1- گروه فیزیوتراپی، دانشکده توانبخشی، دانشگاه علوم توانبخشی و سلامت اجتماعی، تهران، ایران.
2- گروه فیزیوتراپی، دانشکده توانبخشی، دانشگاه علوم توانبخشی و سلامت اجتماعی، تهران، ایران. ، fa.azadi@uswr.ac.ir
3- مرکز تحقیقات سالمندی، دانشگاه علوم توانبخشی و سلامت اجتماعی، تهران، ایران.
4- دکترای حرفهای پزشکی، دانشکده پزشکی، دانشگاه علومپزشکی تهران، تهران، ایران.
چکیده: (4997 مشاهده)
هدف فعالیتهای بدنی مناسب، نقش مهمی در کاهش بیماری و مرگومیر دوره سالمندی دارند و از عوامل اصلی سالمندی سالم به شمار میآیند. اما ترس از زمینخوردن مانعی برای فعالیت بدنی مناسب است. بهدلیل تفاوت سالمندان شهری و روستایی در علل زمینهای ترس از زمینخوردن و میزان و نوع فعالیتهای بدنی، هدف این مطالعه بررسی و مقایسه ارتباط ترس از زمینخوردن با فعالیت بدنی در سالمندان شهری و روستایی بود.
روش بررسی در این مطالعه مقطعی تحلیلی، ۳۵۰ نفر از سالمندان ۶۰ سال و بالاتر تحت پوشش مراکز خدمات جامع سلامت روستایی (۲۲۴ نفر) و شهری (۱۲۶ نفر) در شهرستان کنارک استان سیستان و بلوچستان، به شیوه نمونهگیری ساده و براساس معیارهای ورود و خروج مطالعه انتخاب شدند. علاوه بر ثبت اطلاعات جمعیتشناختی نمونه موردمطالعه، برای ارزیابی ترس از زمینخوردن و فعالیت بدنی به ترتیب از نسخ فارسی پرسشنامههای مقیاس کارآمدی ترس از زمینخوردن ـ فرم بینالمللی (FES-I)، سنجش سریع فعالیت بدنی (RAPA)، فعالیتهای روزمره زندگی (ADL) و فعالیتهای ابزاری زندگی (IADL) استفاده شد. تجزیهوتحلیل دادهها با آزمونهای توصیفی و تحلیلی و با استفاده از نرمافزار SPSS نسخه 25 انجام شد.
یافتهها میانگین و انحرافمعیار سنی کل نمونه موردمطالعه، 7/84±68/48 سال (روستایی 8/29±69/53 سال و شهری 6/61±66/62 سال بود و دو گروه موردمطالعه از لحاظ سنی دارای اختلاف آماری معنیداری بودند (001/p<0). میانگین نمره آزمون FES-I در کل سالمندان 6/67±20/74 (روستایی 7/25±21/59 و شهری 5/17±19/23) بود و دو گروه از لحاظ متغیر ترس از زمینخوردن با هم اختلاف آماری معنیداری داشتند (001/p<0). آزمون همبستگی پیرسون نشان داد امتیاز پرسشنامه FES-I با امتیاز پرسشنامههای ADL ،IADL و بخش اول پرسشنامه RAPA در کل سالمندان و در سالمندان روستایی و شهری، ارتباط آماری معنیدار منفی دارد (0/001 >P)، درحالیکه با بخش دوم پرسشنامه RAPA هم در کل سالمندان (0/40 = P) و هم در سالمندان روستایی (0/38=P) و شهری (0/81=P)، ارتباط آماری معنیداری نداشت.
نتیجهگیری پژوهش حاضر نشان داد ترس از زمینخوردن در سالمندان روستایی بیشتر از سالمندان شهری است. میزان فعالیت بدنی در فعالیتهای روزمره زندگی و فعالیتهای بدنی هوازی در مناطق شهری بیشتر از سالمندان مناطق روستایی بود، درحالیکه میزان فعالیتهای روزمره ابزاری و فعالیتهای بدنی مربوط به قدرت عضلانی و انعطافپذیری، در دو گروه سالمندان مناطق روستایی و شهری تفاوت آماری معنیداری نداشت.
نوع مطالعه:
پژوهشی |
موضوع مقاله:
فیزیوتراپی دریافت: 1401/6/11 | پذیرش: 1402/4/17 | انتشار: 1402/10/11