URL: http://rehabilitationj.uswr.ac.ir/article-1-222-fa.html
هدف: نقش تنفس فقط به عملکرد حیاتی آن محدود نمیشود، بلکه از نظر گفتاری نیز اهمیت به سزایی دارد. هدف این مطالعه بررسی شاخصهای تنفس گفتاری در مجروحین شیمیایی ناشی از گاز خردل و مقایسه آن با افراد عادی میباشد.
روش بررسی: این پژوهش یک مطالعه مقطعی- مقایسهای ازنوع مورد- شاهدی میباشد. گروه مورد که به روش نمونهگیری در دسترس انتخاب شد، شامل 19نفر مرد مجروح شیمیایی ناشی از گاز خردل مراجعهکننده به بیمارستان بقیهالله(عج) تهران بود و گروه شاهد شامل 20 نفر مرد سالم از کارکنان دانشگاه علوم بهزیستی و توانبخشی، که از طریق همتاسازی با گروه مورد انتخاب شد. ابزار مورد استفاده برای اندازهگیری شاخصهای تنفس گفتاری دستگاه اس.تی.یک دیسفونیا ساخته شده توسط آزمایشگاه دستگاههای G.M بود که بوسیله آن متغیرهای ظرفیت حیاتی، زمان آواسازی، حجم آواسازی، متوسط سرعت جریان هوا درطول آواسازی وحجم کلی بازدم اندازهگیری شد. همچنین مقادیر شاخص سرعت آوایی و میزان آواسازی نیز مورد سنجش قرار گرفت. دادههای حاصل از تحقیق بوسیله آزمون آماری تی - مستقل تجزیه وتحلیل شد.
یافتهها: اختلاف آماری معناداری بین گروه مورد وشاهد در متغیرهای ظرفیت حیاتی (P<0/001)، زمان آواسازی (P<0/001)، حجم آواسازی (P<0/001)، شاخص سرعت آوایی (P=0/004)، حجم کلی بازدم (P<0/001) و میزان آواسازی (P=0/046) وجود داشت، ولی در متوسط سرعت جریان هوا بین دو گروه اختلاف معنیداری وجود نداشت (P=0/615).
نتیجهگیری: گازهای شیمیایی علاوه بر تأثیر بر تنفس حیاتی، بر عملکرد تنفس گفتاری نیز مؤثر میباشند. این امر میتواند نقش مهمی را در معیارسنجی و تعیین شاخصهای مختل شده آوایی ایفا نماید، بهنحوی که گفتار درمانگر میتواند خدمات گفتاری دقیقتری را به این بیماران ارائه کند.
بازنشر اطلاعات | |
این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است. |