URL: http://rehabilitationj.uswr.ac.ir/article-1-1258-fa.html
هدف: این پژوهش با استفاده از یافتههای اکوکاردیوگرافی به بررسی تأثیر برنامه نوتوانی قلب بر بهبود فرآیند بازسازی قلب در بیماران مبتلا به بیماری عروق کرونری پرداخته و در نهایت نتایج بدست آمده در مردان و زنان را با یکدیگر مقایسه میکند.
روش بررسی: از میان ۴۰ بیمار قلبی داوطلب، ۲۰ بیمار قلبی (۱۰ بیمار زن با میانگین سنی ۵٫۴۴±۵۴٫۵ و۱۰ بیمار مرد با میانگین سنی ۷٫۶۸±۵۳٫۲) که در مرحله دوم نوتوانی قلب قرار داشتند، در برنامه نوتوانی این پژوهش مداخلهای آینده نگر شرکت کردند. برنامه تمرین شامل تمرینات ورزشی استقامتی و مقاومتی به مدت ۶۰ دقیقه، ۳ جلسه در هفته و در مجموع به مدت ۲ ماه بود. قبل و بعد از برنامه نوتوانی، اکوکاردیوگرافی و آزمون ورزش در بیماران انجام شد. داده های حاصل با آزمونهای آماری تی زوجی و مستقل تحلیل شد.
یافتهها: میزان کسر تخلیهای در مردان از ۸±٪۵۲ به ۷٫۳۶±٪۶۰/۵ و در زنان از ۸±٪۴۹ به ۸/۲۲±٪۵۸/۵ افزایش یافت. میزان اندازه پایان دیاستولی بطن چپ در مردان از۶/۷۴ ±۵۰/۲۶ به ۵/۵۶±۴۵/۴ میلیمتر و در زنان از ۴۷/۸۷±۱۱/۷۶ به ۸/۵۲±۴۴/۶۲ میلیمتر و میزان اندازه پایان سیستولی بطن چپ در مردان از۷/۳۳±۳۲/۱۰ به ۸/۶±۸۶/۲۷ میلیمتر و در زنان از ۹/۵۲±۳۳/۲۹ به ۶/۱±۲۸/۷۳ میلیمتر کاهش یافت. میزان کسر کوتاهشدگی بطن چپ در مردان از ۵/۰۴±٪۲۷/۸ به ۵/۲۸±٪۳۸/۲۵ و در زنان از ۷/۶±٪۲۷/۳ به ۵/۵±٪۳۶/۱۵ افزایش داشت (P=۰/۰۰۱) لیکن آزمون آماری تی مستقل نشانگر تأثیر یکسان نوتوانی قلب در پیشگیری از بازسازی بطن چپ در هر دو جنس بود ).
نتیجهگیری: ۲۴ جلسه برنامه نوتوانی قلب تأثیر بارزی در پیشگیری از بازسازی بطن چپ در بیماران قلبی داشت که به نظر میرسد این تأثیر در دو گروه زن و مرد یکسان است.
بازنشر اطلاعات | |
این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است. |