URL: http://rehabilitationj.uswr.ac.ir/article-1-290-fa.html
هدف: مولتیپل اسکلروزیس یکی از شایعترین بیماریهای مزمن سیستم عصبی مرکزی و از مهمترین بیماریهای تغییردهنده زندگی فرد، به ویژه در سنین جوانی میباشد که باعث افت شدید سطح کیفیت زندگی بیماران مبتلا شده و به تدریج فرد را به سمت ناتوانی پیش خواهد برد. این پژوهش با هدف بررسی تأثیر آبدرمانی به عنوان یک روش درمانی مکمل، بر کیفیت زندگی بیماران مبتلا به مولتیپل اسکلروزیس انجام شده است.
روش بررسی: در این مطالعه شبه تجربی،50 نفر از زنان مبتلا به مولتیپل اسکلروزیس از انجمن ام.اس. به صورت ساده و دردسترس انتخاب و به صورت تصادفی تعادلی به دو گروه شاهد و آزمون تخصیص داده شدند. پس از یک جلسه آشناسازی بیماران گروه آزمون با اهداف و روش مداخله، 24 جلسه آبدرمانی برای آنها در مدت سه ماه انجام شد، در صورتی که برای گروه شاهد هیچگونه مداخلهای انجام نشد. ابزارهای جمع آوری اطلاعات شامل پرسشنامه اطلاعات دموگرافیک، فرم کوتاه کیفیت زندگی (8SF-) و چکلیستهای خود گزارش دهی بود. از آزمونهای آماری کای دو، تی زوجی، تی مستقل، تحلیل واریانس با اندازهگیریهای تکراری و ضریب همبستگی جهت تجزیه و تحلیل دادهها استفاده گردید.
یافتهها: بین دو گروه در میانگین امتیاز کل (P=0/81) و امتیازات ابعاد جسمی (P=0/4) و روانی (P=0/21) کیفیت زندگی قبل از مداخله تفاوت معناداری وجود نداشت، ولی بعد از مداخله میانگین امتیاز کل (P<0/0001) و امتیازات ابعاد جسمی (P<0/001) و روانی (P=0/003) کیفیت زندگی بین دو گروه شاهد و آزمون تفاوت معنادار داشت. همچنین آزمون آماری آنالیز واریانس با اندازهگیریهای مکرر تفاوت معناداری را در میانگین امتیاز کل (P=0/04) و امتیازات ابعاد جسمی (P=0/05) و روانی (P=0/04) کیفیت زندگی در چهار بار اندازه گیری بین دو گروه نشان داد.
نتیجهگیری: انجام روش آبدرمانی با عث ارتقاء سطح کیفیت زندگی بیماران مولتیپل اسکلروزیس میگردد، لذا انجام این تکنیک به عنوان یک روش مؤثر و مقرون به صرفه در هزینه و زمان و همچنین داشتن قابلیت یادگیری و اجرای آسان به بیماران مولتیپل اسکلروزیس توصیه میگردد.
بازنشر اطلاعات | |
این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است. |