URL: http://rehabilitationj.uswr.ac.ir/article-1-2048-fa.html
هدف لکنت نوعی اختلال در روانی گفتار محسوب میشود که از طریق وقفههای غیرارادی در جریان گفتار پیوسته مشخص میشود. لکنت انواع مختلفی دارد که عبارتند از: لکنت رشدی، اکتسابی و تمارضی. به دلیل وجود قانون معافیت از خدمت سربازی در مبتلایان به لکنت، مسئله تمارض در این حیطه موضوع بسیار مهمی است. در فرایند معافیت از خدمت سربازی ابزار استانداردی وجود ندارد و متخصصان بیشتر مبتنی بر قضاوتهای ادراکی و غیررسمی و تشخیص شخصی به این امر مبادرت میورزند. در سنجشهایی که قضاوتها بیشتر از طریق راههای ادراکی و غیررسمی انجام میشود، احتمال خطا افزایش مییابد. هدف این مطالعه، ارائه یک برنامه علمی و بررسی ویژگیهای روانسنجی آن به منظور تشخیص لکنت تمارضی از لکنت واقعی با هدف تعیین شرایط معافیت از خدمت سربازی است.
روش بررسی این مطالعه از نوع مطالعات اعتباریابی بود که با روش نمونهگیری غیراحتمالی و از نوع ساده و در دسترس انجام شد. ابتدا برنامه تشخیص لکنت تمارضی تهیه شد که شامل بخشهای مصاحبه ساختارمند، پرسشنامه تشخیص لکنت تمارضی، پرسشنامه شخصیتی چندمحوری مینهسوتا، تکنیکهای تسهیلگر، آزمون ابزار سنجش شدت لکنت و تجزیهوتحلیل نمونه خواندن و گفتار توصیفی بود. به منظور بررسی ویژگیهای روانسنجی برنامه، از ۲۰ آزمودنی متقاضی معافیت از خدمت به دلیل لکنت که احتمال تمارض داشتند و ۱۵ آزمودنی دارای لکنت رشدی با شدت لکنت متوسط تا شدید مراجعهکننده به کلینیک گفتاردرمانی که احتمال تمارض نداشتند، نمونهگیری انجام گرفت. دادهها با روشهای مختلف آماری و به کمک نرمافزار SPSS تجزیهوتحلیل و بررسی شدند.
یافتهها ضریب آلفای کرونباخ برای پرسشنامه تشخیص لکنت تمارضی ۰/۷۶ به دست آمد. تعیین روایی همزمان برنامه (نتایج حاصل از اجرای برنامه با نظر روانپزشکان) با استفاده از آزمون کای اسکور انجام شد. میان نظرهای دو گروه اختلاف معناداری یافت نشد (P>۰/۰۵).با استفاده از روش کندال همبستگی بین مؤلفههای مختلف متوسط و بالا برآورد شد. درنهایت برای هر مراجع براساس نتایج بهدستآمده نیمرخ ترسیم شد.
نتیجهگیری با توجه به نتایج بهدستآمده میتوان اظهار کرد برنامه تشخیص لکنت تمارضی همسانی درونی و روایی همزمان مناسبی دارد، اما با توجه به اینکه حجم نمونه در این مطالعه بالا نبود، میتوان این مطالعه را یک بررسی مقدماتی برای یافتن ویژگیهای روانسنجی این ابزار دانست که با هدف بنانهادن پایه برای پژوهشهای بیشتر در این زمینه اجرا شد.
بازنشر اطلاعات | |
این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است. |