1- علوم پزشکی اصفهان ، m_nakhshab@yahoo.com
2- علوم پزشکی اصفهان
چکیده: (204 مشاهده)
هدف:ارزیابیهای کاربردشناسی زبان به دلیل نقش موثر در موفقیتهای تحصیلی و اجتماعی بسیار بااهمیت است و اگر این ارزیابی در سنین پایین در کودکان صورت گیرد امکان مداخله زودهنگام را فراهم میکند. بر همین اساس برای بررسیهای کاربردشناسی زبان در ایران نیاز به یک ابزار مشاهدهای برای سنین پیش دبستانی است. چکلیست رفتارهای کاربردشناسی یک ابزار مشاهدهای برای ارزیابی مهارتهای کاربردشناسی زبان در سنین 3 تا 5 سال است. درنتیجه هدف از انجام این مطالعه ترجمه و انطباق چکلیست رفتارهای کاربردشناسی برای زبان فارسی است.
روش: نوع مطالعه حاضر روش شناسی است که در سال 1397 در شهر اصفهان انجام شد. جمعیت مورد مطالعه 63 کودک در سه گروه سنی 3 ،4 و 5 سال هستند که از مهدکودکها انتخاب شدند. معیار ورود کودکان به مطالعه سن آن ها بوده است. این پژوهش شامل دو گام بوده است: 1)تهیه آزمون از طریق ترجمه و انطباق چکلیست رفتارهای کاربردشناسی برای زبان فارسی. 2)بررسی روایی و اعتبار چکلیست رفتارهای کاربردشناسی در جامعه کودکان فارسی زبان. نوع نمونه گیری به صورت خوشهای بود. متغییر های مورد بررسی در این پژوهش 25 رفتار کاربردشناسی موجود در چکلیست رفتارهای کاربردشناسی است. چکلیست دارای دو فرمت اجرا است که برای ارزیابی از فرمت اول و برای بازآزمون از فرمت دوم آن استفاده میشود. 15 نفر از کودکانی که در مرحله اول مورد ارزیابی قرار گرفتند(از هر گروه سنی 5 نفر) برای اعتبار بازآزمون دوباره به فاصله دو هفته از طریق فرمت دوم مورد ارزیابی قرار گرفتند. روش نمره دهی آن به صورت وجود رفتار مورد نظر به صورت کلامی و یا غیرکلامی یا عدم وجود رفتار مورد نظر در شرکت کننده است. نتایج ارزیابی با نرم افزار مورد تحلیل قرار گرفت و با استفاده از آزمونهای ناپارامتری، همسانی درونی با محاسبه ضریب آلفای کرونباخ، روایی تفکیکی بر اساس سن در سه گروه سنی 3،4 و 5 سال، روایی ملاک از طریق نمرهی همبستگی با بخش شخصی-اجتماعی پرسشنامه سنین و مراحل و پرسشنامه رفتاری روایی عامل، اعتبار بین ارزیاب و اعتبار بازآزمون محاسبه شد.
یافتهها:یافتههای آماری اعتبار بین ارزیاب را 63/96 درصد، همسانی دورنی را 822/0 و اعتبار بازآزمون را 665/0 (p=0/007) نشان دادند. نمره کل از محاسبه تعداد پاسخ های کلامی و غیر کلامی کودک به 25 آیتم مورد ارزیابی در چکلیست به دست آمد. مقایسه نمره کل (p value=0.00)و نمره دو زیر گروه مهارت های ارتباطی (p-value=0.000) و ابزار های مکالمه ای (p-value=0.019) بین سه گروه معنادار بوده است. نمره همبستگی مربوط به روایی ملاک با بخش شخصی-اجتماعی پرسشنامه سنین و مراحل 573/0 و با پرسشنامه مشکلات رفتاری 273/0- شد. نتایج حاصل از تحلیل عاملی چهار عامل را برای چکلیست رفتار های کاربردشناسی در این پژوهش مشخص کرده است.
بحت و نتیجه گیری:
چکلیست رفتارهای کاربرشناسی شامل 25 مهارت است که ویژگیهای روانسنجی محاسبه شده چکلیست در حجم نمونه حاضر نتایج قابل قبولی را فراهم کرده است. تفاوت در نتایج پژوهش حاضر با سایر پژوهشها در بعضی از آیتمها میتواند نشاندهنده تفاوت در سن اکتساب و نحوه استفاده از مهارتهای کاربردشناسی شرکت کنندهها در مطالعات مختلف باشد، که تحت تاثیر فرهنگ و زبان ایشان است که یکی از علل مهم در چگونگی رشد مهارتهای کاربردشناسی است.
نوع مطالعه:
پژوهشی |
موضوع مقاله:
گفتاردرمانی دریافت: 1397/11/2 | پذیرش: 1399/1/23 | انتشار: 1399/9/9