دوره 14، شماره 2 - ( تابستان 1392 )                   دوره، شماره، فصل و سال، شماره مسلسل | برگشت به فهرست نسخه ها

Ghadbeigi Z, Sajedi F, Biglariyan A, Movallali G, Nazi S. Evaluation of Personal-Social Developmental Skills Levels in Children with Early Treated Phenylketonuria. jrehab 2013; 14 (2) :46-53
URL: http://rehabilitationj.uswr.ac.ir/article-1-1163-fa.html
قدبیگی زهرا، ساجدی فیروزه، بیگلریان اکبر، موللی گیتا، نازی سپیده. ارزیابی سطح مهارت‌های تکامل فردی‌-اجتماعی کودکان مبتلا به فنیل‌کتونوری تحت رژیم‌درمانی از بدو تولد. مجله توانبخشی. 1392; 14 (2) :46-53

URL: http://rehabilitationj.uswr.ac.ir/article-1-1163-fa.html

1- دانشگاه علوم بهزیستی و توانبخشی
2- دانشیار مرکز تحقیقات توان‌بخشی اعصاب اطفال، دانشگاه علوم بهزیستی و توان‌بخشی، تهران، ایران. ، fisajedi@yahoo.com
3- دانشگاه علوم پزشکی تهران

هدف: این مطالعه با هدف تعیین سطح مهارت‌های تکامل فردی‌اجتماعی کودکان ۴-۱ ساله‌ای طرح‌ریزی شده است که از بدو تولد به فنیل‌کتونوری تحت رژیم‌درمانی مبتلا بوده‌اند.

روش بررسی: این مطالعه به روش مقطعی‌تحلیلی دربارۀ ۴۰ کودک ۱ تا ۴ساله انجام شد. انتخاب این کودکان، براساس فهرست بیماران کلینیک فنیل‌کتونوری بود که از بدو تولد، غربالگری شده و تحت‌ درمان قرار گرفته بودند. ابزار گردآوری اطلاعات، پرسش‌نامۀ دموگرافیک و پرسش‌نامۀ ASQ و ارزیابی بالینی توسط متخصص کودکان بود. ۴۰ کودک نیز به‌عنوان گروه کنترل، به‌طور تصادفی از مهدکودک‌های تهران انتخاب شده و پرسش‌نامه‌های یادشده برای آن‌ها تکمیل شد. تحلیل داده‌ها نیز با استفاده از نرم‌افزار SPSS، نسخۀ ۱۹ انجام شد.

یافته‌ها: متوسط سن کودکان ۳۰/۷ (± ۱۰/۵) ماه در گروه کنترل و ۲۷/۷ (± ۱۱/۰) ماه در گروه مورد بود. بین دو گروه، ازنظر نحوۀ زایمان، دور سر، قد و وزن فعلی و وزن بدو تولد رابطۀ معناداری وجود نداشت؛ اما ازنظر تکامل مهارت‌های فردی‌اجتماعی، اختلاف معناداری وجود داشت (۰/۰۰۱>P).

نتیجه‌گیری: براساس نتایج این مطالعه، سطح تکامل فردی‌اجتماعی در کودکان درمان‌شده با رژیم‌درمانی از بدو تولد، کمتر از کودکان عادی است؛ لذا تشخیص و مداخلۀ زودرس برای همۀ کودکان درمان‌شده با رژیم‌درمانی، از بدو تولد و در سنین کم توصیه می‌شود.

متن کامل [PDF 598 kb]   (1973 دریافت)
نوع مطالعه: پژوهشی | موضوع مقاله: روانشناسی کودکان استثنایی
دریافت: 1391/6/5 | پذیرش: 1392/7/15 | انتشار: 1392/7/15