URL: http://rehabilitationj.uswr.ac.ir/article-1-507-fa.html
هدف: سرند اختلالات همراه (Comorbid) با سوءمصرف مواد در نوجوانان. سوءمصرفکننده از میان اختلالات مختلف، سه اختلال بیش فعالی و نقص توجه (ADHD)-سلوک (Conduct) و افسردگی (Depression) در نمونه ای خاص از نوجوانان ایرانی بررسی شد.
روش بررسی: تعداد 33 نفر سوءمصرفکننده، 35 نفر بزهکار سوءمصرفکننده، 34 نفر بزهکار غیر سوءمصرفکننده دختر و پسر از میان نوجوانان کانون اصلاح و تربیت تهران انتخاب با تعداد 33 نفر نمونه عادی (دختر و پسر) از مدارس جنوب شهر تهران، با استفاده از پرسشنامه خودسنجی آکنبک (YSR) (آکنبک، 1991)، پرسشنامه دموگرافیک و تاریخچه مصرف دارو (طراحیشده توسط پژوهشگران) بررسی شدند.
یافتهها: در اختلال بیش فعالی و نقص توجه، بین دو گروه سوءمصرفکننده با دو گروه غیر سوءمصرفکننده، تفاوت معنا دار وجود داشت، اما بین پسران و دختران، تفاوت معنادار نبود. در اختلال سلوک، تفاوت معنادار بین دو جنس وجود داشت. در پسران، گروه های سوءمصرفکننده با عادی تفاوت معنادار داشتند. در دختران، بزهکاران سوءمصرفکننده با سه گروه دیگر تفاوت معنادار داشتند. در اختلال افسردگی، تفاوت بین دو جنس معنادار بود: در پسران، سه گروه انتخابی از کانون اصلاح و تربیت، با گروه عادی تفاوت داشتند و در دختران، سوءمصرفکنندگان با بزهکاران و گروه عادی تفاوت معنادار داشتند.
نتیجهگیری: به نظر می آید سه اختلال، دارای الگوی جنسیتی متفاوتی در بین گروه ها باشند. ADHD در هر دو جنس یکسان بود. در اختلال سلوک و افسردگی، بین دو جنس تفاوت معنادار وجود داشت. در هر دو جنس، اختلال ADHD با سوءمصرف مواد همراه (Comorbid) نبود. اختلال سلوک با سوءمصرف مواد در هر دو جنس همراه نبود و اختلال افسردگی تنها در دختران با سوءمصرف مواد همراه بود. به نظر می آید با توجه به تست خودسنجی نوجوانان آکنبک (YSR) پروفایل روانی خاصی برای سوءمصرف کنندگان وجود دارد که آنها را از غیر سوءمصرفکننده جدا می کند.
بازنشر اطلاعات | |
این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است. |