URL: http://rehabilitationj.uswr.ac.ir/article-1-376-fa.html
هدف: خستگی یکی از زجرآورترین علائم بیماری مولتیپل اسکلروزیس است که با کاهش کلّی فعالیتهای مراقبت از خود باعث محدودیت ایفای نقش شده و توانایی فرد را برای انجام فعالیتهای روزمره محدود میکند. این مطالعه با هدف تعیین تأثیر برنامه خودمراقبتی مبتنی بر الگوی اورم بر خستگی و فعالیتهای روزانه زندگی بیماران مولتیپل اسکلروزیس انجام گرفت.
روش بررسی: این مطالعه تجربی با طراحی کارآزمایی بالینی و با حضور 70 بیمار مبتلا به مولتیپل اسکلروزیس که بهصورت تصادفی از بین بیماران واجد شرایط انجمن ام.اس.انتخاب شده و به روش تصادفیتعادلی به دو گروه آزمون و شاهد تخصیص یافتند انجام شد. برای گروه آزمون 8 جلسه برنامه آموزشی بر اساس نیازهای آموزشی بیماران و مبتنی بر الگوی اورم اجرا گردید. این برنامه در طول سه ماه توسط بیماران بهکار گرفته شد و با استفاده از چک لیستهای خودگزارشدهی میزان بهکارگیری برنامه ها پیگیری و اندازه گیری گردید. خستگی و فعالیتهای روزمره بیماران دو گروه قبل و سه ماه بعد از اجرای برنامه با استفاده از مقیاس خستگی پایپر و مقیاس بارتل مورد ارزیابی قرار گرفت. داده ها با استفاده از آزمون های آماری مجذور خی، تی زوجی و مستقل و آنالیز واریانس مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.
یافتهها: بین دو گروه اختلاف معناداری در میزان خستگی (۰/۴۸=P) و فعالیتهای روزمره (۰/۲۴=P) قبل از مداخله وجود نداشت، درحالیکه بعد از مداخله تفاوت دو گروه معنادار شد (۰/۰۰۱>P). میزان خستگی و فعالیتهای روزمره بیماران گروه آزمون بعد از مداخله نسبت به قبل از آن کاهش معناداری یافت (۰/۰۰۱>P)، درحالیکه میزان خستگی (۰/۰۸۶>P) و فعالیتهای روزمره (۰/۳۳>P) گروه شاهد بعد از سه ماه تفاوت معناداری نداشت.
نتیجهگیری: بهکارگیری برنامه خودمراقبتی مبتنی بر الگوی اورم و بر اساس نیازهای آموزشی به بیمار بهعنوان یک مداخله پرستاری غیرتهاجمی و کمهزینه بر میزان خستگی و فعالیتهای روزمره بیماران مولتیپل اسکلروزیس مؤثر می باشد.
بازنشر اطلاعات | |
این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است. |