1- گروه علوم مدیریت، سیاستگذاری و اقتصاد سلامت، دانشکده بهداشت، دانشگاه علومپزشکی تهران، تهران، ایران.
2- گروه علوم مدیریت، سیاستگذاری و اقتصاد سلامت، دانشکده بهداشت، دانشگاه علومپزشکی تهران، تهران، ایران. ، takian@tums.ac.ir
3- مرکز تحقیقات بهرهبرداری از دانش سلامت، مرکز تحقیق و توسعه سیاستهای دانشگاه، دانشگاه علومپزشکی تهران، تهران، ایران.
4- مرکز تحقیقات عوامل اجتماعی مؤثر بر سلامت، پژوهشکده سلامت اجتماعی، دانشگاه علوم بهزیستی و توانبخشی، تهران، ایران.
5- گروه آناتومی، دانشکده پزشکی، دانشگاه علومپزشکی ایران، تهران، ایران.
چکیده: (3928 مشاهده)
هدف امروزه بیش از 5/2 میلیارد نفر در سراسر جهان برای رفع محدودیتهای عملکردی به فناوریهای کمکی نیاز دارند که این رقم تا سال 2050 به 5/3 میلیارد نفر خواهد رسید. افزایش دسترسی افراد نیازمند به فناوریهای کمکی، یک اولویت جهانی است و هر گونه اقدامی در این راستا نیازمند ارزیابی درست میزان نیاز و دسترسی به این فناوریهاست. سازمان جهانی سلامت ابزار ارزیابی سریع فناوریهای کمکی را به زبان انگلیسی تهیه کرد که با کمک آن میتوان میزان استفاده و نیاز به فناوریهای کمکی را در یک جمعیت اندازهگیری نمود. هدف این مطالعه، معرفی این ابزار و تشریح مراحل ترجمه و تعیین روایی صوری نسخه فارسی آن بود.
روش بررسی پس از کسب مجوز از سازمان جهانی سلامت، ترجمه نسخه انگلیسی ابزار براساس نظرات کارشناسان حوزه توانبخشی و ادبیات فارسی انجام شد. سپس، دو متخصص دیگر که تسلط کافی به هر دو زبان فارسی و انگلیسی داشتند ترجمه پسرو را انجام دادند. پس از رفع ابهامات و توافق بر روی نسخه حاصل، کمیته تخصصی متشکل از 7 کارشناس حوزه توانبخشی و سلامت بهمنظور تأیید روایی صوری نسخه فارسی، تشکیل و تغییرات لازم بهمنظور بومیسازی بر روی ابزار اعمال شد.
یافتهها نسخه فارسی ابزار ارزیابی سریع فناوریهای کمکی شامل 7 بخش اطلاعات اولیه و اداری، اطلاعات جمعیتشناختی، تعیین وضعیت و مشکلات عملکردی و نیازهای افراد، تعیین وضعیت عرضه و تقاضا، تعیین وضعیت رضایت از فناوریهای کمکی و خدمات و ارزیابیهای مرتبط با این وسایل، توصیهها و نظرات پرسشگر و مدیریت پس از پیمایش است. این ابزار مجموعاً دارای 42 پرسش است که بهصورت خوداظهاری توسط مشارکتکنندگان تکمیل میشوند. تفاوت نسخه فارسی با نسخه انگلیسی آن در اضافه کردن یک پرسش در بخش اطلاعات اولیه و اداری و نیز اسامی تعدادی از ارائهدهندگان فناوریهای کمکی باتوجهبه شرایط ایران در بخش پاسخ به پرسشها بود.
نتیجهگیری نسخه فارسی ابزار ارزیابی سریع فناوریهای کمکی میتواند بهعنوان ابزاری برای جمعآوری دادههای مرتبط با نیاز و دسترسی به فناوریهای کمکی در بافتار ایران مورداستفاده قرار گیرد و تصمیمسازان و سیاستگذاران را در برنامهریزی بهمنظور بهبود دسترسی و توزیع عادلانه فناوریهای کمکی و رسیدن به پوشش همگانی سلامت یاری کند. ازآنجاییکه این ابزار در دیگر کشورها نیز در حال استفاده است، اطلاعات حاصل از آن میتواند با سایر نقاط جهان نیز مقایسه شود. پیشنهاد میشود مطالعات بیشتر برای سنجش روایی محتوایی و پایایی این ابزار فارسی انجام شود.
نوع مطالعه:
پژوهشی |
موضوع مقاله:
مدیریت توانبخشی دریافت: 1402/10/20 | پذیرش: 1402/12/9 | انتشار: 1403/7/10
* نشانی نویسنده مسئول: گروه سلامت جهانی و سیاستگذاری عمومی، دانشکده بهداشت، دانشگاه علوم پزشکی تهران; معاون پژوهشی مرکز تحقیقات عدالت در سلامت، دانشگاه علوم پزشکی تهران، تهران، ایران. |