Imani-Shakibayi M, Zarifian T. Investigating the Relationship Between Misarticulation of Polysyllabic Words and Predicting Later Reading Difficulties in Children with Speech Sound Disorder: A Narrative Review. jrehab 2025; 26 (1)
URL:
http://rehabilitationj.uswr.ac.ir/article-1-3466-fa.html
1- گروه گفتار درمانی، دانشکده توانبخشی، مرکز تحقیقات توانبخشی اعصاب کودکان، دانشگاه علوم توانبخشی و سلامت اجتماعی، تهران، ایران.
2- دانشکده توانبخشی، مرکز تحقیقات توانبخشی اعصاب کودکان، دانشگاه علوم توانبخشی و سلامت اجتماعی، تهران، ایران. ، t.zarifian@yahoo.com
چکیده: (271 مشاهده)
هدف: با این پیش فرض که کلمات چندهجایی بیشترین شباهت را با گفتار پیوسته دارند، هدف از انجام مطالعه پیش رو مروری است روایتی، که به بررسی ارتباط میان خطاهای تولید کلمات چندهجایی در پیش بینی مشکلات بعدی خواندن درکودکان دارای اختلال صدای گفتار می پردازد.
روش: جستجوی نظام مند در چهار پایگاه Pubmed, Web of Science, Scopus, ProQuest و مرورگر Google scholar با کلیدواژه های (polysyllab*) و (multisyllab*) در 3 مارس 2023 صورت گرفت. منابع از سال 1952 تا سال 2023 شناسایی و وارد نرم افزار اندنوت شدند. هیچ محدودیتی برای زبان منابع و ورود مقالات مروری درنظرگرفته نشد. تمام منابعی وارد بررسی شدند که در مورد رابطۀ میان تولید کلمات چندهجایی و آگاهی واجی و خواندن در کودکان دارای اختلال صدای گفتار بودند، شرکت کنندگان زیر18 سال داشتند و به روش ادراکی مطالعه شده بودند.
یافته ها: از میان 1736 منبع بدست آمده در جستجوی اولیه و حذف موارد تکراری، متن کامل 72 منبع در مورد تولید کلمات چندهجایی بررسی گردید و 5 مقاله که در مورد رابطه تولید کلمات چندهجایی با آگاهی واجی و توانایی خواندن بودند، بررسی کیفی شدند. ارزشمندترین معیاری که میتواند ارتباط میان صحت گفتار و رشد بعدی خواندن را مشخص نماید، صحت بازنمایی واجی می باشد. برای بررسی صحت بازنمایی واجی، نوع خطاهای گفتاری و پیچیدگی محرک گفتاری تعیین کننده هستند. شواهد در مورد نوع خطاهای گفتاری نشان می دهند، خطاهای غیرطبیعی با عملکرد کودکان در آگاهی واجی و آزمونهای خواندن رابطه دارند. یافته های مطالعه مروری حاضر که تاثیر صحت کلمات چندهجایی را در پیش بینی وضعیت بعدی خواندن بررسی کرد، نشان داد که خطاهای حذف و خطاهای غیرطبیعی و سنجۀ صحت همخوانی درکلمات چندهجایی با مهارتهای ضعیف آگاهی واجی هم وقوع هستند و بیشترین واریانس را در مهارتهای آگاهی واجی و خواندن دارند.
بحث و نتیجه گیری: این مطالعه نشان داد، مشکلات تولید گفتار از جمله خطاهای غیرطبیعی و حذف کلمات چندهجایی در دوره پیش دبستانی، علاوه بر مولفه های زبانی و درکی، قدرت تشخیص SSDو مشکلات بعدی خواندن را دارند. به نظر میرسد کلمات چندهجایی به سبب دارابودن اطلاعات واجی بیشتر و شباهت به گفتار پیوسته، کاندید مناسب تری برای شناسایی خطاهای کودک بوده و بهتر است به همراه آزمون آگاهی واجی در بسته ارزیابی تولید قرار گیرد.
نوع مطالعه:
مروری |
موضوع مقاله:
گفتاردرمانی دریافت: 1403/1/9 | پذیرش: 1403/6/5 | انتشار: 1404/2/11
* نشانی نویسنده مسئول: گروه گفتاردرمانی |