Mohseni Takalu M T, Hosseini S A, Khankeh H R, Pishyareh E, Bakhshi E. Development and validation of an educational booklet to improve occupational performance of primary caregivers of individuals with multiple sclerosis. jrehab. 2020; 21 (3)
URL:
http://rehabilitationj.uswr.ac.ir/article-1-2714-fa.html
1- دانشگاه علوم بهزیستی و توانبخشی
2- دانشگاه علوم بهزیستی و توانبخشی ، eb.pishyareh@uswr.ac.ir
چکیده: (262 مشاهده)
چکیده
هدف: مراقبت از یک فرد مبتلا به ام اس میتواند بر عملکرد آکیوپیشن مراقبان در حوزه های مختلف آکیوپیشن مثل شغل، استراحت و خواب، مشارکتهای اجتماعی تاثیرگذار باشد. آموزش به مراقبان بخشی از فرآیند توانبخشی را شامل میشود. مراقبان اصلی برای ایفای نقش مراقبتی خود نیاز به دانش و اطلاعات دارند. اگرچه آموزشهای چهره به چهره مفیدند اما دارای محدودیتهایی نیز میتوانند باشند. مثلا مراقب برای دریافت اطلاعات و مداخلات باید به یک مرکز خاص مراجعه نماید که خیلی از اوقات این کار وقتگیر بوده و ممکن است آنها را در انجام نقش های دیگر از جمله نقش شغلی دچار مشکل نماید. از آموزشهای نوشتاری در حوزه سلامت، به عنوان مکمل یا تقویت کننده آموزش کلامی استفاده میشود تا اثرگذاری آن را به حداکثر برسانند. این آموزشها در افزایش دانش، خود مدیریتی، و تعهد به درمان نقش مهمی ایفا میکنند. زمانی که متخصصان سلامت و خدمات سلامت به راحتی در دسترس مراقبان نباشند، ابزارهای نوشتاری برای آموزش در حیطه سلامت میتوانند تا حدی جوابگوی سوالات و نیازهای آنها باشند. این روش همچنین میتواند در کاهش هزینه های مربوط به خدمات رسانی سلامت برای مراقبان کمک کننده باشد. بنابراین هدف از مطالعه حاضر، تهیه و روا سازی ظاهر و محتوای کتابچه آموزشی برای بهبود عملکرد آکیوپیشن مراقبان اصلی افراد مبتلا به مالتیپل اسکلروزیس (ام اس) بود.
روش بررسی: مطالعه حاضر از نوع روش شناسی بود که در آن کتابچه آموزشی در سه فاز طراحی و رواسازی شد: (1) استخراج محتوای کتابچه آموزشی از یک مطالعه بسترزاد مرتبط با مراقبان اصلی افراد مبتلا به ام اس و چالشهایی که در امر مراقبتی با انها مواجهه بودند؛ تهیه پیشنویس اولیه کتابچه آموزشی، (2)بررسی روایی ظاهر و محتوای کتابچه توسط 22 متخصص سلامت در حوزه های مرتبط با بیماری ام اس، و (3) بررسی روایی ظاهر و محتوای کتابچه توسط 22 مراقب اصلی افراد مبتلا به ام اس؛ و تهیه نسخه نهایی و روایی شده کتابچه آموزشی. شاخص روایی محتوا در سطح آیتم مساوی یا بیشتر از 78/0 و شاخص روایی محتوا در سطح مقیاس مساوی یا بیشتر از 9/0 ، ملاک روایی کتابچه در فاز دوم و سوم درنظر گرفته شد. همچنین از آزمون دو جمله ای برای بررسی پایایی آماری شاخص روایی محتوای آیتم ها با در نظر گرفتن سطح معناداری 05/0 و در نظر گرفتن نسبت توافق مورد انتظار (نسبت آزمون) 8/0 استفاده شد.
یافتهها: بعد از ارسال و تحویل پیشنویس پرینت شده نسخه اول کتابچه آموزشی به متخصصان و مراقبان مشارکت کننده به عنوان داور، حداقل مقدار I-CVI و مقدار S-CVI برای آیتمهای مقیاس طراحی شده جهت بررسی روایی ظاهر و محتوای کتابچه، در متخصصان مشارکت کننده به ترتیب برابر با 9/0 و 97/0 بود. همچنین حداقل نسبت توافق مشاهده شدهی آزمون دو جمله ای برای آیتم ها در این متخصصان برابر با 9/0 بود که این مقدار، بیشتر از نسبت توافق مورد انتظار (نسبت آزمون) (8/0) میباشد. مقادیر I-CVI، مقدار S-CVI، و نسبت توافق مشاهده شده بین مراقبان مشارکت کننده نیز همگی برابر با یک بود. متخصصان و مراقبان مشارکت کننده، کتابچه آموزشی را مثبت ارزیابی کردند و نظرات تکمیلی آنها در مورد ظاهر و محتوای کتابچه در نسخه نهایی لحاظ گردید.
نتیجه گیری: کتابچه آموزشی ذکر شده دارای روایی ظاهر و محتوای قابل قبولی بود و متخصصان توانبخشی میتوانند از آن در فرآیند مداخلات توانبخشی مراقبان اصلی افراد مبتلا به ام اس استفاده نمایند. توصیه میشود که مطالعات دیگری برای بررسی اثربخشی این کتابچه آموزشی بر کیفیت زندگی مراقبان اصلی افراد مبتلا به ام اس، طراحی و اجرا گردد.
نوع مطالعه:
پژوهشی |
موضوع مقاله:
کاردرمانی دریافت: 1398/7/22 | پذیرش: 1398/11/2 | انتشار: 1399/9/9