دوره 13، شماره 4 - ( زمستان 1391 )                   دوره، شماره، فصل و سال، شماره مسلسل | برگشت به فهرست نسخه ها

XML English Abstract Print


Download citation:
BibTeX | RIS | EndNote | Medlars | ProCite | Reference Manager | RefWorks
Send citation to:

Ghasisin L, Mirani S, Tazhibi M. Study of Phonological Awareness in Children with Phonological Disorders. jrehab 2013; 13 (4) :20-27
URL: http://rehabilitationj.uswr.ac.ir/article-1-1161-fa.html
قسیسین لیلا، میرانی سارا، تذهیبی مهدی. بررسی آگاهی واجشناختی در کودکان مبتلا به اختلالات واجی. مجله توانبخشی. 1391; 13 (4) :20-27

URL: http://rehabilitationj.uswr.ac.ir/article-1-1161-fa.html


1- دانشکده علوم توانبخشی دانشگاه علوم پزشکی اصفهان، اصفهان، ایران. ، ghasisin@rehab.mui.ac.ir
2- دانشگاه جندی شاپور
3- دانشکده بهداشت دانشگاه علوم پزشکی اصفهان
چکیده:   (22162 مشاهده)

هدف: ارتباط بین آگاهی واج‌شناختی و اختلالات واجی در دهه‌های اخیر مورد توجه قرار گرفته است. نقص در توانایی‌های واجی‌ می‌تواند دلیل اختلالات آگاهی واج‌شناختی در کودکان مبتلا به اختلال واجی باشد. در مطالعه حاضر تلاش شد که نقایص آگاهی واج‌شناختی در کودکان مبتلا به اختلالات واجی مورد بررسی قرار گیرد.

روش بررسی: پژوهش از نوع مقطعی و مقایسه‌ای بود. نمونه پژوهش شامل ۲۵ کودک مبتلا به اختلالات واجی و ۲۵ کودک طبیعی بود که کودکان دارای اختلال به شیوه در دسترس و کودکان طبیعی از طریق همسان‌سازی با گروه اختلال انتخاب شدند. ابزارهای پژوهش برای تعیین اختلالات واجی آزمون اطلاعات آوایی و برای بررسی آگاهی واج‌شناختی آزمون آگاهی واج‌شناختی بود. آگاهی از ترکیب و تقطیع هجا و قافیه و تجانس مورد بررسی قرار گرفت. داده‌های حاصل با استفاده از آزمون‌های کای‌اسکوئر، تی مستقل و تی جفت تجزیه و تحلیل شد.

یافته‌ها:‌ میانگین آگاهی واجی در کودکان با اختلالات واجی به صورت معنی‌داری پایین‌تر از کودکان طبیعی بود (۰/۰۰۱>P). تفاوتی‌ میان دو گروه از نظر آگاهی از تقطیع (۰/۰۷۳=P) و ترکیب هجا (۰/۱۸۹=P) وجود نداشت، اما از نظر آگاهی از قافیه (۰/۰۰۱>P) و تجانس (۰/۰۰۱>P) تفاوت بین دو گروه معنی‌دار بود.

نتیجه‌گیری: یافته‌های حاصل از پژوهش نشان داد که کودکان مبتلا به اختلالات واجی از نظر آگاهی واج‌شناختی در سطح پایین‌تری از کودکان طبیعی قرار دارند. با توجه به نتایج حاصل از این پژوهش ‌می‌توان به آسیب‌شناسان گفتار و زبان توصیه نمود که هنگام درمان کودکان مبتلا به اختلالات واجی، آگاهی واج‌شناختی را هم مد نظر قرار دهند.

متن کامل [PDF 360 kb]   (2449 دریافت)    
نوع مطالعه: پژوهشی | موضوع مقاله: گفتاردرمانی
دریافت: 1391/6/4 | پذیرش: 1392/4/12 | انتشار: 1392/4/12

ارسال نظر درباره این مقاله : نام کاربری یا پست الکترونیک شما:
CAPTCHA

ارسال پیام به نویسنده مسئول


بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.

کلیه حقوق این وب سایت متعلق به فصلنامه آرشیو توانبخشی می باشد.

طراحی و برنامه نویسی : یکتاوب افزار شرق

© 2024 CC BY-NC 4.0 | Archives of Rehabilitation

Designed & Developed by : Yektaweb