میانگین تعداد سال‌های تحصیل قوی‌ترین پیش‌بینی‌کننده DALY (β=-0/44 ، P=0/001) ناشی از ناهنجاری‌های مادرزادی برای کودکان زیر پنج سال بود.
نتیجه‌گیری: میانگین تعداد سال‌های تحصیل قوی‌ترین پیش‌بینی‌کننده میزان سال‌های زندگی ازدست‌رفته به علت ناتوانی و مرگ‌ومیر زودرس ناشی از ناهنجاری‌های مادرزادی برای کودکان زیر پنج سال است. این مطالعه پیشنهاد می‌دهد توزیع عادلانه خدمات غربالگری و مراقبت سلامت و زیرساخت‌های آموزشی برای گروه‌های محروم و پایین اجتماعی و اقتصادی بایستی در دستور کار سازمان‌های بین‌المللی و نظام‌های سلامت ملی قرار گیرد. 
متن کامل [PDF 5736 kb]   (1334 دریافت) |   |   متن کامل (HTML)  (2836 مشاهده)  
نوع مطالعه: پژوهشی | موضوع مقاله: مدیریت توانبخشی
دریافت: 1399/2/23 | پذیرش: 1399/5/14 | انتشار: 1399/7/10

ارسال نظر درباره این مقاله : نام کاربری یا پست الکترونیک شما:
CAPTCHA

ارسال پیام به نویسنده مسئول


بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.

کلیه حقوق این وب سایت متعلق به فصلنامه آرشیو توانبخشی می باشد.

طراحی و برنامه نویسی : یکتاوب افزار شرق

© 2024 CC BY-NC 4.0 | Archives of Rehabilitation

Designed & Developed by : Yektaweb