1- گروه ارتوپدی فنی، دانشگاه علوم بهزیستی و توانبخشی، تهران، ایران.
2- گروه ارتوپدی فنی، دانشگاه علوم بهزیستی و توانبخشی، تهران، ایران.؛ دانشجوی پژوهشی دانشگاه بینالمللی سلامت و رفاه، توکیو، ژاپن.
3- گروه ارتوپدی فنی، دانشگاه علوم بهزیستی و توانبخشی، تهران، ایران. ، vahabkashani@yahoo.com
چکیده: (4827 مشاهده)
اهداف: پلانتار فاشیاتیس التهاب فاشیای کف پا و یکی از رایجترین علتهای درد پاشنه است که باعث بروز درد در سمت داخلی استخوان پاشنه میشود. هدف از این مطالعه مروری بررسی تأثیر انواع ارتوزهای پا بر توزیع فشار کف پایی در افراد مبتلا به پلانتارفاشیاتیس است.
روش بررسی: جستوجوی نظاممند بانکهای اطلاعاتی PubMed , Science Direct, Web of Knowledge Google Scholar و Scopus با استفاده از کلمات کلیدی plantar pressure, plantar fasciitis, heel pain, foot orthoses, orthotic insoles برای شناسایی مقالات چاپشده در این زمینه، انجام شد. جامعه آماری تمام مطالعاتی بود که فشار پاشنه و کف پا را در افراد مبتلا به پلانتارفاشیاتیس بررسی کرده بودند. به علاوه مطالعات مربوط به دیدگاه های مختلف به پلانتارفاشیاتیس نیز شناسایی شدند. ۱۳ مقاله از سال ۱۹۹۹ تا ۲۰۱۸ به زبان فارسی و انگلیسی، بررسی شدند که ۹ مقاله مستقیم تأثیر ارتوزهای پا بر میزان فشار پاشنه و کف پا را ارزیابی کرده بودند و بر اساس معیارهای ورود برای بررسی نهایی انتخاب شدند.
یافتهها: این مقالات انواع ارتوزهای پا شامل کفی سفارشی ، کفی پیشساخته، کفی فومی، کاپ پاشنه سیلیکونی، پد پاشنه فومی، پد پاشنه ویسکوالاستیک و نوار چسب را بررسی کردند و فشار پاشنه و کف پا را با استفاده از دستگاههای مختلف اندازهگیری کردند. نتایج نشان داد کفیها میتوانند در کاهش حداکثر فشار و همچنین کاهش میانگین فشار مؤثر باشند. در یک مطالعه میزان حداکثر فشار کل، قبل از استفاده از کفیها ۱۲ نیوتن بر سانتیمتر مربع بود و با استفاده از کفی سفارشیساخت و کفی پیشساخته به ترتیب به ۷/۷ نیوتن بر سانتیمتر مربع و ۸/۷ نیوتن بر سانتیمتر مربع کاهش یافت. بعضی مطالعات میزان اختلاف این دو کفی در کاهش فشار پاشنه و کف پا را ناچیز شمردهاند. در یک مطالعه بیان شده هر دو کفی به یک مقدار (۱۳درصد) حداکثر فشار را در سمت داخل پاشنه کاهش می دهند. در مقایسه کفی پیش ساخته با پد پاشنه فومی و کاپ پاشنه سیلیکونی و بالابرنده پاشنه، کاهش فشار در گروه کفی پیش ساخته بیشتر از سایر گروه ها بود (۰/۰۰۱>P). کفی های سیلیکونی نیز باعث کاهش فشار پاشنه میشوند، اما این مقدار معنادار نیست (۱=P). همچنین بنابر مطالعات، پدها و کاپهای پاشنه نیز در کاهش فشار کف پا نقش دارند (۰/۰۵>P).
نتیجهگیری: اگرچه همه انواع ارتوزهای پا در کاهش فشار پاشنه و کف پا تأثیر دارند، تأثیر کفیهای سفارشیساخت و پیشساخته در کاهش فشار، بیشتر از ارتوزهای پاشنه است. همچنین در بیشتر مطالعات، کفیهای سفارشیساخت نسبت به کفیهای پیشساخته مختلف تأثیر بیشتری داشتند، اما اختلاف اندک بین نوع سفارشی و پیشساخته در کاهش مقدار فشار، باعث میشود تا نتوان نتیجه قطعی گرفت که کدام یک از کفیها بر دیگری برتری دارد.
نوع مطالعه:
مروری |
موضوع مقاله:
اورتز و پروتز دریافت: 1397/10/12 | پذیرش: 1398/2/3 | انتشار: 1398/6/30
* نشانی نویسنده مسئول: گروه ارتز و پروتز |