1- گروه مدیریت توانبخشی، دانشگاه علوم بهزیستی و توانبخشی، تهران، ایران.
2- گروه مدیریت توانبخشی، دانشگاه علوم بهزیستی و توانبخشی، تهران، ایران. ، K55abdi@yahoo.com
3- گروه مشاوره، دانشگاه علوم بهزیستی و توانبخشی، تهران، ایران.
چکیده: (4651 مشاهده)
اهداف: کار تیمی، سنگ بنای توانبخشی پزشکی است. هدف از برنامههای کار تیمی توانبخشی ارتقای توانمندهای عملکردی افراد ناتوان به منظور بهبود کیفیت زندگی است. یکی از مشکلات ارائه خدمات توانبخشی در کشور ایران کار تیمی است. درواقع کار تیمی حلقه مفقوده خدمات توانبخشی است. انجام کار تیمی بین پزشکان و درمانگران در حیطههای مختلف توانبخشی به ارائه باکیفیت خدمات توانبخشی کمک میکند. بنابراین، این مطالعه با هدف شناسایی موانع کار تیمی در ارائه خدمات توانبخشی انجام شد.
روش بررسی: این مطالعه با رویکرد کیفی برای شناسایی موانع کار تیمی در شهرستانهای شیراز و تهران در سال ۱۳۹۶ و با استفاده از روش تحلیل محتوای قراردادی بر اساس روش گرانهیم انجام شد. ۳۲ مشارکتکننده بر اساس نمونهگیری هدفمند با حداکثر تنوع انتخاب شدند و نمونهگیری تا اشباع دادهها انجام شد. دادهها از طریق مصاحبه نیمهساختاریافته جمعآوری شدند. قبل از انجام مصاحبه، هدف مطالعه توضیح داده شد و از مشارکتکنندگان رضایت آگاهانه گرفته شد. مدتزمان انجام مصاحبهها بین ۲۰ تا ۶۰ دقیقه طول کشید و برای تحلیل دادهها از نسخه ۱۰ نرمافزار MAXQDA استفاده شد. در این پژوهش برای ارزیابی و صحت دادهها از چهار معیار مقبولیت، قابلیت اطمینان، قابلیت انتقال و قابلیت تأیید پیشنهادی گوبا و لینکن استفاده شد.
یافتهها: پس از پیادهسازی مصاحبهها، ۸۴۶ کد اولیه با حذف کدهای مشابه استخراج شد. طبقات از فرایند غیرمستقیم کدگذاری باز همراه با خواندن چندینبار متن و اختصاص کدهای مرتبط به آنها با استفاده از مقایسه مداوم کدها با یکدیگر و اطمینان از دقت کدگذاری شناسایی شدند. یافتههای این مطالعه نشان داد موانع کار تیمی در ارائه خدمات توانبخشی شامل یک مضمون اصلی تولیت حلقه گمشده کار تیمی توانبخشی و شش طبقه شامل ساختار و برنامهریزی نابسامان، ارتباط و هماهنگی ضعیف، کمبود منابع مالی، نظام آموزشی ناکارآمد، باورهای فرهنگی نادرست، شناخت و تجربه ناکافی و ۲۰ زیرطبقه هستند.
نتیجهگیری: براساس یافتههای این مطالعه، یک کار تیمی اثربخش توانبخشی نیازمند درک و شناخت جامعی از موانع کار تیمی در بلندمدت است. شناخت موانع کار تیمی میتواند اولین اقدام اساسی در شکلگیری و پیشبرد کار تیمی در بیمارستانها و مراکز ارائهدهنده خدمات توانبخشی باشد. تولیت حلقه گمشده کار تیمی توانبخشی، مهمترین مفهوم در مبحث مانع در انجام کار تیمی بود. نتایج میتواند بینش و دانش وسیعی درباره کار تیمی در اختیار سیاستگذاران، مدیران و کادر توانبخشی کشور بگذارد تا برای رفع موانع و ارتقای کیفیت خدمات توانبخشی از آن استفاده کنند. بنابراین ضرورت دارد سیاستگذاران و مدیران نظام سلامت بینش خود را تغییر دهند و به کار تیمی به عنوان بخش اصلی برنامههای سلامت توجه کنند. پیشنهاد میشود تحقیقات بیشتری در این زمینه صورت گیرد.
نوع مطالعه:
پژوهشی |
موضوع مقاله:
مدیریت توانبخشی دریافت: 1397/8/20 | پذیرش: 1397/12/12 | انتشار: 1398/7/23
* نشانی نویسنده مسئول: گروه مدیریت توانبخشی، دانشگاه علوم بهزیستی و توانبخشی تهران،ایران |