دوره 14، شماره 1 - ( بهار 1392 )                   دوره، شماره، فصل و سال، شماره مسلسل | برگشت به فهرست نسخه ها

Razaei M, Rashedi V, Tehrani L. Investigation And Comparison of Fifth Grade Elementary Student’s Reading Skills with Severe Hearing Loss and Hearing in Tehran. jrehab 2013; 14 (1) :17-22
URL: http://rehabilitationj.uswr.ac.ir/article-1-677-fa.html
رضایی محمد، راشدی وحید، تهرانی لعیا. بررسی و مقایسه مهارت‌های خواندن دانش‌آموزان شنوا و کم‌شنوای شدید پایه پنجم ابتدایی شهر تهران. مجله توانبخشی. 1392; 14 (1) :17-22

URL: http://rehabilitationj.uswr.ac.ir/article-1-677-fa.html

1- دانشکده علوم توانبخشی، دانشگاه علوم پزشکی و خدمات بهداشتی درمانی همدان، همدان، ایران. ، m_r_st@yahoo.com
2- دانشکده علوم توانبخشی، دانشگاه علوم پزشکی و خدمات بهداشتی درمانی همدان
3- استادیار دانشگاه علوم بهزیستی و توانبخشی

هدف: از آن‌جا که زبان نوشتاری مبتنی بر زبان گفتاری می‌باشد، احتمال می‌رود آسیب شنیداری باعث ایجاد نقایصی در مهارت‌های خواندن شود. هدف از این پژوهش بررسی نقایص خواندن کودکان کم‌شنوا و مقایسه مهارت‌های خواندن دانش‌آموزان کم‌شنوای شدید و شنوا در پایه پنجم ابتدایی می‌باشد.

روش بررسی: در این مطالعه مقطعی مقایسه‌ای، ۱۶ کودک کم‌شنوا که در پایه پنجم مدارس باغچه‌بان تحصیل می‌کردند، با توجه به معیارهای ورود انتخاب و با ۱۶ کودک شنوا که براساس پایه تحصیلی با گروه نمونه همتاسازی شده بودند، مورد مقایسه قرار گرفتند. به منظور گردآوری داده‌ها از آزمون خواندن در دانش‌آموزان دبستانی و جهت تجزیه و تحلیل آنها از آزمونهای آماری کولموگروف-اسمیرنوف، تی مستقل و یومان ویتنی استفاده شد.

یافته‌ها: یافته‌های پژوهش نشان داد که کودکان کم‌شنوا در مهارت‌های سرعت نامیدن (۰/۳۸۵=P)، حافظه شنیداری-کلامی‌صدا (معکوس) (۰/۳۴۵=P)، حافظه بینایی-کلامی‌تصویر (۱=P)، حذف واجی (۰/۸۱۷=P) و صحت خواندن ناکلمه (۰/۶۳۳=P) عملکرد مشابهی با گروه کنترل داشتند، ولی در مهارت‌های دیگر عملکرد ضعیف‌تری را نشان دادند.

نتیجه‌گیری: با توجه به نتایج تحقیق می‌توان اذعان داشت که پردازش شنیداری در همه مهارت‌های پیش نیاز و تکمیلی خواندن نقش کلیدی دارد و کودکان کم‌شنوا در تکالیف مبتنی بر پردازش‌های شنیداری و زبانی عملکردی ضعیف‌تر و در تکالیف مبتنی بر پردازش بینایی عملکردی مشابه با کودکان شنوا دارند.

نوع مطالعه: پژوهشی | موضوع مقاله: گفتاردرمانی
دریافت: 1389/8/15 | پذیرش: 1392/7/16 | انتشار: 1392/7/16