URL: http://rehabilitationj.uswr.ac.ir/article-1-1907-fa.html
هدف توانبخشی ضایعات نخاعی فرایندی مداوم و نیازمند انطباق در تمامی جنبههای زندگی است. انطباق موفقیتآمیز با شرایط مسئلهساز را تابآوری مینامند. کاردرمانگران میتوانند در فرایند بازسازی هویت و انطباق شخص با شرایط جسمانی و روانی خود، با پرورش تابآوری به او کمک کنند. تابآوری نقش بسزایی در زندگی افراد با ضایعه نخاعی ایفا میکند و بهعنوان مسئلهای بزرگ در کاردرمانی این افراد مطرح است. همچنین در مفهوم و تعریف و نیز جایگاه آن در توانبخشی براساس بافت و فرهنگ زندگی شخص تنوع و گستردگی دارد. فرایند تابآوری بهشدت از فرهنگ و محیط پیرامون تأثیر میپذیرد. هدف این مطالعه، مروری روایتی بر شواهد پیرامون جنبههای مرتبط با تابآوری افراد مبتلا به ضایعه نخاعی بود.
روش بررسی این پژوهشی مروری درباره تابآوری افراد مبتلا به ضایعه نخاعی است. دادههای مطالعه حاضر از طریق جستوجوی گسترده کلیدواژههای ضایعه نخاعی و تابآوری و انطباق در پایگاههای اطلاعاتی الکترونیکی داخلی و بینالمللی مانند گوگلاسکالر، اسکوپوس، پابمد، پروکوییست، ساینسدایرکت و ایرانمدکس بین سالهای 2000 تا 2015 جمعآوری شد. در مرحله اول جستوجو براساس کلیدواژههای انتخابی 1823 مقاله بهدست آمد که پس از بررسی چکیده مقالات، 1756 مقاله بهعلت نداشتن ملاکهای ورود یا تکراریبودن کنار گذاشته شد. پس از بررسی چکیده 67 مقاله، درنهایت بهمنظور بررسی نهایی 21 مقاله براساس ملاکهای ورود به فرایند مطالعه انتخاب شد. در این بین دوازده مقاله بر عوامل زمینهساز تابآوری و چهار و پنج مقاله نیز بهترتیب بر روابط و مشارکت اجتماعی و انطباق روانیاجتماعی پس از ضایعه نخاعی متمرکز بود.
یافتهها براساس مستندات بررسیشده تعاریف متنوعی از تابآوری وجود دارد. بهنظر میرسد تابآوری کنارآمدن با شرایط پیشآمده برای فرد مبتلا به ضایعه نخاعی است؛ بهنحویکه بتواند به فعالیتهای روزمره خود بپردازد و از سلامت روان و تحرک اجتماعی مناسب برخوردار باشد. تابآوری فرایندی است که با گذشت زمان و درخلال تعامل پیچیده فرد و زمینه اجتماعی وی رخ میدهد و درک میشود. در زمینه کنارآمدن با ضایعه نخاعی چهار مسیر ارائه شده است: حدود نیمی از افراد با ضایعه نخاعی تابآوراند، 25درصد آنها بهبودی را نشان میدهند و 12/8 و 12/5 درصد بهترتیب به آشفتگی با تأخیر و اختلال عملکرد مزمن مبتلا هستند. این انطباق بهقطع متأثر از زمینه اجتماعی پیرامون فرد است؛ بهگونهایکه هرگونه مشکلات محیطی میتواند تابآوری را کاهش دهد. هرچه ارتباطات محیطی بیشتر و منسجمتر باشد، انطباق با شرایط آسانتر صورت میگیرد؛ بنابراین ضروری است در برنامهریزی توانبخشی این افراد به تسهیلکنندههای محیطی و ارتباطی توجه داشت. خانواده و شرایط مالی مناسب نقش بسزایی در تابآوری افراد با ضایعه نخاعی ایفا میکند. افراد تابآور انطباق بهتر و سطوح پایینتری از افسردگی در زمان ورود به توانبخشی و پذیرش بیشتر ناتوانی هنگام ترخیص و رضایت از زندگی بیشتری را نشان میدهند. بیشترین مشکلات درباره وضعیت مالی، دشواری در حملونقل، مناسبسازی منزل، تحصیل، ازدواج و ارتباط اجتماعی است. تابآوری بهمیزان چشمگیری تحتتأثیر ویژگیهای فردی و نیز شرایط اجتماعی شکل میگیرد. تابآوری مفهومی چندبُعدی و دربردارنده عوامل زمینهای، مشارکت اجتماعی و انطباق روانی است. مذکربودن، شغل فیزیکی سبک تا متوسط پیش از آسیب، سطح تحصیلات دانشگاهی و آموزش مناسب پس از آسیب از زمینهسازهای تابآوری و استخدام درآمدزا پس از آسیب گزارش شده است. درمقابل درک نادرست از مشکلات جسمی، شخصیت غیرفعال، نگرش منفی دربرابر مسائل و نبود حمایتهای روانیاجتماعی خانواده از موانع برگشت به کار در افراد مبتلا محسوب میشود. هرچه موانع محیطی و خانوادگی پیشِرو کمتر باشد، شخص از سلامت روان و بهدنبال آن از انطباق بهتری برخوردار خواهد بود. عواملی نظیر شغل و تحصیلات مناسب پیش از آسیب همانند خوشبینی و مثبتاندیشی زمینه تابآوری مناسب پس از آسیب را فراهم میکند. همچنین معنویات و خودکنترلی میتواند پیشآگهی تابآوری را داشته باشد. البته نقش حمایتی محیط، بهویژه خانواده شخص، در این امر نیز حائز اهمیت است.
نتیجهگیری تابآوری در ضایعه نخاعی از نظر روانشناختی در مقایسه با زمینه جسمانی به تلاش بیشتری نیاز دارد؛ زیرا بهدلیل پیشامد ناگهانی ضایعه نخاعی، برای انطباق با شرایط به زمان بیشتری نیاز است. معنویات، آموزش شیوههای مقابله با استرس، مثبتاندیشی، پشتکار و حمایت اجتماعی از سوی خانواده و دوستان تسهیلکنندههای مهمی در تابآوری افراد مبتلا به ضایعه نخاعی معرفی شده است. ازآنجاییکه تابآوری بهشدت از فرهنگ و محیط پیرامون تأثیر میپذیرد. ازاینرو توصیه میشود پژوهشهای بیشتری در کشورمان، بهویژه در حیطه تبیین جنبههای مرتبط با تابآوری آنها انجام شود.
بازنشر اطلاعات | |
این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است. |