دوره 7، شماره 2 - ( تابستان 1385 )                   دوره، شماره، فصل و سال، شماره مسلسل | برگشت به فهرست نسخه ها

Shabanlouei R, Ahmadi F, Vaez-Gharamaleki J, Haji-Zadeh E, Javad-Zadeh Y. Effect of Chamomile Mouthwash in the Prevention of Chemotherapy-Induced Stomatitis. jrehab 2006; 7 (2) :70-75
URL: http://rehabilitationj.uswr.ac.ir/article-1-52-fa.html
شبانلویی رضا، احمدی فضل‌الله، واعظ‌قراملکی جلیل، حاجی‌زاده ابراهیم، جوادزاده یوسف. بررسی تأثیر دهان‌شویه گل بابونه بر پیشگیری از استوماتیت ناشی از شیمی‌درمانی. مجله توانبخشی. 1385; 7 (2) :70-75

URL: http://rehabilitationj.uswr.ac.ir/article-1-52-fa.html

1- گروه پرستاری، دانشکده علوم پزشکی، دانشگاه تربیت مدرس، تهران، ایران. ، E-Mail: fazlollaha@yahoo.com

هدف: استوماتیت یا موکوزیت دهانی یکی از مشکلات اساسی در بیماران تحت شیمی درمانی می‌باشد. این عارضه جانبی تقریباٌ در 40 تا 100 درصد بیماران بروز می‌کند. استوماتیت دردناک بوده و ممکن است با دریافت غذا و مایعات و همچنین زندگی روزمره بیمار تداخل کند. در فرد سرطانی این حالت ممکن است سبب افزایش خطر عفونت، بستری شدن طولانی مدت و مرگ و میر شده و درمان سرطان را به تأخیر اندازد. هدف از این تحقیق تعیین میزان تأثیر دهانشویه گل بابونه بر پیشگیری از استوماتیت ناشی از شیمی درمانی می‌باشد.

روش بررسی: این پژوهش از نوع کارآزمایی بالینی دوسو کور می‌باشد که به منظور بررسی تأثیر دهانشویه گل بابونه بر استوماتیت ناشی از شیمی درمانی در مرکز انکولوژی شهید قاضی طباطبایی تبریز انجام شده است. در این تحقیق 28 بیمار درگروه آزمون و14 بیمار در گروه شاهد به صورت تصادفی قرار داده شدند. بعد به بیماران گروه آزمون دهانشویه تهیه از گل بابونه داده شد تا روزانه چهار بار دهان خود را به مدت 16 روز شستشو دهند. مخاط دهان بیماران روزانه توسط دو نفر همکار محقق که از نوع دهانشویه بی اطلاع بودند بررسی می‌شد.

یافته‌ها: نتایج بدست آمده نشانگر آن است که دهانشویه گل بابونه به طور معنی‌داری توانسته است در پیشگیری از استوماتیت ناشی از شیمی درمانی( شدت استوماتیت، شدت درد و میزان بقای استوماتیت) مؤثر باشد (P<0/05).

نتیجه‌گیری: از آنجایی که تنها و بهترین راه پیشگیری استوماتیت ناشی از شیمی درمانی، بکارگیری دهانشویه مناسب می‌باشد، بنابراین استفاده از دهانشویه گل بابونه می‌تواند در پیشگیری از استوماتیت این بیماران مؤثر بوده و کیفیت درمان و کیفیت زندگی بیماران شیمی درمانی را بهبود بخشد.

نوع مطالعه: پژوهشی | موضوع مقاله: عمومى
دریافت: 1386/5/17 | پذیرش: 1394/7/19 | انتشار: 1394/7/19