1- گروه جامعه شناسی، دانشکده علوم انسانی، واحد بابل، دانشگاه آزاد اسلامی، بابل، ایران.
2- گروه جامعه شناسی، دانشکده علوم انسانی، واحد بابل، دانشگاه آزاد اسلامی، بابل، ایران. ، majedeh_gholipour@yahoo.com
چکیده: (2967 مشاهده)
هدف سلامت اجتماعی در کنار سلامت جسمی و روانی یکی از ارکان تشکیلدهنده سلامت و بیانگر ارزیابی فرد از زندگی اجتماعی است. بنابراین هدف این پژوهش بررسی عوامل اجتماعی مؤثر بر سلامت اجتماعی در بین مددجویان تحت پوشش اداره بهزیستی شهرستان نوشهر بود.
روش بررسی روش تحقیق در این پژوهش توصیفی-پیمایشی بود. جامعه پژوهش را مددجویان زن 18 تا 60 ساله تحت پوشش اداره بهزیستی شهرستان نوشهر به تعداد 3951 نفر تشکیل دادند. 350 نمونه با استفاده از جدول مورگان و از شیوه نمونهگیری تصادفی ساده انتخاب شدند. ابزار گردآوری دادهها شامل 2 پرسشنامه معتبر سلامت اجتماعی کییز (۱۹۹۸) و عوامل اجتماعی باباپور و همکاران (1388) بود. پایایی پرسشنامهها با استفاده از روش آلفای کرونباخ، محاسبه شد که براساس آن ضریب متغیرهای پژوهش و ابعاد آن بیش از 7/0 بود و مناسب ارزیابی شد. برای تحلیل دادههای پژوهش، از ضریب همبستگی و تحلیل رگرسیون با نسخه 24 نرمافزار SPSS استفاده شد.
یافتهها براساس یافتههای پژوهش بین همه متغیرها، یعنی بین متغیرهای مستقل پژوهش که عبارتاند از یکپارچگی اجتماعی، مهارتهای اجتماعی، مشارکت اجتماعی و پذیرش اجتماعی با متغیر وابسته پژوهش، سلامت اجتماعی رابطه مثبت و معناداری وجود دارد. با استفاده از رگرسیون نیز میزان اثر متغیرهای یکپارچگی اجتماعی (137/β=0)، مهارتهای اجتماعی (157/β=0)، مشارکت اجتماعی (156/β=0) و پذیرش اجتماعی (0/120=β) بر سلامت اجتماعی مشخص شد. مقدار ضریب همبستگی چندگانه ابعاد یکپارچگی اجتماعی، مهارتهای اجتماعی، مشارکت اجتماعی و پذیرش اجتماعی با متغیر سلامت اجتماعی و مقدار برآوردشده آن تحت مدل رگرسیونی نهایی، معادل 0/612 میباشد. مقدار ضریب تعیین چندگانه در مدل نهایی برابر با 0/567 بود که و بیانگر این است که 57 درصد از تغییرات سلامت اجتماعی توسط متغیرهای مستقل واردشده به مدل یعنی ابعاد یکپارچگی اجتماعی، مهارتهای اجتماعی، مشارکت اجتماعی و پذیرش اجتماعی قابل تبیین است که بیانگر برازش خوب مدل بود. برآورد ضرایب مدل نهایی، رگرسیونی را نشان میدهد که متغیرهای مورد بررسی همگی معنادار بوده و هریک از آنها دارای وزنهای متفاوتی هستند. همچنین ضرایب رگرسیونی نشان داد متغیر مهارتهای اجتماعی (0/157=Beta) دارای بیشترین تأثیر میباشد.
نتیجهگیری باتوجهبه یافتههای تحقیق، یکپارچگی اجتماعی، مهارتهای اجتماعی، مشارکت اجتماعی و پذیرش اجتماعی عامل مؤثری در ارتقاء سلامت اجتماعی و احساس خوب بودن و ارتقاء کیفیت زندگی و سلامت اجتماعی مددجویان تحت پوشش اداره بهزیستی شهرستان نوشهر است. بنابراین با افزایش سطح آگاهی و مهارتی اجتماعی مددجویان زمینه ارتقای سلامت اجتماعی آنان نیز فراهم میشود.
نوع مطالعه:
پژوهشی |
موضوع مقاله:
مددکاری اجتماعی دریافت: 1401/5/26 | پذیرش: 1401/11/3 | انتشار: 1402/4/10
* نشانی نویسنده مسئول: majedeh_gholipour@yahoo.com |