1- گروه مشاوره، دانشکده علوم رفتاری و سلامت روان، دانشگاه علوم توانبخشی و سلامت اجتماعی، تهران، ایران.
2- گروه مشاوره، دانشکده علوم رفتاری و سلامت روان، دانشگاه علوم توانبخشی و سلامت اجتماعی، تهران، ایران. ، bbahmani43@yahoo.com
3- گروه روانشناسی بالینی، دانشکده علوم رفتاری و سلامت روان، دانشگاه علوم توانبخشی و سلامت اجتماعی، تهران، ایران.
4- آمار زیستی و اپیدمیولوژی، دانشکده سلامت اجتماعی، دانشگاه علوم توانبخشی و سلامت اجتماعی، تهران، ایران.
چکیده: (3859 مشاهده)
هدف آلبینیسم یک بیماری ژنتیکی است که بهخاطر اختلال در تبدیل ملانین باعث ایجاد محدودیتهای بینایی و مشکلات مربوط به پوست و مو میشود. این بیماری میتواند تبعات روانیاجتماعی گستردهای در بین مبتلایان به این بیماری داشته باشد. این مطالعه با هدف بررسی و مرور تجارب روانیاجتماعی افراد دارای آلبینیسم انجام شده است.
روش بررسی مطالعه حاضر از نوع مروری و ترکیب مضمون است. این مرور، مقالات کیفی چاپشده تا بهمن 1401 به زبان فارسی و انگلیسی را درزمینه تجارب روانیاجتماعی افراد دارای آلبینیسم مورد بررسی قرار داد. مقالات مرتبط، با جستوجوی گسترده در پایگاههای اطلاعاتی پابمد، اسکوپوس،، وبآوساینس، سید و مگایران و همچنین موتور جستوجوی گوگل اسکالر انتخاب شدند.
یافتهها در مرحله اول جستوجو 868 مقاله به دست آمد که پس از حذف موارد تکراری و نامرتبط و بررسی عناوین و چکیده مقالات، 365 مقاله کنار گذاشته شد و 102 مقاله باقی ماند که درنهایت با بررسی چکیدهها و با در نظرگرفتن معیارهای ورود 16 مطالعه انتخاب شد. با ترکیب کدهای مقالات کیفی مرتبط با تجارب روانیاجتماعی آلبینیسم 2 طبقه اصلی با عناوین چالشهای روانیاجتماعی افراد دارای آلبینیسم و منابع حمایتی و راهبردهای مقابلهای در افراد دارای آلبینیسم حاصل شد.
نتیجهگیری یافتهها نشان داد افراد دارای آلبینیسم چالشهای متعددی را در زندگی تجربه میکنند، همچنین آنها برای مقابله با این چالشها به برخی منابع حمایتی و راهبردهای مقابلهای مجهز بودند که از دشواری چالشهای مذکور کم میکرد. شناخت این چالشهای روانیاجتماعی و منابع حمایتی میتواند به متخصصان و کسانی که با افراد دارای آلبینیسم سروکار دارند جهت سیاستگذاری و برنامهریزی و تدوین برنامههای درمانی و توانبخشی در جهت ایجاد شرایط مطلوب و مؤثر کمک کند.
نوع مطالعه:
مروری |
موضوع مقاله:
روانشناسی عمومی دریافت: 1401/12/27 | پذیرش: 1402/7/10 | انتشار: 1403/4/11