دوره 8، شماره 2 - ( تابستان 1386 )                   دوره، شماره، فصل و سال، شماره مسلسل | برگشت به فهرست نسخه ها

Hadavandkhani F, Bahrami H, Behnia F, Farahbod M, Salehi M. Relationship between Spatial Analysis and Handwriting in Mentally-Retarded Students of Shah-e Rey (2006). jrehab 2007; 8 (2) :63-68
URL: http://rehabilitationj.uswr.ac.ir/article-1-168-fa.html
هداوندخانی فاطمه، بهرامی هادی، بهنیا فاطمه، فرهبد مژگان، صالحی مسعود. رابطه تحلیل فضایی با دست‌نویسی در دانش‌آموزان کم‌توان ذهنی شهرری (1385). مجله توانبخشی. 1386; 8 (2) :63-68

URL: http://rehabilitationj.uswr.ac.ir/article-1-168-fa.html

1- گروه روانشناسی و آموزش کودکان استثنایی، دانشگاه علوم بهزیستی و توانبخشی، تهران، ایران. ، E-mail: fhadavandkhani@yahoo.com

هدف: یکی از مشکلات رایج در مدارس کودکان کم‌توان ذهنی اختلالات دست‌نویسی است. هدف از این پژوهش بررسی ارتباط تحلیل فضایی و دست‌نویسی در دانش‌آموزان کم‌توان ذهنی است.

روش بررسی: در این پژوهش که از نوع مطالعات توصیفی مقطعی و به روش همبستگی است، کلیه 126 دانش‌آموز کم‌توان‌ذهنی (53 دختر و 73 پسر) در دامنه سنی 9 تا 19 سال که در سال تحصیلی 85-1384 در پایه‌های اول تا پنجم ابتدایی در مدارس استثنایی شهرری مشغول به تحصیل بودند، به روش تمام شمار شرکت نمودند. برای همه دانش‌آموزان چک لیست دست‌نویسی محقق ساخته و نیز خرده‌آزمون طراحی با مکعب‌های وکسلر اجرا شد. داده‌ها با استفاده از آزمونهای آماری تی مستقل، یومن ویتنی، کروسکال والیس و همبستگی اسپیرمن مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفتند.

یافته‌ها: ضریب همبستگی ثانوی کندال نوع C نشان داد که بین دست‌نویسی و تحلیل فضایی رابطه مثبت معنی‌دار وجود دارد (r=0/305, P<0/0001). همچنین تحلیل فضایی با اندازه حروف نسبت به هم (P<0/007)، با اندازه کل نوشته (P<0/0001) و با روی خط نویسی (P<0/0002) رابطه مثبت معنی‌دار دارد.

نتیجه‌گیری: وجود ارتباط بین تحلیل فضایی و دست‌نویسی مبین این امر است که به منظور بهبود خوانایی دست‌نویسی دانش‌آموزان کم‌توان ذهنی در مقوله‌های اندازه حروف نسبت به هم، اندازه کل نوشته و روی خط نویسی، مداخلات درمانی در زمینه تحلیل فضایی الزامی است.

نوع مطالعه: پژوهشی | موضوع مقاله: عمومى
دریافت: 1386/11/27 | پذیرش: 1394/7/22 | انتشار: 1394/7/22