جلد 25 - ویژه نامه- در حال انتشار                   دوره، ، فصل و سال، مسلسل | برگشت به فهرست نسخه ها


XML English Abstract Print


Download citation:
BibTeX | RIS | EndNote | Medlars | ProCite | Reference Manager | RefWorks
Send citation to:

Takaffoli M, Vameghi M, Mowzoon H, Soleimani F, Ashour M, Hassanati F. Assessing Children's Access to Speech Therapy Services During the COVID-19 Pandemic: A Qualitative Study. jrehab 2024; 25 (S3)
URL: http://rehabilitationj.uswr.ac.ir/article-1-3423-fa.html
تکفلی مرضیه، وامقی مروئه، موزون هدی، سلیمانی فرین، آشور مریم، حسناتی فاطمه. وضعیت دسترسی کودکان به خدمات گفتاردرمانی در دوران کووید-19 : یک مطالعه کیفی. مجله توانبخشی. 1403; 25 (S3)

URL: http://rehabilitationj.uswr.ac.ir/article-1-3423-fa.html


1- مرکز تحقیقات مدیریت بهزیستی، پژوهشکده سلامت اجتماعی، دانشگاه علوم بهزیستی و توانبخشی، تهران، ایران.
2- مرکز تحقیقات توانبخشی اعصاب کودکان، دانشگاه علوم بهزیستی و توانبخشی، تهران، ایران.
3- مرکز تحقیقات توانبخشی اعصاب اطفال، دانشگاه علوم توانبخشی و سلامت اجتماعی، تهران، ایران.
4- گروه گفتار درمانی، مرکز تحقیقات توانبخشی اعصاب اطفال، دانشگاه علوم توانبخشی و سلامت اجتماعی، تهران، ایران. ، Fatemeh_hasanati@yahoo.com
چکیده:   (1339 مشاهده)
هدف: با شروع همه‌گیری کووید-19 در سراسر جهان از جمله ایران، مداخلات و پروتکل­های مرتبط با پیشگیری و کنترل آن منجر به محدودیت‌­هایی در دسترسی به خدمات توانبخشی از جمله گفتاردرمانی شد. کودکان یکی از مهم‌­ترین گروه‌­های آسیب­پذیر نسبت به پیامدهای همه‌­گیری بودند که هرگونه اختلال در دریافت به­موقع خدمات گفتاردرمانی برای کودکان نیازمند به این خدمات منجر به چالش­های جدی در ابعاد مختلف سلامت آنان شد. لذا هدف از این مطالعه بررسی وضعیت دسترسی کودکان شهر تهران به خدمات گفتاردرمانی در دوران همه­گیری با رویکرد کیفی با توجه به دیدگاه و تجربه گفتاردرمانگران و مراقبان کودکان بود.
روش بررسی: این مطالعه با روش تحلیل محتوای کیفی قراردادی، طی مصاحبه­های عمیق نیمه­ساختاریافته با گفتاردرمانگران و مراقبان اصلی کودکان، تجربه­ی آنان را از دسترسی به خدمات از زمان وقوع همه­گیری و عوامل مرتبط با آن در شهر تهران بررسی کرده است. در نهایت تا زمان اشباع داده‌ها، در شهر تهران با 9 گفتاردرمانگر و 10 مادر به­عنوان مراقب اصلی کودک مصاحبه شد و با کمک نرم افزار Maxqda 2020 تحلیل شدند.
یافته ­ها: یافته­های این مطالعه وضعیت دسترسی کودکان به خدمات گفتاردرمانی را در چهار طبقه اصلی: 1- کاهش دسترسی (تاخیر در تشخیص تخصصی اولیه،‌ تغییر در زمان­بندی برنامه درمانی،‌ تغییر در نوع برنامه درمانی)،‌ 2- عوامل تشدید­کننده (عوامل اساسی مرتبط با خدمات حضوری و مرتبط با خدمات از راه دور) ،‌ 3- عوامل تعدیل­کننده (مرتبط با نظام کلان سلامت، مرتبط با مراکز ارائه خدمات، مرتبط با خدمات از راه­دور، مرتبط با خانواده، مرتبط با کودک) و 4- پیامدها (برای کودک و برای خانواده) طبقه­بندی کرده است.
نتیجه ­گیری: یافته­های این مطالعه نشان­دهنده­ی تجربه­ی غالب کاهش دسترسی کودکان به خدمات گفتاردرمانی در شهر تهران به­ویژه در سال اول بود. البته تجربه­ی محدود شدن دسترسی، به­صورت پویایی تحت تاثیر عوامل مختلف تشدید­کننده و تعدیل­کننده  قرار داشت. در­واقع با گذشت زمان، عوامل تعدیل­کننده تاثیر بیشتری گذاشته و از قدرت عوامل تشدید­کننده کاسته شده است. در نتیجه، تقویت عوامل تعدیل­ کننده ­ی دسترسی و رسیدگی به عوامل تشدیدکننده­ی کاهش آن باید مورد توجه درمانگران و سیاست­گذاران حوزه­ی سلامت هم در شرایط عادی و هم جهت آمادگی برای وقایع مشابه همه­گیری کووید-19 قرار گیرد.
     
نوع مطالعه: پژوهشی | موضوع مقاله: گفتاردرمانی
دریافت: 1402/10/5 | پذیرش: 1403/5/1 | انتشار: 1404/1/10

ارسال نظر درباره این مقاله : نام کاربری یا پست الکترونیک شما:
CAPTCHA

ارسال پیام به نویسنده مسئول


بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.

کلیه حقوق این وب سایت متعلق به فصلنامه آرشیو توانبخشی می باشد.

طراحی و برنامه نویسی : یکتاوب افزار شرق

© 2024 CC BY-NC 4.0 | Archives of Rehabilitation

Designed & Developed by : Yektaweb