URL: http://rehabilitationj.uswr.ac.ir/article-1-1423-fa.html
هدف: مطالعه حاضر با هدف بررسی ارتباط ویژگیهای شخصیتی با مصرف مواد در دانشجویان دانشگاههای تهران صورت گرفت.
روش بررسی: پژوهش حاضر در قالب طرحهای همبستگی و از نوع مطالعات پیشبینی میباشد. نمونه مورد پژوهش دربرگیرنده ۹۱۴ دانشجو با میانگین سنی ۲۳٫۱۳ سال است که در یکی از دانشگاههای شهر تهران در مقاطع کارشناسی یا کارشناسی ارشد مشغول به تحصیل بوده و با استفاده از روش نمونهگیری خوشهای انتخاب شدهاند. بهمنظور جمعآوری اطلاعات موردنیاز از پرسشنامههای پنج عامل بزرگ شخصیت (گولدبرگ، ۱۹۹۹) و پرسشنامه رفتارهای پرخطر بررسی ملی رفتارهای پرخطر دانشجویان امریکا(NCHRBS) نسخه ۲۰۰۷ استفاده شد. متغیر ملاک یا وابسته عبارت است از "مصرف مواد" و عوامل شخصیتی، متغیرهای پیشبین یا مستقل را تشکیل میدهند. دادهها با استفاده از روش رگرسیون چندگانه تحلیل شد.
یافتهها: مصرف مواد با عوامل شخصیتی "توافق" و "گشودگی تجربی" همبستگی مثبت و با عوامل شخصیتی "برونگرایی"، "وظیفهشناسی" و "پایداری هیجانی" همبستگی منفی معنادار نشان داد. در پیشبینی مصرف مواد متغیرهای "وظیفهشناسی"، "توافق"، "پایداری هیجانی" و "گشودگی تجربی" به ترتیب از بیشترین نقش برخوردار هستند و مدل رگرسیون ارائه شده بهطور کلی میتواند ۴۵ درصد از کل واریانس نمره مصرف مواد را تبیین نماید.
نتیجهگیری: عوامل شخصیتی دارای جنبههای تعیینکننده بر رفتار مصرف مواد است. همچنین با امکان پیشبینی مصرف مواد از روی صفات شخصیتی، میتوان افراد درمعرض خطر را شناسایی و مداخلات پیشگیرانه را بر آنها متمرکز کرد.
بازنشر اطلاعات | |
این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است. |