اعرابی مهسا، فطوره چی سعید، حسینی سیدعلی، بخشی عنایت اله، علویان سیدمصطفی. تأثیر پلنوولگوس یکطرفه بر تعادل و عملکرد حرکتی اندام تحتانی درگیر در کودکان فلج مغزی اسپاستیک با توانایی راه رفتن. مجله توانبخشی. 1403; 25 (2) :292-311
URL: http://rehabilitationj.uswr.ac.ir/article-1-3344-fa.html
1- گروه کاردرمانی، دانشکده علوم توانبخشی، دانشگاه علوم توانبخشی و سلامت اجتماعی، تهران، ایران.
2- گروه کاردرمانی، دانشکده علوم توانبخشی، دانشگاه علوم توانبخشی و سلامت اجتماعی، تهران، ایران. ، saeidfatorehchy@yahoo.com
3- گروه آمار زیستی و اپیدمیولوژی، دانشکده سلامت اجتماعی، دانشگاه علوم توانبخشی و سلامت اجتماعی، تهران، ایران.
4- گروه بیومکانیک، دانشکده مهندسی مکانیک، دانشگاه صنعتی شریف، تهران، ایران.
چکیده: (3626 مشاهده)
هدف دفورمیتی پاها در کودکان فلج مغزی از مشکلات رایج اسکلتیعضلانی است که پلنوولگوس شایعترین آنهاست. پلنوولگوس با جابهجایی میانی تالوس، ولگوس کالکانئوس و سوپینیشن جلوی پا مشخص میشود. نتایج مطالعات نشان داده است یکی از مسائل مهم در ارتوپدی و آسیبشناسی، تشخیص و درمان دقیق دفورمیتی پلنوولگوس در کودکان فلج مغزی اسپاستیک دوطرفه است که مورد توجه محققین قرار گرفته است؛ بنابراین، این مطالعه با هدف بررسی تأثیر دفورمیتی پلنوولگوس بر عملکرد حرکتی و تعادل این کودکان انجام شد.
روش بررسی مطالعه حاضر از نوع تحلیلیتوصیفی و از نوع مشاهدهای بود. نمونهگیری بهصورت دردسترس از بین کودکان فلج مغزی اسپاستیک دوطرفه با تشخیص پلنوولگوس یکطرفه مراجعهکننده به مراکز درمانی دانشگاه علوم توانبخشی و سلامت اجتماعی (نظام مافی) و کلینیکهای کاردرمانی (مایل به همکاری در امور پژوهشی) واقع در شهر تهران در سال 1401 انجام شد. 27 نفر از شرکتکنندگان در مطالعه براساس معیارهای ورود و براساس مقیاس طبقهبندی عملکرد حرکات درشت، به لحاظ تعادل، قدرت عضلانی، دامنهحرکتی و درد در طی یک جلسه توسط کاردرمانگر ارزیابی شدند. تجزیهوتحلیل دادهها در نرمافزار SPSS نسخه 16 انجام شد.
یافتهها نتایج این مطالعه نشان داد بین میانگین دامنهحرکتی دورسی فلکشن مچ پا و اکستنشن زانوی بین 2 پا برحسب میزان درگیری اندام، اختلاف معنیدار آماری وجود دارد (P<0/001). تفاوت معنیداری بین قدرت عضلانی 2 اندام هم در پلانتارفلکسورها و هم در کوادریسپس مشاهده شد (P<0/001) و همینطور میانگین جابهجایی مرکز فشار کف پای شرکتکنندگان در مطالعه برحسب درگیری اندام به طرز معنیداری بیشتر بود (P<0/001).
نتیجهگیری دفورمیتی پلنوولگوس از دسته شایعترین دفورمیتیهای مچ پاست که برای کودکان فلج مغزی دارای اهمیت بسیار است. نتایج بهدستآمده از ارزیابیهای مربوط به تعادل و عملکرد حرکتی کودک، اهمیت استراتژیهای ارزیابی و مداخلات پیشگیرانه بهنگام را در راستای کسب نتایج بهتر توانبخشی کودکان فلج مغزی با دفورمیتی پلنوولگوس نمایان کرد.
نوع مطالعه:
پژوهشی |
موضوع مقاله:
کاردرمانی دریافت: 1402/5/31 | پذیرش: 1402/11/18 | انتشار: 1403/4/21