URL: http://rehabilitationj.uswr.ac.ir/article-1-122-fa.html
هدف: بررسیهای انجام شده نشان داده است که ریسپریدون نسبت به هالوپریدول علائم عمومی را در بیماران مبتلا به اسکیزوفرنیا بیشتر کاهش میدهد. از آنجا که تأثیر این دارو در جمعیت ایرانی کمتر مورد تحقیق قرار گرفته است، بر آن شدیم تا به مقایسه تأثیر ریسپریدون (ساخت ایران) با هالوپریدول بر روی علائم عمومی اسکیزوفرنیا بپردازیم.
روش بررسی: در یک مطالعه تجربی (Experimental) با طرح پیش آزمون–پس آزمون، 66 نفر از بیماران مرد اسکیزوفرنیک مطابق معیارهای (DSM-IV-TR)، بستری در مرکز روانپزشکی رازی، با انتخاب هدفمند، مورد مطالعه قرار گرفتند. پس از یک دوره دو هفتهایقطع دارو، بیماران به صورت تصادفی در دو گروههالوپریدول (حداکثر 15 میلیگرم در روز) و ریسپریدون (حداکثر 6 میلیگرم در روز) قرارگرفتند. برای هر بیمار نمره کل زیر مقیاس (Subscale) عمومی پرسشنامههای مقیاس روانپزشکی مختصر (BPRS) و مقیاس بررسی عوارض خارج هرمی(SAS) در اندازهگیری پایه و 8 هفته پس از شروع درمان، به صورت هفتگی مورد بررسی قرارگرفت. نتایج درمانی توسط آزمونهای تی برای نمونههای جفتی و نمونههای غیر وابسته و آزمون تحلیل واریانس با اندازهگیری مکرر مورد تجزیه و تحلیل قرارگرفت.
یافتهها: بین میانگین علائم عمومی در اندازهگیری پایه و در خلال درمان تا هفته پنجم بین دو گروه هالوپریدول و ریسپریدون اختلاف معنیداری وجود نداشت (P>0/05)، اما از هفته ششم تا انتهای طول درمان، میانگین علائم عمومی در گروه ریسپریدون به میزان معنیداری از گروه هالوپریدول کمتر بود (P<0/05). هردو دارو در طی تجویز باعث کاهش میانگین علائم عمومی بودند ولی این کاهش بین دو گروه اختلاف معنیداری داشت. همچنین شدت عوارض جانبی در تمام طول درمان در گروه ریسپریدون به میزان معنیداری نسبت به گروه هالوپریدول کمتر بود (P<0.05).
نتیجهگیری: تجویز هالوپریدول و ریسپریدون ساخت ایران موجب کاهش معنیدار علائم عمومی در بیماران اسکیزوفرنیک ایرانی میشود که این کاهش در مورد ریسپریدون به میزان قابل توجهی بیشتر است. بعلاوه عوارض جانبی کمتری نیز دارد.
بازنشر اطلاعات | |
این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است. |