دوره 7، شماره 1 - ( بهار 1385 )                   دوره، شماره، فصل و سال، شماره مسلسل | برگشت به فهرست نسخه ها

Taghi-Khani M, Tarihi T, Movahhedian M, Delshad A R. The Effect of Transplantation ob Bone Marrow Stromal Cells on Motor Action in Rat. jrehab 2006; 7 (1) :7-13
URL: http://rehabilitationj.uswr.ac.ir/article-1-54-fa.html
تقی‌خانی مهرداد، طریحی تقی، موحدیان منصوره، دلشاد علی‌رضا. بهبود عملکرد حرکتی نخاع به‌دنبال پیوند سلول‌های استرومای مغز استخوان در موش صحرایی. مجله توانبخشی. 1385; 7 (1) :7-13

URL: http://rehabilitationj.uswr.ac.ir/article-1-54-fa.html

1- دانشکده پزشکی، دانشگاه تربیت مدرس، تهران، ایران. ، ttiraihi@yahoo.com

هدف: یافتن راههای درمانی مؤثر برای آسیب‌های سیستم عصبی همواره یکی از مهمترین اهداف دانشمندان علوم اعصاب بوده است. در پژوهش حاضر اثر پیوند سلولهای استرومایی مغز استخوان (BMSC) با استفاده از ژل فوم در بهبود حرکتی موش صحرایی بالغ، ‌پس از قطع نیمه نخاع در سطح مهره 13T بررسی شد.

روش بررسی: پنج گروه موش صحرایی بالغ با انتخاب ساده تصادفی و به روش تجربی و مداخله‌ای مورد بررسی قرار گرفتند. در نخاع گروه اول یا کنترل هیچ دستکاری صورت نگرفت. در گروه های دوم تا پنجم نیمی از نخاع قطع شد، در گروه دوم هیچ درمانی انجام نشد، ‌در گروه سوم ماده ژل فوم حاوی محیط کشت به محل قطع پیوند شد، در گروه چهارم علاوه بر پیوند ژل فوم سلولهای BMSC هم به محل قطع تزریق گردید و در گروه پنجم ژل فوم آغشته به BMSC پیوند زده شد. سلولهای BMSC از مغز استخوان موش صحرایی به دست آمد. در همه گروه‌ها در روز اول و در پایـان هـفته‌های اول تا پنجم بعد از جراحی تـست حرکتی BBB انجام شد و پس از پایان هفته پنجم قطعات نخاعی6L - 4L برای مطالعات شمارش سلولی مورد استفاده قرارگرفت.

یافته‌ها: میانگین نمره تست حرکتی در گروه کنترل هیچ تغییری نداشت ولی میانگین نمرات این تستها در گروههای دوم تا پنجم با گذشت زمان افزایش داشت. همچنین نتیجه شمارش نرونهای حرکتی در نیمه قطع شده نخاع نسبت به نیمه سالم نشانگر کاهشی برابر با 0% در گروه اول، %6/64 در گروه دوم، %6/64 در گروه سوم، %9/47 در گروه چهارم و %5/53 در گروه پنجم بود. نتایج کمی هردو روش (تست حرکتی و شمارش سلولی) اختلاف معناداری را بین گروههای چهارم و پنجم با دیگر گروه‌ها نشان داد که مؤید نقش مؤثر BMSC در بهبود عملکرد نخاع است (P>0/05 و P>0/01). عدم اختلافی معنادار میان گروه‌های دوم و سوم نشان داد که ژل فوم به تنهایی نمی‌تواند در بهبود عملکرد حرکتی نخاع مؤثر باشد.

نتیجه‌گیری: می‌توان نتیجه گرفت که سلول‌های B‏MSC با استقرار در محل ضایعه موجب بهبود عملکرد حرکتی نخاع می‌شوند و ژل فوم پیوندی نیز داربستی را در محل ضایعه می‌سازد که سلولهای BMSC روی آن مستقر می‌شوند.

نوع مطالعه: پژوهشی | موضوع مقاله: عمومى
دریافت: 1386/5/21 | پذیرش: 1394/7/18 | انتشار: 1394/7/18