1- گروه آموزشی کاردرمانی، دانشکده علوم توانبخشی، دانشگاه علومپزشکی همدان، همدان، ایران.
2- گروه آموزشی کاردرمانی، دانشکده علوم توانبخشی، دانشگاه علومپزشکی همدان، همدان، ایران. ، saharnurani@yahoo.com
چکیده: (3201 مشاهده)
اهداف: اینکه یکی از جنبههای حیاتی زندگی بیماران مولتیپل اسکلروزیس انجام فعالیتهایی در اوقات فراغت است و یکی از حوزههای کاری کاردرمانگران، ارزیابی و انجام مداخلات درمانی در زمینه اوقات فراغت برای بیماران با اختلالات نورولوژیک، مانند بیماران اماس است؛ اما پیش از ارائه هرگونه کمک یا مداخلهای در زمینه افزایش توان این بیماران در گذراندن اوقات فراغت، ضروری است تا مفهوم این حوزه به گونه علمی و نظامدار شناسایی، ارزیابی و عوامل مؤثر برافزایش یا کاهش آن مطالعه شود. بسیاری از علائم این بیماری مانند خستگی و مشکلات روانی میتواند اوقات فراغت را تحت تأثیر قرار دهد. هدف از این پژوهش بررسی ارتباط بین اجزای اوقات فراغت (شامل: فعالیتهای دشوار، اجتماعی، بیرون از خانه، هنری فرهنگی و معنوی مذهبی) با خستگی و مشکلات روانی (استرس، اضطراب و افسردگی) در بیماران اماس است.
روش بررسی: این مطالعه از نوع مقطعی است. جامعه آماری پژوهش شامل بیماران اماس موجود در شهر همدان میشود. گروه موردمطالعه از بیماران اماس که به مراکز امام خمینی و مباشر کاشانی و انجمن بیماران اماس در زمستان 1397 و بهار 1398 مراجعه میکردند، انتخاب شدند. 99 نفر (70 نفر زن 29 نفر مرد با میانگین سنی 32/28 و انحراف معیار 8/26) به صورت نمونهگیری دردسترس با توجه به ملاکهای پژوهش انتخاب شدند. برای جمعآوری دادهها از پرسشنامه اوقات فراغت بیماران اماس، مقیاس شدت خستگی، مقیاس خستگی آنالوگ بینایی و مقیاس افسردگی اضطراب استرس استفاده شد. در ابتدا رضایتنامه کتبی از بیماران اخذ شد. سپس پرسشنامههای مذکور توسط شرکتکنندگان در پژوهش تکمیل شد. دادهها به وسیله نرمافزار SPSS نسخه 16 تجریهوتحلیل شد. به دلیل رتبهای بودن دادهها، به منظور بررسی ارتباط بین یک متغیر وابسته (اوقات فراغت) با دو متغیرمستقل (خستگی و مشکلات روانی) از آزمون اسپیرمن برای بررسی میزان همبستگی استفاده شد.
یافتهها: تحلیل دادهها نشان داد که بین اوقات فراغت و هر دو تست سنجش خستگیِ مقیاس خستگی آنالوگ بینایی (0/003=P) و مقیاس شدت خستگی (0/001=P) ارتباط معنادار وجود دارد. خستگی با تمامی فاکتورهای اوقات فراغت ضریب همبستگی بالایی را نشان داد (0/001=r=-0/350 ، P). یعنی خستگی بر فعالیتهای دشوار، اجتماعی، معنوی مذهبی، جسمانی خارج از خانه و فرهنگی هنری اثرگذار است و درمجموع میتواند مقدار تمامی جنبههای اوقات فراغت را کمتر کند. مشکلات روانی نیز با مقیاس اضطراب افسردگی استرس سنجیده شد که کل پرسشنامه با فعالیتهای معنوی مذهبی(0/263-=r)، جسمانی خارج از خانه (0/213-=r) و فرهنگی هنری (0/205-=r) ارتباط معنادار داشت و در زیرمقیاسهای آن اضطراب صرفاً با فعالیتهای اجتماعی (0/259-=r) و استرس با فعالیتهای معنوی مذهبی (0/212-=r) و افسردگی بهجز با فعالیتهای دشوار با بقیه فعالیتهای اوقات فراغت همبستگی قابل قبولی را نشان داد(P≤0/005).
نتیجهگیری: بر اساس یافتههای مطالعه میتوان نتیجه گرفت بین اوقات فراغت با خستگی و مشکلات روانی بیماران اماس ارتباط وجود دارد. درواقع استرس فقط بر جنبه فعالیتهای اجتماعی اوقات فراغت تأثیرگذار بود. همینطور اضطراب نیز صرفاً بر همین جنبه فعالیتهای اجتماعی، تأثیرگذار است. درواقع استرس و اضطراب مانع انجام مناسب فعالیتهای اجتماعی در این افراد میشود. به نظر میرسد که اگر بیماران اماس علائمی همچون خستگی و مشکلات روانی داشته باشند بر میزان انجام فعالیتهای آنها در اوقات فراغتشان تأثیر میگذارد و میتواند مقدار آن را کاهش دهد.
نوع مطالعه:
پژوهشی |
موضوع مقاله:
کاردرمانی دریافت: 1399/2/4 | پذیرش: 1399/10/26 | انتشار: 1400/4/10