Faraji M, Haghgoo H A, Peshyareh E, Monfared E, Vahedi M. Investigating the Correlation Between Computer Tests (CANTAB) and Functional Cognitive Tests (LOTCA) With the Participation of People With Multiple Sclerosis in Daily Life Activities. jrehab 2023; 23 (4) :518-539
URL:
http://rehabilitationj.uswr.ac.ir/article-1-2982-fa.html
فرجی میلاد، حقگو حجت الله، پیشیاره ابراهیم، منفرد الیاس، واحدی محسن. بررسی ارتباط آزمونهای کامپیوتری (کانتب) و آزمونهای عملکردی شناختی (لوتکا) با میزان مشارکت افراد با اماس در فعالیتهای روزانه زندگی. مجله توانبخشی. 1401; 23 (4) :518-539
URL: http://rehabilitationj.uswr.ac.ir/article-1-2982-fa.html
1- گروه کاردرمانی، دانشکده علوم توانبخشی، دانشگاه علوم توانبخشی و سلامت اجتماعی، تهران، ایران.
2- گروه کاردرمانی، دانشکده علوم توانبخشی، دانشگاه علوم توانبخشی و سلامت اجتماعی، تهران، ایران. ، h.haghgoo@yahoo.com
3- گروه آمار زیستی و اپیدمیولوژی، مرکز تحقیقات سایکوز، دانشگاه علوم توانبخشی و سلامت اجتماعی، تهران، ایران.
چکیده: (2687 مشاهده)
هدف: مالتیپل اسکلروزیس اختلالی است که با درگیر شدن سیستم اعصاب مرکزی همراه است. ابتلا به مالتیپل اسکلروزیس، باعث اختلالات شناختی میشود که تأثیر مستقیم و زیادی بر روی عملکرد در فعالیتهای روزانه زندگی ایجاد میکند و ازاینرو مشارکت افراد مختل میشود. پس بررسی حیطههای شناختی میتواند ما را در امر تصمیمگیری بالینی و مداخلات یاری کند. در جهت توانبخشی شناختی این افراد و اینکه بتوانیم ارتباط میان عملکرد شناختی (آزمون کامپیوتری و آزمون عملکردی) و میزان مشارکت را تخمین بزنیم، باید همبستگی این 2 مورد را بررسی کنیم. هدف ما از این مطالعه این است که همبستگی مشارکت با 2 نوع از ارزیابیهای شناختی (کامپیوتری و عملکردی) را مشخص کنیم.
روش بررسی: مطالعه حاضر از نوع مقطعی و نمونهگیری بهصورت در دسترس انجام گرفت. جامعه هدف، بیماران با مالتیپل اسکلروزیس پذیرششده در مرکز مالتیپل اسکلروزیس شهرستان اصفهان، به شرط دارا بودن معیارهای ورود به مطالعه، در زمستان 1399 بودند. 45 بیمار با مالتیپل اسکلروزیس بهصورت در دسترس (9 مرد و 36 زن) با نمره مقیاس گسترشیافته ناتوانی بین 1 تا 5 انتخاب شدند. جهت ارزیابی عملکرد شناختی آن ها، از آزمون کانتب و آزمون عملکردی لوتکا و همچنین برای تعیین میزان مشارکت از پرسشنامه تلفیق اجتماعی استفاده شد. سپس دادهها با نرمافزار SPSS با نسخه 23 پردازش شدند.
یافتهها: براساس نتایج بررسی شدت و جهت ارتباط سنجهها، یکپارچگی در فعالیتهای هدفمند با تمام سنجههای لوتکا و کانتب وجود دارد. این سنجهها با جهتگیری، ادراک بینایی و پراکسی حرکتی از آزمون لوتکا و ارزیابی انطباق ادراکی فوری و تأخیری از آزمون کانتب ارتباط معنیدار داشت. از نکات قابلذکر نتایج میتوان به همبستگی بالای میان یکپارچگی در خانه پرسشنامه تلفیق اجتماعی با آزمون ارزیابی برنامهریزی فضایی و کنترل موتور از کانتب (r=0/353)، یکپارچگی در اجتماع پرسشنامه تلفیق اجتماعی با آزمون ارزیابی انطباق ادراکی فوری و تأخیری از کانتب (r=0/538)، یکپارچگی در فعالیتهای هدفمند و مولد پرسشنامه تلفیق اجتماعی با پراکسی حرکتی از لوتکا (r:0/422) اشاره کرد.
نتیجهگیری: باتوجهبه نتایج، هر 2 نوع آزمون با پرسشنامه مشارکت، همبستگی مناسبی دارند. شاید بتوان از آزمون کامپیوتری که همبستگی خوبی با مشارکت دارد، در کنار آزمون عملکردی استفاده کرد.
نوع مطالعه:
پژوهشی |
موضوع مقاله:
کاردرمانی دریافت: 1400/5/28 | پذیرش: 1400/9/20 | انتشار: 1401/10/11
* نشانی نویسنده مسئول: گروه کاردرمانی، دانشکده علوم توانبخشی، دانشگاه علوم بهزیستی و توانبخشی، تهران، ایران |