Daneshmandi H, Payandeh M, Mohammad Ashour Z. Brain Neuroplasticity Effects on the Occurrence of Anterior Cruciate Ligament Injury and the Effect of this Injury on Brain Function and Structure: A Systematic Review. jrehab 2022; 23 (2) :162-185
URL:
http://rehabilitationj.uswr.ac.ir/article-1-2934-fa.html
1- گروه آسیب شناسی ورزشی و حرکات اصلاحی، دانشکده تربیت بدنی و علوم ورزشی، دانشگاه گیلان، رشت، ایران
2- گروه آسیب شناسی ورزشی و حرکات اصلاحی، دانشکده تربیت بدنی و علوم ورزشی، دانشگاه گیلان، رشت، ایران ، paradise.gheshm2011@gmail.com
چکیده: (3348 مشاهده)
اهداف: هدف از تحقیق حاضر بررسی تأثیر نوروپلاستیسیتی مغز بر بروز آسیب رباط متقاطع قدامی و همچنین تأثیر آسیب این رباط بر عملکرد و ساختار مغز قبل از بازسازی رباط، بعد از بازسازی رباط و بعد از یک دوره توانبخشی بود.
روش بررسی: در این تحقیق سعی شد مطالعات انجامشده درزمینه موضوع تحقیق از سال 1980 تا 2021 جمعآوری شود. در همین راستا وبسایتهای پابمد، اسکوپوس، وبآوساینس، گوگلاسکالر، ساینسدایرکت، مد لاین، پدرو، سینال، اسپورت دیسکاس و کاکرین دیتابیس و همچنین پایگاههای اطلاعات علمی داخلی مورد استفاده قرار گرفت، و از کلیدواژههای فارسی و انگلیسی مرتبط با موضوع تحقیق برای جستوجوی مقالات استفاده شد.
یافتهها: با توجه به روش جستوجو 65 مقاله یافت شد که در انتها با توجه به معیارهای ورود و خروج، 24 مقاله بهصورت نهایی مورد بررسی قرار گرفت. از 24 تحقیق، 5 تحقیق، تأثیر عملکرد مغز را بر بروز آسیب رباط متقاطع قدامی بررسی کرده بودند. نتایج این تحقیقات آیندهنگر این بود که مغز افرادی که بعداً دچار پارگی این رباط شدند به نسبت افرادی که دچار آسیب نشدند، بهخصوص در قسمت حسیحرکتی قشر مغز و مخچه متفاوت بود که باعث بروز خطا در هنگام برنامهریزی حرکتی در مغز این افراد میشد. 10 مقاله دیگر هم که برعکس تأثیر یک رباط متقاطع قدامی آسیبدیده قبل از بازسازی را بر عملکرد و ساختار مغز بررسی کرده بودند، به این نتیجه رسیدند که حداقل دو هفته بعد از آسیب، تغییراتی در سطح قشر حسی و قشر حرکتی مغز ایجاد میشود که بعد از یک سال، این تغییرات ساختاری و عملکردی بهصورت گستردهای در افراد آسیبدیده به نسبت افراد سالم افزایش یافت. همچنین این تحقیقات ثابت کردند که ناکارآمدی رباط و همچنین آسیبدیدگی گیرندههای مکانیکی باعث سازماندهی مجدد در سیستم عصبی مرکزی میشود. همچنین یکی از مهمترین یافتهها در این قسمت این بود که در افراد آسیبدیده به نسبت افراد سالم، فعالیت کنترلی مناطق حرکتیبینایی و نیاز این افراد به بازخورد بینایی افزایش یافته است. 7 مقالهای دیگر که این تغییرات را بعد از بازسازی رباط بررسی کرده بودند به این نتیجه رسیدند نهتنها نوروپلاستیسیتی مغز یا تغییرات عملکردی و ساختاری حاصل از آسیب به حالت عادی برنگشت، بلکه علیرغم بازسازی، بعد از مدتی این تغییرات منفی افزایش نیز پیدا کرد. نتیجه دو مقاله دیگر که این تغییرات را بعد از یک دوره تمرینات توانبخشی رایج بررسی کرده بودند به این نتیجه رسیدند که تغییرات عملکردی و ساختاری و تحریکات کورتیکواسپینال این افراد به نسبت افراد سالم نهتنها پابرجا، بلکه در حال افزایش بود.
نتیجهگیری: تحقیقات گذشته نشان داد تغییرات ایجادشده در مغز بعد از آسیب، نهتنها بعد از بازسازی رباط متقاطع قدامی باقی میماند، بلکه حتی بعد از آن نیز افزایش مییابد و در انتها نتایج تحقیق حاضر نشان داد تمرینات توانبخشی رایج که تمرکز اصلی آنها بر روی برطرف کردنِ تغییرات عملکردی و ساختاری ایجادشده در مغز نیست، نمیتواند این نوروپلاستیستی منفی ایجادشده بعد از آسیب که یکی از عوامل مهم آسیب ثانویه و عوارض بعدی است را بر طرف کند. نتیجهگیری نهایی مقاله این است که در تدوین تمرینات پیشگیری از آسیب رباط متقاطع قدامی و همچنین تمرینات توانبخشی بهتر است در کنار تمرینات رایج، از اصول جدید یادگیری حرکتی و تمرینات مرتبط با بازخورد بینایی در راستای برطرف کردن نوروپلاستیستی منفی ایجادشده در مغز و ایجاد نوروپلاستیسیتی مثبت برای حمایت از این رباط استفاده شود.
نوع مطالعه:
مروری |
موضوع مقاله:
آسیب شناسی ورزشی و حرکات اصلاحی دریافت: 1400/3/26 | پذیرش: 1400/7/26 | انتشار: 1401/4/21
* نشانی نویسنده مسئول: استان گیلان، رشت، دانشکده تربیت بدنی و علوم ورزشی، گروه آسیب شناسی ورزشی و حرکات اصلاحی |