1- گروه گفتاردرمانی، دانشکده توانبخشی، دانشگاه علومپزشکی سمنان، سمنان، ایران.
2- مرکز تحقیقات توانبخشی عصبی عضلانی، دانشگاه علومپزشکی سمنان، سمنان، ایران. ، salmani_masoome@yahoo.com
3- گروه گفتار درمانی، دانشکده توانبخشی، دانشگاه علومپزشکی تهران، تهران، ایران.
چکیده: (5050 مشاهده)
هدف اختلال بلع یا دیسفاژی یکی از مشکلات مطرح پس از ضایعات عروقی مغز و نیز در دوره سالمندی است که مطالعات زیادی به آن پرداختهاند. اما درد حین بلع یکی از مواردی است که کمتر در متون موجود به آن پرداخته شده است. مطالعه حاضر بر آن بود تا به بررسی وجود درد حین بلع، ویژگیهای آن، نحوه مدیریت این درد و تأثیرات احتمالی این درد روی کیفیت زندگی افراد مبتلا بپردازد.
روش بررسی مطالعه حاضر با اتخاذ یک رویکرد کیفی و نمونهگیری هدفمند، به مصاحبه با متخصصین گفتاردرمانی در حوزه اختلال بلع (11 نفر، 5 نفر مذکر) و بیماران مبتلا به اختلال بلع (15 نفر) پرداخت. کلیه مصاحبهها جزءبهجزء نسخهبرداری شدند. با استفاده از روش گرنهایم و لاندمن، تجزیهوتحلیل محتوی صورت گرفت. سپس مضامین اصلی، زیرطبقهها، واحدهای معنایی و مثالهای مرتبط با هریک به دست آمد.
یافتهها از 15 بیمار موردمصاحبه، تنها 6 نفر درد حین بلع را گزارش کردند. درحالیکه همه 11 متخصص باتجربه در حیطه اختلال بلع، وجود درد حین بلع را تأیید نمودند. 7 مضمون اصلی شامل الگوی زمانی درد، دیرش درد، مکان درد، عوامل محرک درد، نوع درد، شدت درد و زمان درد به دست آمد. هریک از این مضامین زیرطبقهها و واحدهای معنیدار مخصوص به خود را داشتند. همه بیماران و متخصصین تأثیر منفی درد حین بلع را گزارش کردند. نحوه مدیریت این درد در بیماران و متخصصین تا حدی همسو بود.
نتیجهگیری این مطالعه نشان داد درد حین بلع یکی از ویژگیهای اختلال بلع در بیماران مبتلاست و ضرورت دارد متخصصین این حوزه در ملاحظات بالینی به آن توجه کنند. مطالعات آتی در این حوزه میتواند بر ابعاد مختلف درد در این بیماران و تولید مقیاسهای ارزیابی مناسب تمرکز نمایند.
نوع مطالعه:
پژوهشی |
موضوع مقاله:
گفتاردرمانی دریافت: 1401/12/21 | پذیرش: 1402/5/24 | انتشار: 1402/10/11
* نشانی نویسنده مسئول: سمنان، کیلومتر 5 جاده دامغان، پردیس دانشگاه علوم پزشکی، دانشکده توانبخشی |